23 Νοεμβρίου 2010

23:55
Μόλις εξασφαλίσθηκε η τρίτη δόση ξεκινά αγώνας δρόμου για την καταβολή της επόμενης με την προσπάθεια να εστιάζεται στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και στην ευελιξία στην αγορά εργασίας χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις.

Πρόκειται ακριβώς για τον όρο πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνει συνεπής με τις βασικές αρχές του μνημονίου που θέλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις να αποκλίνουν από τις κλαδικές αφετέρουν να οριοθετήσει τις εξαιρέσεις εκείνες με βάση τις οποίες οι κλαδικές θα παραμένουν ισχυρές.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο υπουργός, Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να είναι έτοιμο στις αρχές του χρόνου και θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις.

Τα βασικότερα από τη συνέντευξη τύπου του υπουργού έχουν ως εξής:

- ΔΕΚΟ: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων. Θα υπάρξουν 40.000 αποχωρήσεις και 8.000 προσλήψεις. Θα τηρηθεί ο κανόνας 5 αποχωρήσεις για μία πρόσληψη, ενώ κάθε μετάταξη εκτός του στενού δημοσίου τομέα θα θεωρείται πρόσληψη.

- ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Θα ψηφιστεί εντός του 2011 και θα εφαρμοστεί τέλος του χρόνου.

- ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές το 2011. Οι δανειστές ωστόσο και η τρόικα κυρίως ξέρουν το μεγάλο ύψος των αποπληρωμών τα έτη 2014 και 2015 και γι αυτό έθεσαν το θέμα της επιμήκυνσης. Δεν υπάρχει ωστόσο απόφαση ή συζήτηση.

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βλέπουμε, ανέφερε ο υπουργός, σοβαρές και γενναίες κινήσεις. Το πως επιλέγουν ότι θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση είναι δικό τους θέμα (συγχωνεύσεις ή αύξηση κεφαλαίου) . Οπως είπε, θα δούμε πολλά βήματα ακόμα.

- ΑΓΟΡΕΣ: Οι αγορές είναι δύσπιστες ακόμα λόγω και του ρευστού περιβάλλοντος που επικρατεί διαθνώς μετά μάλιστα και την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό. Οι ανησυχίες ωστόσο μπορεί να φύγουν στο επόμενο εξάμηνο όσο εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις.

Αποκρατικοποιήσεις

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. «Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δισ. το 2011», ανέφερε ο υπουργός.

Συνέχιση των διακυμάνσεων στα spread

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα spread των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τα γερμανικά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις.

Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον και θα συνεχίσει να είναι ρευστό. Τα spread, θα συνεχίσουμε να έχουμε επάνοδο προς τα πάνω και επάνοδο προς τα κάτω.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.