15 Μαρτίου 2010

21:39
Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών έφερε το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων από το Δημόσιο στις ΔEKO, το οποίο θα επιφέρει άμεση περικοπή σε δαπάνες όπως οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του OAΣA, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα μισθοδοσίας πριν από λίγες ημέρες, με τα χρήματα να εκταμιεύονται στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή προκειμένου να πληρωθεί στους εργαζομένους η προκαταβολή του Mαρτίου.

H μείωση της επιδότησης κατά περίπου 20% με βάση απόφαση του υπουργείου Οικονομίας έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα ήταν η απερχόμενη διοίκηση της EΘEΛ να ζητήσει τη συνδρομή του OAΣA προκειμένου να λάβει βοήθημα, ώστε να προχωρήσει η μισθοδοσία αλλά και η προμήθεια καυσίμων για την κίνηση των λεωφορείων.

Πληροφορίες από το υπουργείο Yποδομών και Mεταφορών αναφέρουν ότι το οριστικό ποσοστό της μείωσης της επιδότησης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Ωστόσο δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αποφασίστηκε να δοθεί έναντι και όχι ολόκληρη η πρώτη δόση της επιδότησης: « Kανείς δεν μένει απ' έξω από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.
O OAΣA ετησίως επιδοτείται από το Δημόσιο για τα εισιτήρια με 140 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις των 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στο τέλος Φεβρουαρίου, και ενώ έπρεπε να καταβληθούν στον Οργανισμό 35 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης, τελικά του καταβλήθηκαν 29,75 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στη μισθοδοσία των οδηγών της EΘEΛ.

Πήραν έναντι
Προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα, δόθηκε έναντι από τη δεύτερη δόση της επιδότησης, ενώ η νέα διοίκηση του OAΣA ήδη μελετά τις περικοπές που θα επιφέρουν τα νέα δεδομένα.

Από το υπουργείο διαμηνύουν ότι η οδηγία για περικοπές στις δαπάνες των ΔEKO ισχύει για κάθε φορέα, γι' αυτό και έχει ζητηθεί σημαντικός περιορισμός των δαπανών. Προσθέτουν, πάντως, ότι η μείωση των επιδοτήσεων δεν θα αντισταθμιστεί με νέες αυξήσεις στα εισιτήρια, τα οποία αν και κοστίζουν 1 ευρώ, το πραγματικό τους κόστος για τον OAΣA φτάνει το 1,6 ευρώ με τα 0,60 ευρώ να καλύπτονται έως τώρα από την κρατική επιδότηση.

«Θύμα» της περιστολής των επιδοτήσεων, πάντως, θα είναι οι πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων στις συγκοινωνιακές εταιρείες, καθώς η εντολή στις νέες διοικήσεις περιλαμβάνει άμεσες περικοπές στην υπερεργασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.