22 Νοεμβρίου 2012

19:36
Συνδεδεμένο με την αθηναϊκή ιστορία, με εικόνες νοσταλγικές των παιδικών μας χρόνων, το πολυκατάστημα Μινιόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε όλη την πόλη να θρηνήσει παραδόθηκε στη λήθη. Και όμως σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, αφού μεταφέρεται εκεί το ΥΠΕΚΑ.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε πως το ΥΠΕΚΑ θα φύγει από τα περίπου 28 κτίρια που νοικιάζει σε όλη την Αττική και θα μεταφερθεί στο απαξιωμένο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε ένα κύμα αισιοδοξίας: η ζωή και η επιχειρηματικότητα μπορούν να επιστρέψουν στις παρυφές της Ομόνοιας, ενώ ένα ιστορικό κτήριο που επί χρόνια είναι τυλιγμένο με λινάτσες, το Μινιόν θα αποκτήσει νέο ρόλο. Οι τότε ανακοινώσεις, μάλιστα, έλεγαν πως η μεταφορά θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παραμονή της συνεδρίασης θρίλερ του Eurogroup

 Οι μήνες πέρασαν, αλλά τα φθαρμένα από τον ήλιο πράσινα πανιά συνέχισαν να κρατούν ασφυκτικά τυλιγμένο το κτίριο των 4.500 τ.μ..
Τι συνέβαινε; Έλειπε μια υπογραφή!
Μια υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών για να εκκινήσει η πιο αισιόδοξη και απτή κίνηση αναζωογόνησης του κέντρου – αλλά και εξορθολογισμού των εξόδων στέγασης μιας δημόσιας υπηρεσίας μαμούθ.

Ώσπου η υπογραφή αυτή μπήκε: όπως γράφει ο Μικροπολιτικός των ΝΕΩΝ, ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη μεταφορά του υπουργείου και τη μίσθωση του κτιρίου, λίγο πριν φύγει για τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση θρίλερ του Εurogroup.

Τι προβλέπεται πλέον: μέσα σε εννέα μήνες θα πρέπει να έχει μεταφερθεί το σύνολο των υπηρεσιών και να εγκατασταθούν οι 1.200 υπάλληλοι του υπουργείου. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα πληρώνει το ΥΠΕΚΑ θα ανέρχεται στα 180.000 ευρώ, έναντι των 6 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει ετησίως σε ενοίκια για το σύνολο των κτιρίων που ενοικιάζει. Ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο όμιλος Folli Follie, που είχε αγοράσει το ιστορικό «Μινιόν» με στόχο να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα.

Οι δραματικές οικονομικές συνθήκες και κυρίως η καταρράκωση του κέντρου της Αθήνας και η φυγή των πολιτών ανέβαλλαν τα σχέδια. Όταν το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένα κτίριο που θα είχε τις προδιαγραφές στέγασης των υπηρεσιών του, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι, αλλά ο όμιλος Folli Follie ήταν αυτός που κάλυπτε καλύτερα τις προδιαγραφές. Με βάση τη σύμβαση (αφού πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ), η μίσθωση έχει διάρκεια 12 ετών και ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κάνει όλες τις αλλαγές στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου που έχει ζητήσει το ΥΠΕΚΑ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κτίριο θα ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η πρόσοψη θα διαμορφωθεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλα (εμβληματικό τους έργο είναι το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς), ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου ετοιμάζεται μια επανάσταση για τη δημόσια διοίκηση: οι χώροι θα είναι όλοι ανοιχτοί, χωρίς τοίχους, ακόμη και για τους διευθυντές! Θα υπάρχουν μόνο κάποιες αίθουσες συσκέψεων ανά όροφο που θα είναι κλειστές.

Με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να σταλεί και το μήνυμα πως τίποτα κρυφό ή κάτω από το τραπέζι δεν θα μπορεί να γίνει πια στο δημόσιο (ευσεβείς πόθοι; φαντασίωση; πιθανότητα;) Ένα κτίριο- μια ιστορία Το κτίριο που ταυτίστηκε με την παιδική ηλικία, την άνθηση του καταναλωτισμού στην μεταπολεμική Ελλάδα και κυρίως τα αθηναϊκά Χριστούγεννα ( ο στολισμός, η προσδοκία των δώρων), ιδρύθηκε από τον Γιάννη Γεωργακά.
Το πρώτο Μινιόν εμφανίστηκε στο γνωστό σημείο το 1934 και ήταν ένα περίπτερο.

Έπρεπε να φτάσει η δεκαετία του '50 για να πάρει τη μορφή του πολυκαταστήματος, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με παλιό ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, οι πρωτιές του ΜΙΝΙΟΝ του Γεωργακά ήταν οι εξής:
καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις κατάργησε τα παζάρια, που ίσχυαν μέχρι τότε, και έβαλε καθορισμένες τιμές
καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση
έβαλε στα κτίριά του κυλιόμενες σκάλες
έβαλε air condition
έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου
δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών
καθιέρωσε τα σεμινάρια προσωπικού
λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του
καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους χώρους του.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα.
Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό. Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση.

Το 1998 χρεοκόπησε και το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports) η οποία φιλοδοξεί να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie.
Πηγή:  iefimerida.gr