20 Ιουνίου 2011

21:18
«Η πώληση μέρους των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για την χώρα μας, ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο δεν σημαίνει τίποτε απολύτως», επισημαίνει η ΕΣΕΕ σε σημερινή της ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Προτείνει δε την αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον την αξία που έχουν απωλέσει την τελευταία διετία.

Η ηγεσία της ΕΣΕΕ διατυπώνει, μάλιστα, το ερώτημα σε ποιο βαθμό η βιαστική πώληση των μετοχών θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο ελληνικό δημόσιο και κατά πόσο, εν τέλει, η προγραμματιζόμενη «εκποίηση» κινείται προς μία κατεύθυνση κάλυψης άμεσων ταμειακών αναγκών παρά υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος;

Στηρίζοντας την άποψή της καταγράφει την πορεία των μετοχών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από το 2009 μέχρι και το 2011, από την οποία και προκύπτουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, συμπεράσματα:

- οι καθοδικές τιμές των μετοχών δεν διαμορφώνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για την είσπραξη επαρκών εσόδων από την πώλησή τους.

Επιπλέον, τονίζει ότι η εμπειρία των χρηματιστηριακών συναλλαγών έχει δείξει ότι ένας πωλητής που βρίσκεται κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης, αναγκάζεται τις περισσότερες φορές να πουλήσει τις μετοχές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που έχει διαμορφωθεί κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Υπό αυτήν την έννοια, δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές των κρατικών εταιρειών, όπως τονίζει, θα αποφέρει κατώτερα του αναμενόμενου έσοδα, με αποτέλεσμα να ξεπουληθούν οργανισμοί, αρκετοί εξ αυτών κερδοφόροι, στην κυριολεξία πολύ χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας.

- Εχει επέλθει μία διαρκής και ευμεγέθης μείωση των τιμών των επιχειρήσεων, καθώς από τα 7,9 περίπου δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009 αυτή κατρακύλησε μέσα σε μία δεκαετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2011, στα 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 53,81%.

Ειδικότερα, η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας στη διετία 2009-2011, του ΟΤΕ έφθασε σε -49%, του ΟΠΑΠ -46% αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας-86% και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας -71%.

Ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι ως γνωστό 50 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. ευρώ το 2011 και 6 δισ. ευρώ το 2012.

Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει τέσσερεις τρόπους εσόδων, από πώληση μετοχών, από πώληση μεριδίων μέσω σχήματος ειδικού σκοπού, από επέκταση παραχωρήσεων και πώληση δικαιωμάτων. Η συνολική εκτιμώμενη απόδοση είναι 10 - 15 δισ. ευρώ από εταιρείες και υποδομές και 25 - 35 δισ. ευρώ από αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων.

Ειδικότερα η πώληση και η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και δημόσιας γης, που έχουν στην κατοχή τους η ΚΕΔ και η ΕΓΑ με προτεραιότητα τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, το Ελληνικό και τα ολυμπιακά ακίνητα.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ουσιαστικά στο επίκεντρο του Μεσοπρόθεσμου και η προώθησή τους έχει για την Τρόικα πολύ μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα σε σχέση με τα νέα φορολογικά μέτρα.

Οι χώρες του Βορρά, μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φιλανδία και η Γερμανία ασκούν έντονες πιέσεις και ζητούν επίμονα από την Ελλάδα να βάλει στην σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης ενέχυρο κρατική περιουσία για να λάβει νέα οικονομική βοήθεια.
Η συμβιβαστική λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε εξαιτίας των απαιτήσεων εμπράγματων εγγυήσεων που θα έπρεπε να δώσει η Ελλάδα στους δανειστές της, είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα «τρέξει» ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα πρότυπα του μοντέλου ρευστοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του 1990.

Το Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα έχει εξαετή διάρκεια, θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, ενώ θα στελεχωθεί από ξένους τεχνοκράτες του ιδιωτικού τομέα. Η Κυβέρνηση θα μεταβιβάσει την πλήρη "νομική" κυριότητά της στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας (NWF), ενώ η μόνη επιλογή που διατηρεί είναι ο τρόπος και ο χρόνος των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να αλλάξει απόφαση.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΕΣΕΕ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και στη διοίκηση του ανεξάρτητου οργανισμού Εθνικού Πλούτου πριν προχωρήσουν στο σημερινό ξεπούλημα, να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν πρώτα μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον την αξία που έχουν απωλέσει την τελευταία διετία.

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε όταν πρέπει και όπως πρέπει αλλά κυρίως να εισπράξουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε από τα "ασημικά" μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις του κ. Βασίλη Κορκίδη

Με αφορμή τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε τα ακόλολυθα:

«Από τις 15 Ιουνίου παρακολουθούμε έκπληκτοι μια πολιτική ασυνεννοησία, ατολμία και ανεπάρκεια την ώρα που το μέλλον της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή.

Το κυβερνόν κόμμα προχώρησε σε έναν αναγκαίο ανασχηματισμό αλλαγής κλίματος, εντυπώσεων αλλά και εσωκομματικών συμβιβασμών.

Το νέο σχήμα της ίδιας κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων, είναι υπό την κηδεμονία της Τρόικας, υπό τον περιορισμό των συμφωνιών του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, αλλά κυρίως υπό προθεσμία, όχι βεβαίως συνταγματικά, αλλά από τις λεπτές κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τους αγανακτισμένους στις πλατείες.

Οι Έλληνες έμποροι ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή τύχη σε παλαιούς και νέους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι στην αγορά όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα του έργου τους και μόνο».

Κέρδος online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.