30 Μαΐου 2011

21:19
1
Η τρόικα επιθυμεί τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών κατά 50%

Τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες συμφωνεί περιμένει η τρόικα από τη ΝΔ. Τα στελέχη της ζήτησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση να της δοθούν γραπτώς οι ΔΕΚΟ που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κατά προτεραιότητα αλλά και οι επιχειρήσεις που πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο για να γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποια σημεία υπάρχει συναίνεση με την κυβέρνηση και σε ποια όχι...



Όπως επίσης διεφάνη από την τελευταία τους επίσκεψη στη Συγγρού οι τροϊκανοί μελετούν πολύ σοβαρά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μισθωτή-εργασιακή εφεδρεία χιλιάδων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μόνο που διαφωνούν στο ύψος της μείωσης των μισθών.

Η ΝΔ προτείνει οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας, προκειμένου να γλυτώσουν την απόλυση, να εισπράττουν το 70% του μισθού τους, να μην εμφανίζονται στην εργασία τους και να έχουν δικαίωμα αναζήτησης δεύτερης δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, για να αναπληρώνουν το εισόδημα από τη μείωση των μισθών.

Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνεται δραστικά το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, δεν απολύονται οι υπάλληλοι, δεν χάνουν εισφορές τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν προστίθεται ύφεση στην οικονομία εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης. Η τρόικα συζητά το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας στο οποίο μπορεί να ενταχθούν 100.000 υπάλληλοι αλλά επιθυμεί τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 50%, κάτι στο οποίο δεν δίνει συναίνεση η ΝΔ.

Κομβικό σημείο για την εξασφάλιση της συναίνεσης που ζητούν οι δανειστές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ιδιωτικοποιεί ή να παραχωρεί με μακροχρόνιες μισθώσεις δημόσιες επιχειρήσεις ή ακίνητα, χωρίς προηγούμενη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής.

Η ΝΔ συμφώνησε διά του Αντώνη Σαμαρά στην τοποθέτηση τεχνοκράτη κοινής αποδοχής στην κεφαλή του ταμείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσει από την αξιολόγηση της Επιτροπής Θεσμών του Κοινοβουλίου, δείχνει όμως για την ώρα σκεπτική αναφορικά με τις αρμοδιότητες του ταμείου που καλείται να διαχειριστεί 72.000 ακίνητα του δημοσίου.

Οι δανειστές επιθυμούν να έχουν συμμετοχή στο διοικητικό του συμβούλιο με δικαίωμα βέτο, κάτι που προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά και να μπορούν να δεσμεύουν ακίνητα για την εξασφάλιση εμπράγματων απαιτήσεων, σε περίπτωση μή αποπληρωμής του χρέους. Κάτι εξίσου αντισυνταγματικό.

Ωστόσο, επειδή το μνημόνιο και οι παρεπόμενες δανειακές συμβάσεις δεν κυρώθηκαν με πλειοψηφία 3/5 από τη Βουλή για να έχουν ισχύ διεθνούς σύμβασης και να είναι δυνατή η επίκλησή τους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, τώρα για να μη μείνουν ακάλυπτες οι δανείστριες χώρες θα επιμείνουν στο να υπάρξει διακομματική συμφωνία για το Ταμείο, ώστε πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις τους να είναι νομικά ισχυρές.

http://etheldrivers.blogspot.com/2011/05/50.html


Του Μανώλη Κοττάκη ΠΗΓΗ www.iefimerida.gr

1 σχόλια:

  1. Ακομα τους ακουμε; Και δεν τους κρεμαμε στο συνταγμα καλυτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.