3 Μαΐου 2011

09:18
Τρεις βασικές κατευθύνσεις θα έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012 - 2015, που βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης του, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η πρώτη θα σχετίζεται με τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, που θα προβλέπονται και γι αυτή την 4ετία, αλλά αυτή τη φορά, σε μικρότερη κλίμακα, σε σχέση με όσα συνέβησαν το 2010. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, αυτή τη φορά, οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, επί ...δικαίων και αδίκων, αλλά στοχευόμενες, όπου, δηλαδή, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα "λίπος".

Η δεύτερη κατεύθυνση θα έχει να κάνει με την προσπάθεια δημιουργίας ενός ικανοποιητικού αποθεματικού, το οποίο θα λειτουργεί ως "μαξιλάρι" για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πάντα το άγχος ότι μπορεί και "να μη βγει", οπότε να χρειασθεί επιπλέον ενέσεις, εκεί προς το τέλος του τρίτου τριμήνου. Γι αυτό και προχωρούν σε μια σειρά από προληπτικές, όπως θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς, κινήσεις, με πρώτη από όλες την ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, στην οποία αντιδρά ως γνωστόν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όμως, το γεγονός ότι έχουν προϋπολογιστεί από την συγκεκριμένη κίνηση τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, συνιστά ένα πολύ καλό κίνητρο για να ...γίνει τελικώς.

Η τρίτη κατεύθυνση έχει να κάνει με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Αν χρειασθεί, ξεκινώντας και μέσα στο 2011, μολονότι κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Όμως στην κυβέρνηση θέλουν να αποδείξουν στην τρόικα ότι είναι αποφασισμένοι και γι αυτό θα κάνουν την προσπάθεια τους από φέτος κιόλας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.