24 Φεβρουαρίου 2012

08:18
Με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν πόροι για την Αττικό Μετρό θα συνεχίσει τη χορήγηση δανείων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα προχωρήσουν τα έργα επέκτασης του Μετρό προς Χαϊδάρι και Πειραιά.

Η ΕΤΕπ, όπως αναφέρει "Το Βήμα", ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, που προβλέπει συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο να καθοριστούν πάγια έσοδα για την Αττικό Μετρό.

Ο ΟΑΣΑ λοιπόν πρέπει να καταβάλλει τέλη χρήσης υποδομής στην Αττικό Μετρό, αφού η τελευταία έχασε την εταιρία εκμετάλλευσης του Μετρό "ΑΜΕΛ" -πέρασε στον ΟΑΣΑ-, και μαζί της και τα έσοδα που παρουσίαζε στην ΕΤΕπ, προκειμένου να δανειοδοτηθεί.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ, αποφάσισε να επισπεύσει και να δημιουργήσει σχέδια συμβάσεων παροχής συγκοινωνιακού έργου, τα οποία, όταν εγκριθούν, θα λάβουν το δρόμο για το ΦΕΚ, ως Υπουργική Απόφαση.

Την ίδια στιγμή ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Αττικό Μετρό αναφορικά με την τιμολόγηση της πρόσβασης στην υποδομή των γραμμών 2 και 3, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ.

Να σημειωθεί πως οι επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 του Μετρό, κόστους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούνται κατά 43% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 38% από την ΕΤΕπ και μόλις κατά 19% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η συμβολή της ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση του πιο σύγχρονου Μετρό της Ευρώπης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.