17 Δεκεμβρίου 2012

10:56
Λιγότερα κατά 408 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα από τα διόδια στους 4 «παγωμένους» οδικούς άξονες σε βάθος 30ετίας, όσο δηλαδή διαρκούν οι συμβάσεις παραχώρησης.

Αυτή είναι η κοινή παραδοχή στην οποία συμφώνησαν προ ημερών το Δημόσιο και οι παραχωρησιούχοι και η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την αναδόμηση του χρηματο-οικονομικού μοντέλου των τεσσάρων αξόνων. Σημαντική ήταν και η συμφωνία για το ύψος των οικονομικών διεκδικήσεων των παραχωρησιούχων που θα ικανοποιηθεί: 80 εκατομμύρια ευρώ για την Ολυμπία Οδό, 73 εκατ. για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, 72 εκατ. για τη Νέα Οδό και 54 εκατ. για την Κεντρική Οδό, συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ.

 Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, την προηγούμενη Τετάρτη, Δημόσιο και παραχωρησιούχοι κατέληξαν σε μια «συμφωνία κυρίων». Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Λιάλιου στην "Καθημερινη", αυτό σημαίνει ότι έχει κλείσει περίπου ένα 20%-25% των βασικών θεμάτων, ενώ τα υπόλοιπα μένουν ανοιχτά, καθώς η οριστικοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες.

Για παράδειγμα, κρίσιμης σημασίας είναι η συμφωνία επί του επιτοκίου δανεισμού, του οποίου προφανώς οι τράπεζες θα διεκδικήσουν την αύξηση (και το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει πλήθος ζητημάτων). Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση, η συμφωνία με τις κοινοπραξίες Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός είχε επιτευχθεί πριν από αρκετό διάστημα και απέμενε η συμφωνία με τη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα στην ομάδα των Ελλήνων και Ισπανών κατασκευαστών που τις απαρτίζουν, με τους τελευταίους να μην παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων.

 Όσον αφορά τα έσοδα από τα διόδια, Δημόσιο και παραχωρησιούχοι κατέληξαν σε μια νέα, σαφώς χαμηλότερη εκτίμηση, η οποία θα συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση των συμβάσεων. Η νέα εκτίμηση των εσόδων από τα διόδια σε βάθος 30ετίας έχει ως εξής:

 - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, από 6,2 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ. ευρώ (-42,39%).

 - Ολυμπία Οδός, από 14,4 δισ. ευρώ (στο πλήρες μήκος του άξονα) στα 7,2 δισ. ευρώ αν ο άξονας τελειώνει στην Πάτρα (-49,72%) ή στα 7,6 δισ. ευρώ αν ο άξονας τελειώνει στον Πύργο (-47,44%).

 - Νέα Οδός, από 8,2 δισ. ευρώ σε 5,9 δισ. ευρώ (-28,29%)

 - Κεντρική Οδός, από 1,4 δισ. ευρώ σε 991,33 εκατομμύρια ευρώ (-31,40%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007-2008 (οπότε έγινε η επίσημη έναρξη των παραχωρήσεων) έως τα τέλη του 2011 οι τέσσερις παραχωρησιούχοι είχαν εισπράξει συνολικά 630 εκατ. ευρώ από τα διόδια.

Τώρα, λοιπόν, το ενδιαφέρον στρέφεται στις 43 ελληνικές και ξένες τράπεζες που δανειοδοτούν τα έργα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών γνωρίζει μεν ότι οι ισπανικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες που συμμετέχουν, επιθυμούν την αποχώρησή τους από τα τέσσερα έργα, ωστόσο θα επιχειρήσει τη διατήρησή τους εκμεταλλευόμενο τις καλές εξελίξεις των ημερών, όπως την εκταμίευση της δόσης.

Από την τελική στάση των τραπεζών, πάντως, θα φανεί αν το υπουργείο «έκανε πολιτική», ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κόβει αλλά μεταθέτει μετά από 3 χρόνια την κατασκευή τριών τμημάτων των οδικών αξόνων, προκειμένου να «χρεώσει» τελικά στις τράπεζες τις όποιες δύσκολες πολιτικά αποφάσεις...

Πηγή