6 Οκτωβρίου 2010

01:02
http://liberopoulos.gr/

ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ , όπου η διαφθορά , ξεκινώντας από την πολιτική , ακμάζει , ένας νεαρός δημοσιογράφος γράφει ότι έχει να γίνει χαρακίρι ευθιξίας μισό αιώνα .
Απολύεται και αυτός και ο υπεύθυνος αρχισυντάκτης του . Η ένωση συντακτών διαμαρτύρεται τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πια σαμουράι , αλλά μόνο κλωνοποιημένα τέρατα της διαπλοκής και του εγκλήματος .
Τότε ακριβώς εφτά δημιουργήματα - από γονίδια ισάριθμων σαμουράι - καλούνται στην ιστορική παγόδα Καμακούρα .

Σε λιτή τελετή τσαγιού τους ανακοινώνεται από μαγνητοφώνου ότι επελέγησαν ως τιμωροί των στερουμένων ήθους και εντιμότητας κρατούντων . Οι καλεσμένοι δε φορούν τις πατροπαράδοτες φανταχτερές στολές . Είναι ντυμένοι απλά , όπως ο κάθε σύγχρονος Ιάπωνας , και κάθονται σταυροπόδι γύρω από ξίφος ένα .
Η ευγενική συμπεριφορά και οι κινήσεις τους θυμίζουν σαμουράι της εποχής των αυτοκρατόρων - μοναχών , τότε που η τιμή , η ηθική και η πειθαρχία ανθούσαν όπως τα χρυσάνθεμα . Και οι εφτά ακούνε τη σύντομη διαταγή από τη φωνή που όλοι γνωρίζουν και υπολήπτονται :

- Καλείσθε να εκτελέσετε την ύψιστη αποστολή της ευγενικής ψυχής σας , που έχετε την τιμή να φωλιάζει μέσα σας . Πρέπει να αποδείξετε ότι η υπερηφάνεια και η ηθική της δεν έχουν αλλοιωθεί στους αιώνες και ότι μπορεί ακόμη να δίνει μαθήματα αυταπάρνησης .

Πίνοντας τελετουργικά το τσάι τους , οι εφτά σύγχρονοι σαμουράι πληροφορούνται τα ονόματα των θυμάτων τους .
Είναι δύο υπουργοί , ένας επιχειρηματίας διαπλεκόμενος με το κράτος , ένας βιομήχανος όπλων , ένας τραπεζίτης , ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών και ένας συνδικαλιστής εγκάθετος.
Οι σαμουράι , καταστρώνοντας το σχέδιο τους , συντονίζονται να χτυπήσουν σε χρόνο παραπλήσιο . Και τη στιγμή που έχουν επιλέξει εμφανίζονται ψύχραιμοι μπροστά στους καταδικασμένους , τους απαγγέλλουν συνοπτικά την κατηγορία και τους μπήγουν το ξίφος τους κατάκαρδα . Τρεις τιμωροί προλαβαίνουν και κάνουν χαρακίρι , άλλοι τρεις καταπίνουν υδροκυάνιο , ο έβδομος ξεφεύγει .

Οι εκτελέσεις συγκλονίζουν την ανθρωπότητα και ξυπνούν τους Ιάπωνες από το λήθαργο τους . Οι φοιτητές αποφασίζουν να σαμποτάρουν το μεγάλο ματς του αμερικανόφερτου μπέιζμπολ και ο αγώνας ματαιώνεται λόγω έλλειψης θεατών .

Ο τύπος και το Ίντερνετ γεμίζουν από φωτογραφίες και κείμενα για τους σαμουράι , που γίνονται ξαφνικά τα δημοφιλέστερα πόστερ της αφυπνιζόμενης νεολαίας . Το πανεπιστήμιο της Χιροσίμα ζητάει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα , όχι για τους εκτελεσμένους , αλλά για τους σαμουράι . Την ίδια στιγμή που ολόκληρη η χώρα μένει σιωπηλή με κατάνυξη ο πρωθυπουργός της κάνει χαρακίρι . Είναι το πρώτο μετά μισό αιώνα ...

Οι γνώμες διίστανται σε παγκόσμια κλίμακα .
Τι ήταν οι εφτά σαμουράι , δολοφόνοι ή τιμωροί ;
Τους καταδικάζουν τα κυβερνητικά όργανα και ο εφησυχάζων συντηρητισμός , τους επιδοκιμάζουν άτομα που προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την αδαή βιομάζα .
Οι θαυμαστές των αναχρονιστών , που χλευάζουν το Ίντερνετ , αγωνιούν να μάθουν την γνώμη τους .

Για λίγο σιωπούν , αλλά ένα μήνα μετά την πράξη των σαμουράι ο καθηγητής Σβέντμπεργκ επισημαίνει : Υπήρξαν εφτά αστραπές στο σκοτάδι , αλλά έκτοτε ουδεμία άλλη λάμψη ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.