18 Μαΐου 2012

08:51
1


Κώστας Χλωμούδης, 18/05/2012

Το μνημόνιο είναι μια «δυναμική» σύμβαση που είναι η έκφραση της συμφωνίας των εταίρων την συγκεκριμένη στιγμή-περίοδο, με τους πολιτικούς συσχετισμούς της συγκυρίας.


Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις είναι σύμφυτα στοιχεία του μνημονίου και εξαρτώνται καταλυτικά από τις κοινωνικο-πολιτικές μεταβολές και τις ισορροπίες των πολιτικών εκφραστών τους.

Το μνημόνιο είναι ένα εργαλείο για να πραγματωθεί η εκφρασμένη πρόθεση αλληλεγγύης και βοήθειας των εταίρων μας, με πραγματικούς όρους, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρέθηκε η χώρα μας.

Οι δυνάμεις του ορθολογισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να εναντιωθούν στην ενοχοποίηση των εργαλείων έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης. Άλλος δρόμος για να παρασχεθεί αυτή η βοήθεια, δεν υπάρχει. Απαιτείται κάποια συμφωνία διατυπωμένη στη μορφή «μνημονίου».

Η άρνηση μιας τέτοιας συμφωνίας, είναι αυτοκτονική επιλογή. Δεν είναι δυνατή η συμβολή των εταίρων μας, αν εμείς δεν το επιθυμούμε και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε.

Η πολιτική των Μνημονίων είναι δυνατόν να τελειώσει μόνον την ημέρα που η Ελλάδα μπορεί να βγει και να δανεισθεί, ή να βρει χρήματα για την αναχρηματοδότησή της από κάποια άλλη πηγή…

Οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές. Ένταση στη φυγή κεφαλαίου, πυροδότηση της υποτίμησης και του πληθωρισμού, επαναπροσδιορισμός και επαναδιαπραγμάτευση της ονομαστικής αξίας όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος… και τελικά, ανάγκη περισσότερης (!) λιτότητας για να διαχειρισθεί κανείς εκείνη την κατάσταση, καθώς η Ελλάδα προφανώς εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί, εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτελεί στρατηγικό πολιτικό λάθος των δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η φοβισμένη και ενοχική υποστήριξη της ανάγκης για το μνημόνιο.

Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας ιδιαίτερα διασκεδαστικής καταγραφής των απόψεων για τους όρους και το χρόνο απεμπλοκής από το Μνημόνιο. Βέβαια, το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει πέρας και απεμπλοκή το 2015!

Η εξέλιξη των επαναληπτικών εκλογών, αποτελεί νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων... Η συμβολή της φαιοκόκκινης συμμαχίας ήταν καθοριστική.

Η κρατική μηχανή σε αδράνεια, οι ακυρώσεις στον Τουρισμό χωρίς τη δυνατότητα στοιχειώδους αντίδρασης, η ελπίδα για ταχύτερη αύξηση της ρευστότητας σε καταστολή, οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση του ΕΣΠΑ σε ενδεχόμενη μονιμοποίηση και συνολική ακύρωση του προγράμματος…

Στην τρέλα της ενοχοποίησης όλων των άλλων, χωρίς σοβαρή δική μας εναλλακτική πρόταση, πρέπει να αντιπαρατεθούμε. Γιατί το χειρότερο απ’ όλα είναι το ενδεχόμενο να βγούμε από το ευρώ και μετά, για να επιβιώσουμε, να ξαναγυρίσουμε στο μνημόνιο, με δραχμή!

Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας, να ακολουθήσει η χώρα (με όλα τα παραπάνω ρίσκα) επιθετική πολιτική παύσης πληρωμών άμεσα και ο άλλος, να υποστηριχθεί το πρόγραμμα του μνημονίου, με τις όποιες διορθώσεις του μπορεί να επιτευχθούν, επιχειρώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιτευχθούν οι μακροοικονομικές του στοχεύσεις, όπως στο 120% ΑΕΠ το χρέος, το 2020.

Σήμερα πλέον όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Επιλέγουμε ευρώ (φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει). Συνεπώς, προσπαθούμε να πείσουμε με προτάσεις – «ισοδύναμα» για τροποποιήσεις του μνημονίου, κατόπιν συμφωνίας των συμβεβλημένων εταίρων μας/δανειστών! Μέχρι όμως την αλλαγή του, το υλοποιούμε. Δεν στρεψοδικούμε, δεν υπονομεύουμε, δεν νομιμοποιούμε την αναξιοπιστία. Εργαζόμαστε!

*Ο Κ. Χλωμούδης διδάσκει στο Παν/μιο Πειραιώς και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Μεταρρύθμισης».

Επίσης:

Το 2011 ο Χλωμούδης Κωνσταντίνος έβαλε ΛΟΥΚΕΤΟ στον ΗΛΠΑΠ
Αποχαιρετισμός των εργαζομένων στον Κο Χλωμούδη
Κε Χλωμούδη
Μετά τις αλλαγές που ο Νόμος 3920/11 επιφέρει στις αστικές συγκοινωνίες, αποτελείται παρελθόν για τον ΗΛΠΑΠ - ΑΕ. που υπηρετήσατε για 14 μήνες. Ήσασταν άλλος ένας Διοικητικός κρίκος από τους πολλούς που πέρασαν από τον Οργανισμό. Μάθατε στις πλάτες μας και εμπλουτίσατε το βιογραφικό σας προφίλ. Στην ηλεκτρονική επιστολή σας που αναρτήσατε προς τους φίλους και συνεργάτες στον ΗΛΠΑΠ, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε να σας επισημάνουμε απολογιστικά τα αποτελέσματα της θητείας σας.
Έχει δε το προσωπικό σας στίγμα και την πολιτική που πιστά υπηρετήσατε.
1) Καταγράφεστε ως ο τελευταίος Πρόεδρος κ΄ Διευθύνων Σύμβουλος του ΗΛΠΑΠ – Α.Ε. Βάλατε ταφόπλακα σε έναν Οργανισμό με 40 και πλέον χρόνια ύπαρξης και προσφοράς.
2) Εσείς και η πολιτική που εφαρμόσατε επέβαλε περικοπές της τάξης του 25 – 30% στις αμοιβές του προσωπικού.

3) Επί των ημερών σας παρ’ όλη την αύξηση του εισιτηρίου κατά 35% κατορθώσατε να μειώσετε και να συρρικνώσετε το συγκοινωνιακό έργο του Οργανισμού.

4) Εσείς και η πολιτική που εφαρμόσατε λόγω των μειώσεων, της εργασιακής ανασφάλειας, της αναξιοκρατίας, οδήγησαν εσπευσμένα σε συνταξιοδότηση μεγάλο αριθμό συναδέλφων με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού.

5) Επί των ημερών σας, λόγω των επιλογών σας έγινε μεγάλη αλλαγή προς το χειρότερο του εργασιακού περιβάλλοντος.
6) Δεν τολμήσατε να εκσυγχρονίσετε την Οργανωτική διάρθρωση του Οργανισμού.

7) Δεν συνεργαστήκατε με τους θεσμοθετημένους θεσμούς εκπροσώπησης των εργαζομένων παρά μόνον με (φίλους κ΄ παράγοντες) Παρ’ όλες τις καταγγελίες από τα σωματεία για σοβαρές ελλείψεις, λάθη, και σωρεία σκανδάλων προηγούμενων χρόνων, δεν ασχοληθήκατε καθόλου και συνεχίσατε την λάθος πολιτική των προκατόχων σας.
8) Επί των ημερών σας υπήρξε έλλειψη Δημοκρατίας και αξιοκρατίας.

9) Υπήρξε έλλειψη αμεροληψίας.

10) Η κοινωνική σας ευαισθησία ήταν τέτοια που περικόψατε τις κατασκηνώσεις και την βράβευση των επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

11) Σταθήκατε ανίκανος να λειτουργήσετε και να αξιοποιήσετε ένα σύγχρονο Α/Σ (Ρουφ) που κληρονομήσατε.

12) Δεν φανήκατε ικανός να ελέγξετε την παραλαβή του ανακαινισμένου!! Α/Σ Αττικής (σωρεία εκκρεμοτήτων – υπερβάσεων – και λαθών).

13) Χρεώνεστε με την ουσιαστική κατάργηση υποδομών (εργοστάσιο) που επί χρόνια επιτελούσε ουσιαστικό υποβοηθητικό ρόλο στην ανάπτυξη του Οργανισμού.

14) Επί των ημερών σας για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού ακινητοποιήθηκαν τόσα τρολλεϋ σε Α/Σ Ρουφ κ΄ Α/Σ Αγ. Τριάδας, χωρίς να εγγυάται κανείς την επαναλειτουργία τους μετά τον Σεπτέμβριο.

15) Τέλος παραδώσατε τον Οργανισμό στον καινούργιο σχεδιασμό με τους χειρότερους όρους ύπαρξης και προοπτικής.
Για το μόνο που μπορείτε να είστε υπερήφανος είναι ότι υπηρετήσατε κατά γράμμα τις εντολές των Πολιτικών σας Προϊσταμένων και της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζουν σε βάρος του Οργανισμού, της εργασίας και της Κοινωνίας. Κε Χλωμούδη να πάτε στο καλό. Είστε από τους λίγους που σε τόσο σύντομο χρόνο καταφέρατε τόσα κακά. Στην συνείδηση των εργαζομένων έτσι καταγραφτήκατε.
Εργαζόμενοι στον πρώην ΗΛΠΑΠ!!!
Συνυπογράφουν το παραπάνω κείμενο και οι κουκουλοφόροι βολεμένοι οδηγοί bloggers.

1 σχόλια:

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.