12 Φεβρουαρίου 2011

10:52
1
Δεν έπρεπε να γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αλλά να μπουν ηλεκτρονικές μπάρες. Το Μετρό και ο ΗΣΑΠ θα μπορούσε να είχε ημερήσια έσοδα 800.000 ευρώ!

Το Μετρό και ο Ηλεκτρικός μπορούν να επιτύχουν θεαματική αύξηση των εσόδων τους και να καλύψουν τις τρύπες των λεωφορείων, αν εφαρμοστεί ποτέ το «κλειστό σύστημα» εισιτηρίου στα εν λόγω μέσα. Αν δηλαδή τοποθετηθούν μπάρες στις εισόδους και εξόδους των σταθμών, από όπου θα περνούν όσοι έχουν προμηθευτεί- και ακυρώσει το εισιτήριό τους.

Κάτι δηλαδή που γίνεται σε όλα τα μετρό των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη των αστικών συγκοινωνιών, τα οποία τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ιδέα ανακυκλώνεται χωρίς επιτυχία από το 2000 και δεν πραγματοποιείται για άγνωστους ως σήμερα λόγους.

«Το Μετρό και οι ΗΣΑΠ μπορούν αθροιστικά να επιτύχουν ημερήσια έσοδα της τάξεως των 800.000 ευρώ, χωρίς καν να χρειαστεί η σημερινή αύξηση του εισιτηρίου» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του κλειστού συστήματος και δυο-τρεις μήνες δουλειά».

Οπως εξηγούν, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί και στην Αθήνα το ίδιο μοντέλο που υπάρχει στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, όπου κανένας δεν μπαίνει ή δεν βγαίνει χωρίς να ακυρώσει το εισιτήριό του, διότι υπάρχουν μπάρες με ακυρωτικά μηχανήματα τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των σταθμών.

«Το Μετρό και ο Ηλεκτρικός διακινούν αθροιστικά 800.000 επιβάτες την ημέρα. Από 1 ευρώ να δίνει ο καθένας, μπορούμε να πετύχουμε ετήσια έσοδα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε εν μέρει και τα ελλείμματα των λεωφορείων» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι παρόμοιο σύστημα με πύλες εισόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέτως και στις οδικές μεταφορές, όπως τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

«Εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και αποτελεί τον μόνο τρόπο ανάσχεσης της εισιτηριοδιαφυγής. Ειδάλλως, πώς θα μπει το σώμα ελεγκτών να ελέγξει στις 8 το πρωί σε ένα όχημα που είναι υπερπλήρες από επιβάτες;» αναρωτιούνται.

«Αν εφαρμοστεί το κλειστό σύστημα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε εύκολα οι αστικές συγκοινωνίες θα συγκεντρώσουν έως και 500 εκατ. ευρώ σε μία χρονιά» καταλήγουν.

Το Μετρό είναι ο μεγάλος ριγμένος στη «μοιρασιά» των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών από τον ΟΑΣΑ καθώς, ενώ αποτελεί εν γένει κερδοφόρο οργανισμό και το δεύτερο μέσο σε μεταφορά επιβατών, λαμβάνει μέρισμα μόλις 20% από τη διακίνηση των εισιτηρίων, όταν το 2000 έπαιρνε το 37%. Μάλιστα, και λόγω του ενιαίου εισιτηρίου, λαμβάνει κατ΄ αναλογία 45% λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρνε στην αρχή της δεκαετίας. Παράγοντες των δημοσίων μεταφορών εντοπίζουν ως πληγή του κακού τον μαθηματικό τύπο κατανομής των εσόδων από τον ΟΑΣΑ, ο οποίος υποβιβάζει το πλέον υγιές μέσο μεταφοράς.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. Ο "άγνωστος λόγος" που δεν μπαίνουν οι μπάρες είναι πολύ γνωστός.

    Να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία των οργανισμών και να πουληθούν σύντομα για ένα κομμάτι ψωμί.

    Να ένας καλός λόγος να συγκρουστούν οι εργαζόμενοι των ΑΜΕΛ-ΗΣΑΠ με την διοίκηση. Να απαιτήσουν να μπει αυτό το σύστημα. Να φροντίσουν αυτοί για την αύξηση των εσόδων και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών που εργάζονται (και αυτούς θα ωφελήσει).

    Και εμείς ως επιβάτες θα στηρίξουμε απόλυτα αυτό το αίτημα.

    Είναι για το καλό όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.