18 Νοεμβρίου 2012

18:33
Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχουν μπει υποθέσεις για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Real News", η εισαγγελία έχει θέσει στο στόχαστρό της εντατική έρευνα για την νομιμότητα των συμβάσεων που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών το 2003, στην αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, στην αγορά 12 ελικοπτέρων Απάτσι και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Ήδη, για άλλες δύο υποθέσεις – τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων στον οποίο εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και το σύστημα αυτοπροστασίας των 60 F16 - ανακρίνονται τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι δικογραφίες για τα πολιτικά έχουν ήδη αποσταλεί στη Βουλή.
Αναλυτικά η λίστα Λαγκάρντ με όλα τα ονόματα, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη.
Τα ποσά - μαμούθ που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", το μυθικό ποσό των 40 εκατ. δολαρίων διαπιστώθηκε από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννη Παπαντωνίου, Στραυρούλας Κουράκου, αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.
Πρόκειται για λογαριασμούς που βρίσκονται στην τράπεζα HSBC στο κατάστημα της Γενεύης, και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πηγές, όταν ο Έρβε Φαλτσιάνι υπέκλεπτε την λίστα, η κ. Κουράκου είχε στον λογαριασμό της 1.5 εκατ. δολάρια.
Και αυτό συνέπεσε με την περίοδο που ο σύζυγος της ήταν υπουργός. Στην συνέχεια άρχισαν οι έρευνες και διαπιστώθηκε ότι τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα ποσά και την ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων να έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και να καλούνται σύντομα για εξηγήσεις.
Όπως έγινε γνωστό, τα χρήματα δεν έμπαιναν με εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες, αλλά η μεταφορά γινόταν από τράπεζες του εξωτερικού. Εκτός από την HSBC της Γενεύης χρήματα βρέθηκαν και σε λογαριασμό τράπεζας της Σιγκαπούρης.
Εκτός από τους λογαριασμούς της κ. Κουράκου, ερευνώνται και οι λογαριασμοί του κ. Κανδαλέπα, ο οποίος εκτός από κουμπάρος της οικογένειας, έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την δεκαετία του 1990.
Ένα χρόνο μετά τον διορισμό του παραιτήθηκε και άνοιξε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων και προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων την ώρα που ο κ. Παπαντωνίου παρέμενε τσάρος της οικονομίας.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται σύζυγος και κουμπάρος να δώσουν εξηγήσεις.
Το βιογραφικό του Παπαντωνίου
Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004. Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη.
Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.
Ως υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώς ασκήθηκε σε βάρος του κριτική ότι είχε την κύρια ευθύνη μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την απότομη και μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
 http://news247.gr/