Προγράμματα αναδιάρθρωσης των δέκα πιο ελλειμματικών ΔΕΚΟ θα ζητήσει να πάρει στα χέρια της μέχρι το τέλος του έτους η τρόικα, η οποία ξεκινά σήμερα τον πρώτο ουσιαστικό έλεγχο για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποδεσμευτεί ή όχι στις αρχές Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης.
Το ζήτημα αφορά κυρίως δημόσιες επιχειρήσεις στους τομείς των μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ) και της άμυνας (ΕΑΒ, ΕΑΣ). Συνολικά, το εκτιμώμενο έλλειμμα για τις 52 ΔΕΚΟ το 2010 ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 2,7 δισ. ευρώ.
Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Για το λόγο αυτό, η τρόικα θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να τοποθετηθούν άμεσα ορκωτοί λογιστές στους παραπάνω φορείς, προκειμένου εντός του 2010 να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
Το πρώτο ραντεβού των ελεγκτών της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι τις 6 Αυγούστου, έχει κλειστεί με τον υπουργό Οικονομικών για τις 10 το πρωί. Την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι περισσότερες συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, όπως είναι τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών και Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί επαφές με τους επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΔΔΗΧ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Στατιστικής Αρχής.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα ζητήσουν τα οριστικά αποτελέσματα για το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, τόσο για τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και για τις μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μείωση του ελλείμματος κατά 45,4% και σημαντική υπερκάλυψη του στόχου στις δαπάνες. Δείχνουν όμως και μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, η οποία δύσκολα θα καλυφθεί από την αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ ή την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο μνημόνιο για τα τέλη Ιουνίου, όπως είναι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το σχέδιο Καλλικράτης, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.
Με δεδομένη λοιπόν την πρόοδο στους παραπάνω τομείς, καθώς και τις πρόσφατες θετικές διαπιστώσεις τόσο από αξιωματούχους των Βρυξελλών, όσο και από τους συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η αναφορά που θα συντάξουν οι ελεγκτές επιστρέφοντας στη βάση τους θα είναι θετική και θα ανάψει το πράσινο φως για τα 9 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πηγή
26 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.