15 Οκτωβρίου 2012

09:07
Τη μεταφορά, εντός του Οκτωβρίου, του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο του «νέου μνημονίου» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να κλείσει, μαζί με το πακέτο των 13,5 δις. ευρώ, το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρούνται απαραίτητες για να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ.

Πρόκειται για ένα καινούργιο κείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον στην επικαιροποίηση και εξειδίκευση του δεύτερου μνημονίου με την κατάρτιση ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των ήδη γνωστών δράσεων. Δεύτερον, σε μια σειρά νέων υποχρεώσεων που τίθενται για πρώτη φορά, στο πνεύμα πάντα των αλλαγών που επιβάλλει το δεύτερο μνημόνιο.

Το «νέο μνημόνιο» έχει ακόμα κενά όσον αφορά τα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο, θέματα για τα οποία υπάρχει εμπλοκή και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο για τα θέματα της ενέργειας το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί και το έχουν στα χέρια τους (μάλιστα στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά!) οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το energypress, περιλαμβάνει τα εξής νέα μέτρα:

Τα δίκτυα ηλεκτρισμού βγαίνουν προς πώληση. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί. Ως γνωστόν η πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου περιοριζόταν στον νομικό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Πωλούνται και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο δεύτερο μνημόνιο υπήρχε πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι δυνατή η πώληση. Τώρα ορίζονται προθεσμίες για τη διατύπωση τελικού πλάνου (Οκτώβριος 2012) και για την πώληση (έως Σεπτέμβριο 2013).

 Παγώνουν όλες οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ακύρωση, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, όλων των αδρανών αδειών ΑΠΕ.

Θεσπίζεται τέλος για λιγνίτη και υδροηλεκτρικά με προθεσμία έως το α΄ τρίμηνο του 2013. Υποχρεώνεται η κυβέρνηση να υποβάλλει μέχρι το Νοέμβριο του 2012 στην τρόικα, μελέτη που να συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Θα υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση αμοιβών και προαγωγών.

Επιβάλλεται η μηνιαία έκδοση λογαριασμών της ΔΕΗ ή (εναλλακτικά) ο καθορισμός μηνιαίων δόσεων.

Ορίζεται η υποχρέωση, έως το Δεκέμβριο του 2012, για κατάρτιση σχεδίου που να ορίζει το χρόνο και το κόστος ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ολόκληρο το κείμενο του «νέου μνημονίου» 

Ολόκληρο το κείμενο του «νέου μνημονίου» σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα έχει ως εξής (ανεπίσημη μετάφραση): «O σχεδιασμός μιας κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση η οποία να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και να προστατεύει τους καταναλωτές και τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και τα δικαιώματα των φορολογουμένων. Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη μιας κρίσης ρευστότητας αντίστοιχης με αυτήν του 2012.

 1. Αποτελεσματικός διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς από το δίκτυο προμήθειας 

 -Η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να οδηγήσει στην επανένταξή του σε μία καθετοποιημένη εταιρεία.

-Να υιοθετηθεί η νομοθεσία όπου δίνονται οι λεπτομέρειες του ITO για τον ΔΕΣΦΑ(τέλος Οκτωβρίου).

 -Ο ΔΕΣΦΑ να πιστοποιηθεί από την ελληνική νομοθεσία (4ο τρίμηνο 2012 ή νωρίτερα με την οριστικοποίηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ)

2. Διατάξεις για την αποκρατικοποίηση ΔΕΗ - ΔΕΣΦΑ 

Στους όρους για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει η κυβέρνηση να θέσει ένα πλάνο με τις τελικές προθεσμίες για την εκποίηση της παραγόμενης ενέργειας από τα κοιτάσματα λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά που τώρα διαχειρίζεται η ΔΕΗ. (Οκτώβριος 2012)

 -Η κυβέρνηση να ακολουθήσει τα αναγκαία βήματα για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν στην εξαγορά είτε μεμονωμένα είτε με κοινοπραξίες.

 -Ανεξαρτήτως του τρόπου αποκρατικοποίησης τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση οφείλει να συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/73/EC

3.Διασφάλιση τιμών-κόστους 

- Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από την ευπαθή ομάδα καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Με βάση αυτό:

 * Να εκδώσει υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2013 (Νοέμβριος 2012).

*Επιπλέον τροποποιήσεις στις χρεώσεις των καταναλωτών χαμηλής τάσης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με ισχύ από το Μάρτιο του 2013.

* Κατάργηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για όλους εκτός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. (β τρίμηνο 2013)

- Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρέωση τελών στα υδροηλεκτρικά και στο λιγνίτη. (α’ τρίμηνο 2013)

- Για την αξιολόγηση του ήδη υφιστάμενου λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ, η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει στην Τρόικα μελέτη, όπου θα συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι αμοιβές και οι προαγωγές θα αξιολογηθούν σύμφωνα και με τις αντίστοιχες σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις.

4. Βελτίωση της είσπραξης των λογαριασμών ηλεκτρικού και εφαρμογή έξυπνων συστημάτων μέτρησης 

 -Η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει σε μηνιαία την είσπραξη των λογαριασμών, είτε με το να εκδίδει κάθε μήνα το λογαριασμό είτε με το να προσθέσει μηνιαίες δόσεις.(τέλη Δεκεμβρίου 2012)

 -Με υπουργική απόφαση, και λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ, να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή των συστημάτων μέτρησης με «έξυπνα» συστήματα, μέσω ενίσχυσης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή/και από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επένδυσης.( τέλη Δεκεμβρίου 2012)

5. Προβλέψεις για οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Εντός ενός βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού η Κυβέρνηση:

  •   Να εξασφαλίσει από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά ότι ο ΛΑΓΗΕ θα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ 'όλο το 2013.
  •   Μέχρι τον Νοέμβριο να ακυρώσει όλες τις αχρησιμοποίητες άδειες για κάθε εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν περάσει τις σχετικές προθεσμίες και να παγώσει προσωρινά τις νέες αιτήσεις για φ/β στις στέγες.
  •  Να ρυθμίσει το «τέλος ΑΠΕ» κάθε έξι μήνες (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2013) έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (του ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013.

Για να επιτύχει μια μακρά και σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, η κυβέρνηση θα πρέπει:

-Να υποβάλλει μέχρι το τέλος του έτους στις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξετάσει:

  •  Τις επιλογές που ισχύουν για το καθεστώς στήριξης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στις ταρίφες και την εξέταση συστήματος feed-in-premium. Επίσης σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών, και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.
  • Τις τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις του κόστους για όλες τις σχετικές τεχνολογίες
  • Ένα βιώσιμο και διαφανές πλαίσιο για την τακτική προσαρμογή του Τέλους ΑΠΕ
  • - Να υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2ο τρίμηνο του 2013.

6. Προγραμματισμός της ανάπτυξη της ηλεκτρικής αγοράς σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση 

-Πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν ένας οδικός χάρτης, δηλαδή ένα λεπτομερές σχέδιο που θα αλλάξει το μοντέλο της αγοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για θεμιτό ανταγωνισμό στην παραγωγή και προμήθεια, την προώθηση της εισαγωγής -εξαγωγής ενέργειας αλλά και θα δίνει τα ημερήσια στοιχεία συναλλαγών τόσο της ελληνικής όσο και των γειτονικών αγορών.

Στο σχέδιο που θα κατατεθεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο χρόνος αλλά και το κόστος διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα (μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2012).

7. Διανομή καυσίμων 

-Για την ορθή εισαγωγή και το εμπόριο πετρελαίου και πετρελαϊκών παραγώγων, σύμφωνα με την οδηγία 2009/119, η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός Κεντρικού φορέα διατήρησης αποθεμάτων.

Επιπρόσθετα, ο νόμος περί μεταφοράς θα χορηγεί τους οικονομικούς φορείς, στους οποίους επιβάλλει υποχρεώσεις διατήρησης αποθεμάτων, το δικαίωμα της διαμοιρασμού των εν λόγω υποχρεώσεων με:
  • τον Κεντρικό Φορέα της Ελλάδας (εφόσον συσταθεί) ή με οικονομικούς διαχειριστές που έχουν πλεονασματικά αποθέματα, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και/ή 
  • τους αντίστοιχους φορείς άλλων μελών κρατών της ΕΕ, στους οποίους να επιβάλλεται τουλάχιστον το 30% των υποχρεώσεων διατήρησης αποθεμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία 
  •  οικονομικούς διαχειριστές του εξωτερικού, που έχουν πλεόνασμα αποθεμάτων ή έχουν την ικανότητα διατήρησης αποθεμάτων ποσοστού τουλάχιστον 30% που ορίζει η νομοθεσία. 
  •  
 - Για την άρση των περιορισμών στη δημόσια και ιδιωτική χρήση φορτηγών για τη διανομή καυσίμων, πριν από την εκταμίευση, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα με τα οποία:
  •  θα επιτρέπει σε ανεξάρτητα πρατήρια να κατέχουν ή να μισθώνουν φορτηγά ανεξαρτήτου χωρητικότητας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για τη μεταφορά των καυσίμων 
  •  θα επιτρέπει σε ανεξάρτητα πρατήρια να προσλάβουν δημόσια βυτιοφόρα φορτηγά, για τη μεταφορά καυσίμων χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών φορτηγών 
  •  θα επιτρέπει σε κάθε βυτιοφόρο, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, να εισέρχεται στα διυλιστήρια και σε τελωνειακές εγκαταστάσεις να μεταφέρουν τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τη δική τους επωνυμία. 

- Για τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων, η κυβέρνηση:
  •   θα εκδώσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του συστήματος μέτρησης εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια καυσίμων 
  •  να εξισώσει τον ΕΦΚ για τα πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης 
  •  να εκδώσει υπουργική απόφαση που προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων GPS, όπως προβλέπεται στο άρθρο.320 του νόμου 4072/2012 (δ τρίμηνο 2012)
 Πηγή