14 Νοεμβρίου 2010

22:14
Από τη Δευτέρα αναμένονται δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Οι επικεφαλής της φθάνουν στη χώρα μας, ζητώντας εκ βάθρων αλλαγές σε ΔΕΚΟ, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργασιακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και σε αύξηση φορολογίας, όμως η λήψη νέων μέτρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει επιπλέον επτά δισεκατομμύρια ευρώ για το 2010 και το 2011.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει έτσι ότι δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΔΕΚΟ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, ξεκαθάρισε όμως πως έρχονται μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων, αλλά και αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στα πρότυπα του ΟΣΕ.

Παράλληλα, νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συγχωνεύσεις τύπου Καλλικράτη σε δημόσιες υπηρεσίες θα τεθεί σε εφαρμογή στο στενό δημόσιο τομέα τον επόμενο χρόνο.

Κι ενώ η κυβέρνηση αναζητά επτά δισεκατομμύρια ευρώ στρέφει το βλέμμα στην αύξηση του ΦΠΑ. Ο μεσαίος συντελεστής από 11% θα μεταταχθεί στο 13% κι έτσι οι καταναλωτές θα δουν από τις αρχές του νέου έτους νέες αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πάρουν την ανιούσα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί, το κρέας και το λάδι.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.