Μια οφειλόμενη απάντηση σε άρθρο που σχετίζει τα δεδομένα του ΟΣΕ με τον ΗΛΠΑΠ!
http://www.capital.gr/News.asp?id=993056
Ο Ιάσων Αγγελόπουλος (Οικονομολόγος Μεταφορών)Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΗΛΠΑΠ Α.Ε. εκφράζοντας την συλλογική γνώμη στελεχών, Διοίκησης και μεγάλου αρισθμού εργαζομένων, για το θέμα αυτό,καταγράφει:
Η Αθήνα, με το δεδομένο γεωγραφικό ανάγλυφο, θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τρόλλεϋ στην Δυτική Ευρώπη και το τρίτο σε μέγεθος δίκτυο στον κόσμο. Μια εποχή που τα δίκτυα τρόλλεϋ διεθνώς, είδαν το έργο τους να μειώνεται, το δίκτυο της Αθήνας ανθεί, εξυπηρετώντας ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής επιβατικής κίνησης, εκπέμποντας παράλληλα μηδενικούς ρύπους: Διακίνησε 10,5% επί του συνόλου των επιβατών και 20,1% των επιβατών που κινήθηκαν με ηλεκτροκίνητα μέσα (τραμ, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλλεϋ). Το μεταφορικό του έργο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί από 10,9 εκ. οχηματοχιλιόμετρα το 2006 σε 12,0 εκ. το 2009. Το δε μεγαλύτερο τμήμα του έργου πραγματοποιείται σε ακτίνα περίπου 4 km από το περιβαλλοντικά επιβαρημένο κέντρο της πόλεως.
Παράλληλα, τα οχήματά της ΗΛΠΑΠ Α.Ε., τα τελευταία των οποίων παρελήφθησαν το 2004, διαθέτουν συστήματα τεχνολογίας αιχμής παρόμοια με συστήματα του Μετρό. Είναι υψηλής λειτουργικότητας, εργονομίας και αισθητικής και προσφέρουν άνετο ταξίδι στον επιβάτη, διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, αυτονομία από το εναέριο δίκτυο, ενώ διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία.
Η ΗΛΠΑΠ Α.Ε. δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην τήρηση των συχνοτήτων (χρονοαποστάσεων), έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες προσδιορισμού της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται και από το κέντρο ελέγχου τηλεματικής που λειτουργεί στον Οργανισμό, το πρώτο που υλοποιήθηκε σε φορέα αστικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις συγκρίσεις με άλλους φορείς αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα:
• Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ΟΣΕ και ΗΛΠΑΠ, καθότι ο πρώτος αφ’ ενός είναι μέσον σταθερής τροχιάς και αφ’ ετέρου είναι ένας πολύ μεγάλος σε μέγεθος φορέας που διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο, σε σύγκριση με τον ΗΛΠΑΠ, ο οποίος εξυπηρετεί κυρίως το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, καθώς και τις γύρω περιοχές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έλλειμμα χρήσης του ΗΛΠΑΠ για το έτος 2008 ήταν μόλις το 8% του αντίστοιχου ελλείμματος του ΟΣΕ.
• Το λειτουργικό έλλειμμα της ΗΛΠΑΠ (εκτός τόκων και αποσβέσεων), όπως και των υπόλοιπων φορέων αστικών συγκοινωνιών οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει έλεγχο επί των εσόδων της. Η τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων (κομίστρου) καθορίζεται από την Πολιτεία, με βάση κοινωνικά κριτήρια, γεγονός που διατηρεί τα κόμιστρα σε χαμηλή τιμή, πρακτική η οποία εφαρμόζεται παγκοσμίως. Κανένα σύστημα αστικών συγκοινωνιών (επιφανειακά μέσα) δεν είναι κερδοφόρο. Η διεύρυνση του ελλείμματος (αν και με μειώμενους ρυθμούς) πάλι δεν είναι στον έλεγχο της ΗΛΠΑΠ και οφείλεται στο γεγονός ότι το λειτουργικό έλλειμμα καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό με δανεισμό και σε μικρότερο με απευθείας επιδότηση από την Πολιτεία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη κάλυψης ενός πρόσθετου χρηματοοικονομικού κόστους για την κάλυψη του δανεισμού των προηγούμενων ετών. Τα ανωτέρω επιβαρυντικά στοιχεία, δεν εμπόδισαν τις προσπάθειες των διοικήσεων για μείωση των ελλειμμάτων, παράδειγμα η μείωση του λειτουργικού ελλείμματος κατά περίπου 3% εντός του 2009.
• Η ΗΛΠΑΠ Α.Ε. επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό λιγότερο από κάθε άλλον φορέα (εξαιρουμένου του Μετρό) του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, τόσο σε απευθείας επιδότηση λειτουργίας, όσο και σε ανάγκες δανεισμού.
• Την πενταετία 2003-2008 η ΗΛΠΑΠ Α.Ε είχε το μικρότερο ετήσιο ποσοστό αύξησης κόστους (5%), από όλους τους φορείς αστικών συγκοινωνιών. Την ίδια περίοδο, και με μικρότερο αριθμό προσωπικού, λόγω αποχωρήσεων, είχε σημαντική αύξηση του μεταφορικού του έργου, κατά 9,3%.
• Η ΗΛΠΑΠ Α.Ε. πλέον του κομίστρου, διαθέτει τα μεγαλύτερα, αναλογικά, έσοδα από άλλες δραστηριότητες – κυρίως από τις διαφημίσεις επί των οχημάτων - σε σύγκριση με το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών, τα οποία ανήλθαν στο 5,4% των οργανικών του εσόδων.
• Ο αριθμός προσωπικού της ΗΛΠΑΠ είναι ανταγωνιστικός για φορέα αστικών συγκοινωνιών, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Συγκρίνοντας τον ΗΛΠΑΠ με έναν αντίστοιχο φορέα των Η.Π.Α, τη δημοτική επιχείρηση μεταφορών του Σαν Φραντζίσκο, ο οποίος διακινεί με τρόλλεϋ παρόμοιο αριθμό επιβατών και παράγει περίπου το ίδιο μεταφορικό έργο (με στοιχεία του έτους 2000). Είναι εμφανής η βελτίωση της ΗΛΠΑΠ την τελευταία δεκαετία (2000 – 2010)για όποιον θελήσει τα σχετικά στοιχεία.
Η ΗΛΠΑΠ Α.Ε. πραγματοποιεί συνεχή βήματα και δράσεις για τον περιορισμό του κόστους της, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο παροχής συγκοινωνιακών υπηρεσιών: Ήδη έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους, πλέον των γενικότερων μέτρων της Κυβέρνησης που εξαγγέλθηκαν συνολικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το κόστος λειτουργίας του ΗΛΠΑΠ έχει μειωθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ ως το τέλος του έτους η μείωση του κόστους λειτουργίας ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 10%.
Τέλος, η Διοίκηση της ΗΛΠΑΠ Α.Ε, κατανοώντας το κρίσιμο της οικονομικής συγκυρίας, αφ’ ενός υποστηρίζει την Πολιτεία στην κατεύθυνση της μείωσης του λειτουργικού κόστους, όπως προαναφέρθηκε, έχοντας ήδη αναλάβει σχετικές δράσεις, και αφ’ετέρου συνεισφέρει ενεργά στην ωρίμανση πρωτοβουλιών σχετικών με τη συγχώνευσή της, με άλλον ηλεκτροκινούμενο συγκοινωνιακό φορέα του Ομίλου ΟΑΣΑ.
Ιάσων Αγγελόπουλος
Οικονομολόγος Μεταφορών
Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΗΛΠΑΠ Α.Ε.
13 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ωραίο άρθρο. Ο ΗΛΠΑΠ συγκρίνεται με τα muni συγνώμη municipal τραμ του Σαν φραντίσκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά ελληνικά όταν με το καλό πάει
η γραμμή του τραμ στη Πατησίων ο ΗΛΠΑΠ θα ανήκει στη ιστορία.
Η νέα εταιρεία θα διπραγματευτεί με νέους όρους τις εργασιακές σχέσεις με τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους.
Συρρίκνωση made usa
Συγχαρητήρια στην Διοίκηση των ΗΛΠΑΠ για την απάντηση στο χωρίς ομολογουμένως στοιχεία, άρθρο του capital.gr ,όπου συσχετίζεται ο Οργανισμός μας με τον πλέον πιο προβληματικό οργανισμό στις μεταφορές(όχι αστικών μεταφορών) με απώτερο σκοπό κατά την ταπεινή μου γνώμη,την δυσφήμιση του...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τεκμηριωμένη και με στοιχεία απάντησή σας , δίνει ένα πρώτης τάξης μάθημα σε όλους αυτούς που θα θελήσουν να ξανά αμαυρώσουν (γενικότερα) την εικόνα του Οργανισμού μας , έτσι εύκολα και χωρίς αποδείξεις με τα γραφόμενα τους...
΄Ενα μήνυμα πρέπει να περάσει πλέον σε όλους μας: Διοίκηση και εργαζόμενη στα ΗΛΠΑΠ μπορούμε μαζί να αλλάξουμε την εικόνα του Οργανισμού μας στην υπόληψη των επιβατών και όχι μόνο...
Τόπιασες το νόημα ανώνυμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαί νάτανε το μόνο εκ usa???? ο κόσμος τοχει ΄τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι....Για το προκείμενο τωρα. ο σχεδιασμός εχει γίνει πρίν από πολλά χρόνια και εμφανίζεται σαν σειρά με αυτοτελή επεισόδια,ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά οι σκηνοθέτες προέρχονται από την ίδια πολιτική σχολή. Το ζητούμενο πάντως με κάποιες παραλαγές ειναι πώς δέν θα ειναι αποκλειστικά δημόσιες οι συγκοινωνίες(δηλαδή με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο) μπαίνοντας και αυτές στην ανθρωποφάγα λογική του ανταγωνισμού πράγμα που εκτός από τους εργαζόμενους θα την πληρώσουν ακριβά και οι χρήστες με αύξηση του κομίστρου. Νομίζω ότι η συνέντευξη Ρέππα έδοσε σαφή στίγματα για τους στόχους του μητροπολιτικού φορέα και τις συνενώσεις. Προσωπικά δέν με εκπλήσσουν αυτά γιατί ήταν προδιαγεγραμμένη πορεία από την επανασύσταση της ΕΑΣ που έγινε ΕΘΕΛ με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στη συνέχεια με τον 2669/98 που ειναι η βάση για τις αλλαγές στο χώρο των συγκοινωνιών. Δυστυχώς οσοι επισημάνανε τους κινδύνους από αυτή την αλλαγή, λοιδορήθηκαν, κατηγορηθήκανε ως κινδυνολόγοι και διακατεχόμενοι από αντιπολιτευτικο μένος και όλα εκείνα τα γνωστά που ακούμε όταν πρέπει να κρυφτεί ο απώτερος στόχος που φέρνει αντιδράσεις. Ειλικρινά εύχομαι έστω και τώρα οι εργαζόμενοι στη συγκοινωνία να κινηθούν συντεταγμένα και ενωτικά και να μην συμβούν τα όσα συνέβησαν με τον 2669/98 που ειναι γνωστά....
H απάντηση είναι καλή και τεκμηριωμένη. Επί προσθέτως υπενθυμίζεται ότι η σύγχρονη μεταφορική τάση αφορά σε σημαντικό βαθμό οχήματα με ηλεκτροκίνηση. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να δοθεί έμφαση στην αντικατάσταση των παλαιοτέρων οχημάτων (και ειδικά των 6000).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ότι αφορά το τραμ και την πόλη της Αθήνας , είναι φανερό ότι δεν αποτελεί λειτουργική λύση. Η Αθήνα δε διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους, παρά μόνο στην παραλιακή. Προύποθέτει και ακριβή υποδομή.
Ναι παιδιά δημοσιεύστε και τα σχόλια των αναγνωστών του κάπιταλ που είναι ΟΛΑ κατά του Αγγελόπουλου! Μόνο ό,τι φάνει του λωλοστεφανή???
ΑπάντησηΔιαγραφή