3 Μαΐου 2011

11:16
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται η Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων να γνωµοδοτήσει για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στη νέα -μικρότερη- λίστα με τα ΒΑΕ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας, συγκροτήθηκε και ξεκινάει τις εργασίες η 11μελής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης. Εκπρόσωπος από την πλευρά της ΓΣΕΕ είναι ο Ανδρέας Κολλάς.

Την έναρξη των εργασιών, κατά την πρώτη συνεδρίαση, θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, την Τετάρτη, 4 Μαΐου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο.

Η νέα λίστα θα έχει τουλάχιστον 200.000 λιγότερους εργαζοµένους, σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, όπου ορίζεται ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα).

Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).

Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα, θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζοµένους), θα «χάσουν» επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα βαρέα.

Ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα από τα οποία 7.500 σε βαρέα.

Πηγή :ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.