21 Οκτωβρίου 2010

10:45
1
Κώστας Τσαχάκης

Με «ψαλίδισμα» απειλούνται επιδόματα σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ελέω υψηλών ελλειμμάτων. Μετά την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Γιούροστατ και τις αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις που θα επιφέρει στη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος αλλά και του επόμενου έτους γίνεται επιτακτική η ανάγκη για επίσπευση των περικοπών στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.

Ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν προανήγγειλε νέα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011και στην κυβέρνηση. Προκειμένου να μη βάλουν νέους φόρους ή να κόψουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις εστιάζουν την προσοχή τους στις περικοπές επιδομάτων προκειμένου να περιοριστούν οι πρωτογενείς δαπάνες. Επίσης στο στόχαστρο θα μπουν οι καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος υγείας.

Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο στον βασικό μισθό θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα και κινδυνεύουν με «ψαλίδισμα» μεταξύ των άλλων:

* το κίνητρο απόδοσης που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, αλλά δίνεται σε όλους τους υπαλλήλους.
* το ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών, το ΔΕΤΕ των τελωνειακών και το ΔΕΧΕ των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ξεκίνησαν ως επιδόματα επιβράβευσης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και της ενασχόλησης πέραν του ωραρίου, αλλά πλέον τα λαμβάνουν όλοι χωρίς διάκριση.
* το επίδομα που λαμβάνουν οι δικαστικοί για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων.
* το επίδομα πληροφορικής καθώς σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν εκ νέου οι δαπάνες για υπερωρίες και εκτός έδρας.

Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι οι δευτερεύουσες απολαβές, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται τα χρονοεπιδόματα, να μην ξεπερνούν το 10% με 15% του μισθού. Κι αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό φθάνει σήμερα ακόμη και το 45% του μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα είναι δραστικές, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία για τους μέσους ετήσιους μισθούς σε έντεκα ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς.

Θα υλοποιηθούν δε ανεξάρτητα από τις αποκλίσεις των ελλειμμάτων.

Το έλλειμμα
«Κλειδί» η απόφαση της Γιούροστατ

Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η ετυμηγορία της Γιούροστατ και το εύρος της ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, αλλά, όπως έγινε γνωστό, πήρε ολιγοήμερη παράταση, πιθανότατα έως τις 15 Νοεμβρίου. Κατά πληροφορίες το έλλειμμα θα οριοθετηθεί στο 15,5% του ΑΕΠ ή λίγο υψηλότερα από 13,8%. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η αρνητική επίπτωση στο τρέχον έτος θα φθάσει στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αρκεί η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 800 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ, ώστε τελικά το έλλειμμα να κλείσει εφέτος στο 8%. Στην ΕΕ όμως θεωρούν ότι η επίπτωση για το 2010 μπορεί να φθάσει και τη μία ποσοστιαία μονάδα, οπότε θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων για το 2011.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

1 σχόλια:

  1. το μονο επιδομα που πρέπη να παραμεινη ειναι το επίδομα ανιχτης παλαμης.... και προς τα εμας και προς τους αλλους....μετο φαστ τρακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.