13 Οκτωβρίου 2010

20:40
8
Αύξηση 31% σημείωσαν τη διετία 2007-2009 οι ζημιές των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Τα συνολικά έσοδά τους μειώθηκαν πέρυσι κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 και ο καθαρός δανεισμός τους είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου.

Οι 11 αυτές ΔΕΚΟ είναι:

• ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΟΣΕ ΑΕ)

• ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ ΑΕ)

• ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)

• ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΗΣΑΠ ΑΕ)

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΗΛΠΑΠ ΑΕ)

• ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Α.Ε. ΕΘΕΛ ΑΕ)

• ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΕ)

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. ΕΑΒ ΑΕ)

• ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ)

• ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ (ΤΕΟ ΑΕ)

• ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΔΙΕ ΑΕ)

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ το 2009 ανήλθαν σε 1.500.526.914 ευρώ, μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 (1.609.586.416 ευρώ). Τα έσοδα γα το 2007 ανήλθαν σε 1.603.525.927ευρώ. Οι ζημιές των έντεκα ΔΕΚΟ, από το 2007 στο 2009, έχουν αυξηθεί κατά 31% και ανήλθαν σε 1.711.311.680 ευρώ για το 2009.

Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% έναντι του 2008. Ο συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζόμενους μειωμένος κατά 4,5% έναντι του 2008.

Επιπλέον, από τα στοιχεία απορρέει ότι ο καθαρός δανεισμός (σύνολο μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων μείον ταμειακά διαθέσιμα) των 11 ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 11.980.408.058 ευρώ, δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα τους. Το σύνολο των τόκων ανέρχεται στα 574.168.096 ευρώ για το έτος 2009, ή το 38% των εσόδων. Το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις έντεκα ΔΕΚΟ το έτος 2009 ανήλθε σε 1.315.000.000 ευρώ και αφορά στον Όμιλο ΟΑΣΑ στον Όμιλο ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στην ΕΑΣ. Οι καταπτώσεις εγγυήσεων για το έτος 2009 ανήλθαν σε 632.093.150 ευρώ και αφορούν στον Όμιλο ΟΣΕ, στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στην ΕΑΒ και στον ΟΔΙΕ. Οι συνολικές επιχορηγήσεις (Τακτικού Προϋπολογισμού, Ε.Ε. και λοιπές) για τις 11 ΔΕΚΟ ανήλθαν σε 125.728.132 ευρώ για το 2009, εκ των οποίων τα 122.938.128 ευρώ αφορούν σε Επιχορήγηση Τακτικού Προϋπολογισμού.

Ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. Η ΔΕΚΟ με τον μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις 11 ΔΕΚΟ το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. Ο μέσος μισθός (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 αυξήθηκε κατά 8% και ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο (www.minfin.gr) τα οικονομικά στοιχεία που έχουν καταρτίσει οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί, όπως άλλωστε ορίζεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Το επόμενο διάστημα, οι ΔΕΚΟ έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα και με την σχετική απόφαση, να καταρτίσουν τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-1013. Η σύνταξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχουν ήδη δοθεί στις δημόσιες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταγράψουν τους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους τους, να ποσοτικοποιήσουν τις δράσεις και να παρουσιάσουν τις πηγές χρηματοδότησης και τη χρονική κατανομή τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί και η σύνταξη σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, με σκοπό την ορθολογική λήψη αποφάσεων για την οικονομική τους ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι με στόχο τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010 έχει ορίσει ανώτατο όριο αμοιβών και περικοπή των μισθών ανάλογη με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων. Ως αποτέλεσμα σε όλες τις ΔΕΚΟ συνολικά υπάρχει μια μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας της τάξεως των 200 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα των 11 ΔΕΚΟ ΕΔΩ


8 σχόλια:

  1. Tha apantisi kanenas apo to swmatio? Mipws kai ean den sas kanei kopo paidia toy troleatzi(afoy eseis mas meinate mono) na mazepsoume kamia 100 eksoflitika kai na ta anartisete gia na doun pioi pernoun ti kai pws?
    Kai ean theloun oi kyrioi sta kanalia na tous ta steilete?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά

    Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,
    στους βράχους πέφτει χιόνι.
    Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,
    στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
    ο κλέφτης ξεσπαθώνει.

    Στο δεξί χέρι το γυμνό
    βαστά αστροπελέκι.
    Παλάτι έχει το βουνό
    και σκέπασμα τον ουρανό,
    κ’ ελπίδα το τουφέκι.

    Φεύγουν οι τύραννοι χλωμοί
    το μαύρο του μαχαίρι·
    μ’ ιδρώτα βρέχει το ψωμί,
    ξέρει να ζήσει με τιμή,
    και να πεθάνει ξέρει.

    Τον κόσμ’ ο δόλος διοικεί
    κι η άδικ’ ειμαρμένη.
    Τα πλούτη έχουν οι κακοί,
    κι εδώ στους βράχους κατοικεί
    η αρετή κρυμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επρεπε να ειχαν απαντησει εδω και καιρο που γινεται ολη αυτη η δυσφιμιση. αλλα φαινεται πως η δουλειά εχεικλίσει και μας δουλευουν ψιλο γαζι. περιμεναν να κανουμε εκλογες πρωτα? τα εξοφλητικα να πανε στα καναλια στους χατζηνικολαου, τραγκηδες, παπαδημητριου. θελουν να μας κοψουν τα νυχτερινα και αυτα της β στηλης. γιαυτο εχουμε δευτερη στιλη. για να μπορει να κοπει. να δουλευουμε δηλαδη κυριακες και νυχτες τζαμπε. οσι μεινουμε . γιατι ετσι θα μας λιγουρετουνε ιδιωτες. τι εγινε στην τεχνικη? εμαθε κανεις? εγω παντως δεν περνω 40000 ευρω το χρονο. μηπως πρεπει να κανουμε μηνιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα θα βγουν οι μεγαλοι συνδικαλισταραδες μας και θα χυνουν κροκοδιλεια δακρυα για το τι θα παθουμε.Τοσα χρονια εφτιαχναν την αυλη τους για να ξαναεκλεγοντε τη λουφα τους το πρεστιζ τους τα συντεχνιακα τους,ο ενας κλαδος πηγαινει να βγαλη τα ματια του αλλου.Αποδειξη οτι εχωμε πεντε σωματεια σε 1500 εργαζομενους.Ας ξυπνησουμε να διωξουμε τη σαπιλα.Ας μην αναφερθω σε ποσα ζητηματα μας <>.Τωρα εφτασε η ωρα της κρισεως και θα την πληρωσουν οι ευσηνηδιτοι εργαζομενοι που ηταν και ειναι συνεποις στην εργασια τους.Ας βαλουμε μυαλο να μην τους πιστευουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γνωριζει κανεις τη συνεχεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποιός διοικούσε και κυβερνούσε επί 30 0λόκληρα χρόνια και ποιός αποφάσιζε για τα δάνεια που παίρνουν οι δεκο από ντόπιες και ξένες τράπεζες? οι εργαζόμενοι πού τους έβγαλαν στη σέντρα ως υψηλόμισθους και πλεονάζοντες και τους δείχνουν με το δάχτυλο στους πιο αδύναμους του ιδιωτικού΄τομέα που οι ίδιοι δημιούργησαν, κινδυνεύουν εάν συνεχίσουν να σιωπούν δια των εκπροσώπων τους, να επιβεβαιώσουν με τη σιώπή την προπαγάνδα της κυβέρνησης και τη δυσφήμισή τους. Πάει πολύ οσοι δημιούργησαν αυτή την κατάσταση να εγκαλούν εκείνους που τους χρησιμοποίησαν για να καταλαμβάνουν υπουργικούς και πρωθυπουργικούς θώκους. ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΣΟΣ αντί να απολογούνται να ζητάνε απολογία από τα θύματα που τα συκοφαντούν ως ρετιρέ και πλεονάζοντες. Πώς να μην χαίρεται ο Μητσοτάκης που η πολιτική του τώρα δικαιώνεται????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στην εθελ εχουμε εξελιξεις

    http://www.etheldrivers.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=427%3A2010-10-15-12-00-16&catid=79%3A2009-12-18-16-51-51&Itemid=298&lang=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αφου δεν ασχολειται ο λαος με τις ζημιογόνες κυβερνησεις καλα κανουν αυτες και ασχολουνται μαζι του. Ο κ.ρεπας και οι αλλοι που μιλάνε για επιδόματα προφανώς μαΊμούδες, δεν ηταν σε κυβερνησεις που τα εδιναν γι ανα ξεφορτωθούν τους εργαζομενους και να τους διαιρουν επειδη ετσι τους βολευε? τωρα τους βολεύει κάτι αλλο. Να τους δείχνουν σε άλλες πιο ρηγμένες κατηγοριες εργαζομενων οτι ειναι δήθεν προνομιούχοι για να τους κατασπαράξουν. άυτη ειναι πραγματι σοσιαλιστικη αντιληψη. ισονομία, ισοπολιτεία, στην πείνα. στα λοντάρια ποτε θα ριξει ο ρεππας τους εργαζομενους στη συγκοινωνία για να τον ζητωκραυγασει το κοινο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.