27 Ιανουαρίου 2012

21:14
«"Οι Γερμανοί λένε: "Είστε μόνοι σας"» ομολογεί ο κ. Τσαμάζ

Δεν πάει ούτε μήνας από τότε που μία εμπιστευτική επιστολή υποδιευθυντή του ΟΤΕ προς τους υφιστάμενους του τμηματάρχες, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα, αφού εξέφραζε την ανησυχία του για την μοίρα των βαρδιών που είχαν οριστεί, βάσει των οποίων προκύπτουν το πρόγραμμα και οι απολαβές των εργαζομένων των τμημάτων.

Ο λόγος; «Η διοίκηση πιέζει συνέχεια για μείωση του κόστους» τους έγραφε, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αυτά τα λίγα που έχουν προγραμματιστεί για τα τμήματά τους, τελούν υπό την αίρεση νέων περικοπών.

Σε αυτή την αβεβαιότητα που διαπερνά έκτοτε τους υπαλλήλους των εν λόγω τμημάτων, συμβολίζεται και η στρατηγική της «μεγάλης πορείας» που καλείται να κάνει ο ΟΤΕ, φορτωμένος με βαριά δάνεια, σε μία οικονομία αποδεκατισμένη, χωρίς γραμμές χρηματοδότησης και τον μέτοχό του, τους Γερμανούς της Deutsche Telekom να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλλουν οικονομικά σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Μιχ. Τσαμάζ κινείται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, αφού η συμφωνία που έκανε με τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, του εξοικονομεί μεν 160 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης μισθών και ωραρίων, αλλά τον δεσμεύει ότι δεν μπορεί να απολύσει προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί μέτοχοι του ΟΤΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία εντυπωσιακή χασούρα, καθώς από την συνολική επένδυση 4,3 δισ. ευρώ που έχουν κάνει από το 2008 στον όμιλο, έχουν εισπράξει ελάχιστα μερίσματα και, μάλιστα, έχουν δημοσίως αμφισβητήσει την σκοπιμότητα τις ίδιας της εξαγοράς του. Ήδη, η αξία της επένδυσης στον ΟΤΕ έχει απομειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ αν και οι Γερμανοί, όπως λένε πηγές του ομίλου, «επενδύουν μακροπρόθεσμα» και βλέπουν πέραν αυτής της δύσκολης περιόδου.

Μάλιστα, η κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του ιστορικού ομίλου, καθώς καλείται να εξυπηρετήσει μεγάλα δάνεια και ομόλογα, ύψους 3,4 δις. ευρώ, μέσα στην επόμενη διετία. Και αυτό, με την Deutsche Telekom να έχει ξεκαθαρίσει ορθά - κοφτά στον κ. Τσαμάζ ότι δεν πρόκειται να βάλει «πλάτη». «Οι Γερμανοί λένε: "Είστε μόνοι σας"»» εξομολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Αύξηση παραγωγικότητας - μείωση κόστους

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Τσαμάζ επιχειρεί την αναδιοργάνωση του ομίλου και την αύξηση της παραγωγικότητας, δανειζόμενος μία δέσμη πρακτικών της Cosmote Ρουμανίας, διαρκούς αξιολόγησης υποδιευθύνσεων και τμημάτων. Πρακτικά, ο ΟΤΕ θα περάσει από ένα διάστημα, όπου οι υπάλληλοι διαρκώς θα γράφουν αναφορές για τις δραστηριότητες των τμημάτων τους, σημειώνοντας επακριβώς τι κάνουν, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε μονάδες του Οργανισμού.

«Τσεκούρι» έχει πέσει και στα κόστη, όπως για παράδειγμα τα οδοιπορικά, τα οποία πλέον εγκρίνονται από τα κεντρικά της διοίκησης, ακόμη και όταν πρόκειται για μικρά ποσά.

Μια άλλη εφαρμογή εκ Ρουμανίας που θα δούμε από τον Σεπτέμβριο θα είναι η μεταφορά πολλών λειτουργιών της εξυπηρέτησης πελατών στο διαδίκτυο, από όπου ο κάθε συνδρομητής θα έχει τον έλεγχο του λογαριασμού του, κατά το μοντέλο του web banking που οι εφήρμοσαν οι τράπεζες. Από αυτή την κίνηση, κύκλοι του ΟΤΕ εκτιμούν ότι θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας στην εξυπηρέτηση πελατών.

Ένα άλλο κομμάτι πιθανών περικοπών θα έλθει από την επιβολή μεγαλύτερης ελεγχόμενης ευελιξίας σε ορισμένα τμήματα. Έτσι, για παράδειγμα, εξετάζεται οι τεχνικοί να δουλεύουν εξ αποστάσεως με laptop και GPS στο αυτοκίνητο και, εάν για παράδειγμα, δεν εξαντλήσουν το οκτάωρο, να το «χρωστούν» και να το δουλέψουν κάποια άλλη στιγμή.

Όπως εξηγούν πηγές του οργανισμού, η αναδιοργάνωση συνεχίζεται με αρκετές αλλαγές σε επίπεδο διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων, η κορύφωση των οποίων αναμένεται μάλλον τον Μάρτιο.

Αυτές οι διαπιστώσεις, βέβαια, αν και κυριαρχούν στον μικρόκοσμο των εργαζομένων του ΟΤΕ, αποτελούν την παρωνυχίδα των προβλημάτων του ομίλου. Πέραν των εξυπηρετούμενων ομολόγων και δανείων, ο οργανισμός διαμαρτύρεται για το καθεστώς βαριάς ρύθμισης της εμπορικής του πολιτικής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς ο ΟΤΕ είναι κύριος της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας.

Ο ΟΤΕ διαμαρτύρεται ότι η ΕΕΤΤ, όταν αναλύει την τιμολόγηση των υπηρεσιών του, λαμβάνει υπόψη στη μεν χονδρική το ελάχιστο θεωρητικό εργατικό κόστος, στη δε λιανική το πραγματικό, προκαλώντας, έτσι, εσφαλμένα κριτήρια ρύθμισης. Σχέδιο του κ. Τσαμάζ είναι να μεταφερθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε διακριτή μονάδα του ομίλου, όπως για παράδειγμα η OTE Plus, ούτως ώστε να μην επηρεάζεται το κοστολογικό μοντέλο. Υπάλληλοι του ΟΤΕ αναφέρουν ότι το νούμερο που ακούγεται στους διαδρόμους της εταιρίας φτάνει τα 2.000, όμως ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται προς στιγμήν.

Πηγές του οργανισμού εξηγούν ότι μία άλλη μεγάλη πρόκληση για τον κ. Τσαμάζ, για την οποία, μάλιστα, λίγα μπορεί να κάνει, είναι η τύχη περίπου 1.800 συνταξιοδοτούμενων το 2013 υπαλλήλων. Και αυτό διότι, εάν κάνουν χρήση του νόμου, μπορούν να μείνουν έως και για τρία ακόμη χρόνια στον ΟΤΕ, επηρεάζοντας δυσμενώς τον στόχο για μείωση του προσωπικού.

Τα χρέη και η Cosmote

Η ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κ. Τσαμάζ έγκειται στην συγχώνευση των ΟΤΕ-Cosmote, την οποία τοποθετεί ο ίδιος σε τρία χρόνια από σήμερα, δηλαδή αναμένεται να συμπέσει με την λήξη ισχύος της συλλογικής σύμβασης. Και αυτό διότι η κουλτούρα των δύο εταιριών είναι τελείως διαφορετική, τυχόν ένωσή τους θα γεννούσε θέματα ρύθμισης από την ΕΕΤΤ και θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων ανησυχία σε τμήματα με κοινές και συγκρουόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των δύο εταιριών.

Προς στιγμήν, προτάσσεται η λύση της συνεγκατάστασης τμημάτων στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι και, ήδη, κάποια επιτελικά στελέχη πατούν σε δύο βάρκες, αφού ασχολούνται παράλληλα και με τις δύο εταιρίες. Ωστόσο, «αυτή ιστορία έχει πολύ δρόμο μπροστά της», όπως επισημαίνουν πηγές του οργανισμού.

Η κορυφαία προτεραιότητα του κ. Τσαμάζ θα είναι η αντιμετώπιση του χρέους του ΟΤΕ, που φτάνει τα 5 δις. ευρώ, εκ των οποίων 3,4 πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2013. Το χρηματοδοτικό «μείγμα» του ομίλου (καταθέσεις, χρηματοροές, πώληση Telekom Serbia και Hellas Sat) εκτιμάται ότι θα αφήσει ακάλυπτο ένα κενό περίπου 700 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση, βέβαια, που μέχρι τότε δεν έχουν ανοίξει οι γραμμές χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

Στην περίπτωση που το κακό σενάριο επιβεβαιωθεί, που θα συνεπάγεται πλήρη «απονεύρωση» της Ελληνικής οικονομίας, είναι σαφές ότι θα «παγώσει» εξ ολοκλήρου το επενδυτικό πρόγραμμα των ΟΤΕ-COSMOTE, ενώ μπορεί να τεθεί επί τάπητος ακόμη και η πώληση κάποιων εκ των χρυσοφόρων μονάδων του ομίλου στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζ, σε συνεννόηση με την ΟΜΕ - ΟΤΕ, επιδιώκει να δώσει όλους τους μισθούς και τις ασφαλιστικές κρατήσεις σε εκείνους τους υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ανοίγοντας την πόρτα για μία νέα εθελούσια έξοδο, η οποία, εάν εφαρμοστεί, θα αφορά λίγες δεκάδες άτομα.

Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτό θα είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μπορέσουν να αυτασφαλιστούν έως τη σύνταξη στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠ-ΟΤΕ και να μην φορολογηθούν τα χρήματά τους με τους υπάρχοντες συντελεστές, που λειτουργούν ως αντικίνητρο εξόδου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.