της Μάρως Τσαντήλα
Την συζήτηση για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού σκοπεύει να ανοίξει και επισήμως τις επόμενες μέρες η Διοίκηση του ΟΤΕ, θέτοντας το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους παράλληλα με το αίτημα για επιπλέον περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Μιχάλη Τσαμάζ ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση πρόβλημα ανταγωνιστικότητας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστική περικοπή του κόστος προσωπικού κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μια τεράστια προσαρμογή που για να επιτευχθεί θα απαιτηθούν μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές προσωπικού, ενδεικτικά την προηγούμενη χρονιά το κόστος προσωπικού ανήλθε στα 736 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και ο δρόμος για την έξοδο από τον ΟΤΕ αριθμού προσωπικού που θα κρίνει η διοίκηση ότι δεν είναι απαραίτητο στον Οργανισμό
Μελέτη δείχνει την «έξοδο» σε περίπου 2.000 άτομα
Μάλιστα το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την διοίκηση του ΟΤΕ που διεξήγαγε μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση από τον Οργανισμό 2.000 εως 2.500 υπαλλήλων δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην λειτουργία του.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες κατά την 59η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα για την μείωση του υψηλού λειτουργικού κόστους ήταν ήπια σε σχέση με αντίστοιχα άλλων εταιρειών ενώ ο ίδιος έσπευσε να προσδιορίσει το χαρακτήρα των μέτρων που προτίθεται να επιδιώξει στην συνέχεια σημειώνοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουν όλοι ότι ο ΟΤΕ είναι πια μία πολυμετοχική ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτείται με τους κανόνες της διεθνούς αγοράς".
Η άρση μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση
Η μονιμότητα των υπαλλήλων του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί στην εταιρεία προ του 2005 προβλέπεται με νόμο και για την άρση της, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους, θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.
Η άρση της μονιμότητας του προσωπικού θα εξασφαλίσει στην διοίκηση του ΟΤΕ τα μέσα για την περιστολή του κόστος προσωπικού αφού περά από την μείωση του προσωπικού θα επιτρέψει και την περικοπή σημαντικού αριθμού επιδομάτων.
Η αλλαγή των σχέσεων εργασίας του προσωπικού του ΟΤΕ είναι ένα θέμα που αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο αίτημα της Deutsche Telekom. Πάντως οι εργαζόμενοι θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δώσουν αμαχητί την συναίνεσή τους καθώς από το βήμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης προανήγγειλαν χθες κινητοποιήσεις.
Ώριμες συνθήκες
Ωστόσο στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες προκειμένου όχι μόνο το θέμα να συζητηθεί αλλά και να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα εκφράζουν την πεποίθηση ότι αργά η γρήγορα θα προκύψει συμφωνία μια και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών αφού διαφορετικά ο ΟΤΕ κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ο ΟΤΕ έχει πάρει ήδη μια δέσμη μέτρων η οποία στοχεύει την περιστολή των δαπανών προσωπικού κατά 32 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο η βελτίωση αυτή είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με αυτή που επιδιώκει τώρα ο ΟΤΕ.
"Πριν από τρεις μήνες βρεθήκαμε σε αδιέξοδο με τους εργαζόμενους και αναγκάστηκα να πάρω κάποιες αποφάσεις που είναι ένα ελάχιστο σε σχέση με την μείωση που πρέπει να πετύχουμε" ανέφερε ο κ. Τσαμάζ για την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υπερωριών και την περικοπή ορισμένων επιδομάτων.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο κ. Τσαμάζ παραδέχθηκε ότι οι περικοπές δεν επαρκούν για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ΟΤΕ. "Τα έσοδα είναι ταβανωμένα, αν δεν καταφέρουμε να τα ξεκολήσουμε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι"
Ο κ. Τσαμάζ στην τοποθέτήσή του χαρακτήρισε συνυπεύθυνους για την επόμενη μέρα του Οργανισμού διοίκηση, εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και μάλιστα μεγάλες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τη ρύθμιση της οποίας χαρακτήρισε άδικη και κοντόφθαλμη ωστόσο την ενέταξε στους «εξωγενείς παράγοντες», για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Η ΕΕΤΤ θέλει να μας κόψει τα πόδια
Ο ρυθμιστής μας επιβάλει να ήμαστε πολύ ακριβότεροι για να προστατέψει τους εναλλακτικούς παρόχους και προκειμένου να τους προστατέψει επιχειρεί να κόψει τα πόδια σε εμάς ανέφερε διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης έναντι της ρύθμισης η οποία εξακολουθεί να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως συμβαίνει σε όλες τις ώριμες αγορές. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΤΕ έχει ήδη κάνει 22 προσφυγές κατά του ρυθμιστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο καμία εξ’ αυτών δεν έχει δικαστεί καθώς ανώτατο δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν είναι στην αρμοδιότητα του να κρίνει αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής.
πηγή : euro2day
24 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.