5 Δεκεμβρίου 2011

10:26


Του Χάρη Φλουδόπουλου


Συνεχίζει να διχάζει τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, η ανισομερής κατανομή των μειώσεων στους μισθούς των εργαζόμενων, που έστω και προσωρινά, έχει οδηγήσει σε μειώσεις μισθών άνω του 50% για τους εργαζόμενους σε μονάδες και ορυχεία, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες που υπέστησαν μικρότερες περικοπές.

Οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα, με κύριο εκφραστή το σωματείο Σπάρτακος, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι έμειναν «ακάλυπτοι» από τη στάση της ΓΕΝΟΠ, που έδινε μάχη για το … τέλος ακινήτων στο μηχανογραφικό κέντρο. Οι πρωτοβουλίες του Σπάρτακου μπορεί να βρήκαν ανταπόκριση στους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα, όχι όμως και στα κεντρικά της ΓΕΝΟΠ, όπως φάνηκε και από την απαντητική επιστολή του Ν. Φωτόπουλου την περασμένη εβδομάδα που έκανε λόγο για διασπαστικά διλήμματα, που υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

Ωστόσο όπως φάνηκε και από τη νέα ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο Σπάρτακος το Σάββατο, οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα έχουν αποφασίσει να αναλάβουν από μόνοι τους τη διεκδίκηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.



Η επιστολή



Η ανοιχτή επιστολή του Σπάρτακου είχε ως κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Α. Ζερβό. Σε αυτήν ο Σπάρτακος ζητεί τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιχείρησης και τη μείωση του αριθμού των στελεχών, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον «ανένδοτο» για τις μισθολογικές περικοπές.

Είναι πολλά τα 2.500 στελέχη σε μια επιχείρηση 21.000 εργαζόμενων, όταν το 1994 υπήρχαν 1.100 στελέχη με 37.000 εργαζόμενους, λέει στην επιστολή ο Σπάρτακος που φέρνει και συγκεκριμένα παραδείγματα: το νότιο πεδίο στο μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων, με 1.200 εργαζόμενους διοικείται από έναν διευθυντή και έξι τομεάρχες, όταν σε υποστηρικτική μονάδα της Αθήνας (αν και δεν κατονομάζεται στην επιστολή, αναφέρεται στη διεύθυνση στέγασης) υπάρχουν 210 εργαζόμενοι, ένας διευθυντής, τρεις βοηθοί διευθυντές, 16 τομεάρχες και άγνωστος αριθμός υποτομεαρχών.

«Πρέπει να σταματήσει η ακατάπαυστη δημιουργία στελεχών που ξεκίνησε επί Αθανασόπουλου και συνεχίζεται, επιβαρύνοντας με αντίστοιχα επιδόματα ευθύνης το κόστος μισθοδοσίας» αναφέρει ο Σπάρτακος. Καταλήγοντας στην επιστολή το σωματείο τονίζει ότι συμφωνεί με τη λογική όλοι μαζί να δώσουν αγώνα και να κάνουν θυσίες, όμως αυτό δεν μπορεί να μεταφράζεται πάντα ως «οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα».



Ο υπόγειος πόλεμος



Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Σπαρτακος σε σχέση με τις μισθολογικές περικοπές και που μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους των ενεργειακών κέντρων, όχι μόνο της Δ. Μακεδονίας αλλά «από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες και τα ορυχεία, είχαν προ ημερών σε συνεδρίαση των ενεργειακών κέντρων εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τη «χαλαρή» στάση της ΓΕΝΟΠ που δεν επέδειξε αποφασιστική αντίδραση απέναντι στις περικοπές, παρά μόνο … λεκτικά.

Στον αντίποδα, τόσο η επιστολή του Ν. Φωτόπουλου την περασμένη εβδομάδα, όσο και άλλα σωματεία (ΕΔΟΠ ΔΕΗ) στηλίτευσαν τη στάση του Σπάρτακου κάνοντας λόγο για «ύπουλα, διχαστικά χτυπήματα» με αφορμή «προσωρινές μειώσεις» και αδικίες που θα αποκατασταθούν. Ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε στην ίδια επιστολή ότι η ΓΕΝΟΠ διαφώνησε ριζικά και κινήθηκε αστραπιαία πετυχαίνοντας να βγει η ΔΕΗ από το ενιαίο μισθολόγιο.



Διοικητικοί



Οι διοικητικοί (ΕΔΟΠ) καταφέρθηκαν εναντίον της στάσης του Σπάρτακου, με σκληρότατες εκφράσεις, μιλώντας ακόμη και για … φιλοτομαρισμό. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία είναι υποαμοιβόμενοι την ώρα που οι συνάδελφοί τους στις μονάδες έχουν πολύ μεγαλύτερες αμοιβές. Θα πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα σε υπερωρίες και ειδικά επιδόματα και να κοπούν διάφορες υπερβολές υποστηρίζει η ΕΔΟΠ ΔΕΗ.

Στην κόντρα, πάντως μπήκε το Σάββατό και το σωματείο ορυχείων και σταθμών Μεγαλόπολης, παίρνοντας θέση υπέρ της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και εναντίον του Σπάρτακου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή του σωματείου της Δ. Μακεδονίας, που σημειωτέον αριθμεί περίπου 5000 μέλη. Συγκεκριμένα ανακοίνωση του σωματείου κάνει λόγο για συνδικαλιστικές πρακτικές, «που υπονόμευσαν και προσπάθησαν να ακυρώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο Μηχανογραφικό Κέντρο» αλλά και για υπόγειες διαδρομές συνδικαλιστών με τους υποστηρικτές του μνημονίου.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.