8 Μαΐου 2010

21:30
3
Της Αλεξανδρας Kασσιμη

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίηση της προαναγγελθείσας συγχώνευσης των πέντε συγκοινωνιακών φορέων της πρωτεύουσας σε δύο, καθώς απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός και κυρίως κατευνασμός των αντιδράσεων από πλευράς εργαζομένων.

Στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών είναι η συγχώνευση των εταιρειών των μέσων σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) και της ΕΘΕΛ με τα ΗΛΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των πέντε εταιρειών που επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Mητροπολιτικός φορέας

Στο ίδιο πλαίσιο δράσης εντάσσεται και η δημιουργία μητροπολιτικού φορέα, ρόλο τον οποίο θα αναλάβει ο ΟΑΣΑ, μητρική των παραπάνω εταιρειών (πλην της εταιρείας λειτουργίας της Αττικό Μετρό) και της ΤΡΑΜ Α.Ε.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό φορέα θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο συγχώνευσης των συγκοινωνιακών φορέων.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κατά τη συγχώνευση των εταιρειών είναι αρκετά, με το μεγαλύτερο να επικεντρώνεται στο προσωπικό. Σοβαρότατο εμπόδιο αποτελούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων των εταιρειών με εντονότερες τις αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 το μέσο κόστος εργαζομένου διαμορφώθηκε στα 3.061 ευρώ/μήνα για την ΑΜΕΛ (Εταιρεία Λειτουργίας Μετρό), ενώ το ποσό αυτό άγγιξε τα 6.373 ευρώ/μήνα για τους ΗΣΑΠ. Τη στιγμή μάλιστα που το μέσο κόστος μισθοδοσίας των ΗΣΑΠ είναι διπλάσιο από αυτό της ΑΜΕΛ η εταιρεία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων απασχολεί 1.200 άτομα έναντι 1.688 που απασχολούνται στην ΑΜΕΛ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009.

Στο μεταξύ το εκτελεσθέν έργο των δύο εταιρειών είναι παραπλήσιο, με την ΑΜΕΛ να έχει εκτελέσει το 2009 συνολικά 26,9 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα έναντι 27 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων που αναλογούσαν στους ΗΣΑΠ. Παράλληλα η ΑΜΕΛ εξυπηρέτησε την ίδια χρονιά 187,4 εκατ. επιβάτες, έναντι 149 εκατ. επιβατών που κινήθηκαν στις γραμμές του Ηλεκτρικού.

Δύο σενάρια

Στην παρούσα φάση εξετάζονται από στελέχη του υπουργείου Υποδομών δύο σενάρια για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης των εργαζομένων στις εταιρείες. Η μία περίπτωση είναι η δημιουργία νέας, ενιαίας μισθολογικής κλίμακας για τα μέσα που θα συγχωνευθούν και η υπαγωγή όλων των υφιστάμενων και παλαιών εργαζομένων σε αυτό. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να έχει σοβαρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να κρίνεται σχεδόν απίθανη η εφαρμογή του. Από την άλλη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας, ενιαίας κλίμακας η οποία θα εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Στο μεταξύ μετά τη συγχώνευση οι εταιρείες θα λειτουργούν με εργαζομένους οι οποίοι θα απολαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές μεταξύ τους, γεγονός το οποίο επίσης δεν αναμένεται να γίνει δεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους εργαζομένους.

Το μόνο κοινό μεταξύ των εταιρειών, με εξαίρεση την ΑΜΕΛ, είναι το γεγονός ότι όλες μετρούν σημαντικά ελλείμματα και αυξημένο λειτουργικό κόστος. Στο μεταξύ ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υποδομών συλλέγει στοιχεία ισολογισμών όλων των εταιρειών και τον συνολικό αριθμό προσωπικού προκειμένου να επιλεγεί ο ακριβής τρόπος συγχώνευσης.

Κρατικές επιδοτήσεις

Στόχος του υπουργείου Υποδομών, εκτός από τις συνδυασμένες μεταφορές μέσω του μητροπολιτικού φορέα, που έχει προαναγγελθεί και στο παρελθόν από προκατόχους του υπουργού Υποδομών Δημ. Ρέππα, είναι η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων. Σήμερα το ύψος των επιδοτήσεων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς αγγίζει το 70% και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 60% ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%-60%).
Πηγή

3 σχόλια:

  1. Η επιδοτηση θα πεσει, οταν απελευθερωσουν το εισιτηριο, γιατι μεχρι τωρα η εκαστοτε κυβερνηση κανει κοινωνικο εργο με ξενα "κολυβα". Και αφου αποδωσουν τα λεφτα που χρωστουν, τα διαφορα υπουργεια και οργανισμοι (Παιδειας,Εθν.Αμυνας,Δημ.Ταξεως κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 560.000.000.00 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ? ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΡΤΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,κ.λ.π ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ //ΧΡΕΩΜΕΝΕΣ//. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΩΘΕΙ ΕΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ 1.60 ΕΥΡΩ. ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ 1.ΟΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 1.60??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πουθενά στον κόσμο οι συγκοινωνίες δέν ειναι κερδοφόρες γιατί υποτίθεται οτι πρέπει να κάνουν κοινωνική πολιτική με χαμηλό εισιτήριο. Επειδή όμως μόνο από τα εσοδα κομίστρου δέν μπορούν να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, παίρνουν κρατική επιδότηση. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια όμως έχει αρχίσει να μειώνεται η κρατική επιδότηση με αποτέλεσμα οι οργανισμοί να δανείζονται για να μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εμφανίζονται ως δήθεν χρεωμένοι και ελλειμματικοί. Αυτό χρησιμοποιείται ως άλλοθι, οποτε θέλουν οι κυβερνησεις να κάνουν περικοπές στα δικαιωματα των εργαζόμενων στις Α/Σ όπως έγινε με τις περικοπές πού έγιναν με τον 2669/98 δήθεν για περιορισμό των ελλειμμάτων και την εξυγίανση των συγκοινωνιών, όπως έγινε το 1991 με τις μετάξεις, και το 1990 με την διάλυση της τότε ΕΑΣ στο όνομα αυτών των δήθεν ελλειμμάτων. Οι συγκοινωνίες με τη λειτουργία του ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ πήραν χαρακτήρα ανταγωνιστικό που επικυρώθηκε με τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, που εχουν ψηφιστεί από τις διοικήσεις των οργανισμών, και αποχαρακτηρίστηκαν στην ουσία από κοινωφελείς επιχειρήσεις σε εταιρείες που μεταφέρουν πελάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα διαφυγόντα έσοδα είτε από τους λεγόμενους τζαμπατζήδες ή τα μειωμένα εισιτήρια φοιτητων μαθητών κλπ. ακόμα και άν δεν υπήρχαν δέν θα άλλαζαν την κατάσταση δραματικά ούτε θα έλυναν το πρόβλημα. Η ουσία ειναι οτι δέν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική βιτρίνας, απεξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα, ούτε και να καλούνται κάθε φορά να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι,οι οποίοι έχουν κατασυκοφαντηθεί ως ρετιρέ, για να στρέφεται η κοινωνία εναντίον τους, η οποία δέν γνωρίζει την πραγματική αιτία των ελλειμμάτων.
    Τον τελευταίο καιρό έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας πολλά δημοσιεύματα περί συγχωνεύσεων των συγκοινωνιακών φορέων, και ελλειμμάτων οχι τυχαία, γιατί το ΔΝΤ ολα τα σφάζει ολα τα μαχαιρώνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.