19 Μαΐου 2011

05:43
1
Και ένα απλό παράδειγμα κυβερνητικής σύγχυσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλων σε σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Φυσικά, ξέχασε να ανακοινώσει και πόσο θα μας κοστίσουν αυτοί οι σύμβουλοι και με ποιους γενικούς όρους συνάφθηκαν οι συμβάσεις.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό στην παρούσα φάση. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια με βάση τη νομοθεσία στην πρόσληψη συμβούλων έχουμε απευθείας αναθέσεις.

Το ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει τι θέλει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις.

Γιατί το προσλαμβάνεις συμβούλους για να διερευνήσουν τι περιθώρια υπάρχουν να πουλήσει συμμετοχές του δημοσίου δεν είναι αρκετό για να πουλήσεις.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει κανέναν ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Και το μόνο που έχει κάνει είναι να περιγράφει ένα θολό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο μάλιστα είναι και απολύτως ανεπαρκές.

Γιατί όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε υπό όψιν μας ότι τελειώνει το κράτος μέτοχος και τη θέση του παίρνει ο ιδιώτης.

Και σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορείς να περιμένεις να αντλήσεις κεφάλαια όταν θεωρείς τους ξένους αδαείς και ότι μπορείς να τους πείσεις να αγοράσουν ένα πακέτο μετοχών μιας εταιρίας που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του διεφθαρμένου, ανίκανου και αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού.

Αυτό δεν το έχει καταλάβει η κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι θα της το εξηγήσει η τρόικα που έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Και όχι μόνο για να μαζευτούν χρήματα για να αποπληρωθεί το χρέος αλλά διότι θεωρούν ότι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας να ασκείται από το κράτος.

ΥΓ : Για να γίνει αντιληπτή η σύγχυση της κυβέρνησης αρκεί να αναφερθεί το εξής. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 350 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και δημοσίως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που τις αφορά η ανανέωση αδειών χρήσης του φάσματος συχνοτήτων έχουν εκφράσει ισχυρές αντιθέσεις για τις μεθόδους που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Η τελευταία τώρα και αφού έχουν προηγηθεί όλα αυτά προσλαμβάνει συμβούλους… για να αξιοποιήσει το ψηφιακό φάσμα. Και μη χειρότερα …

Πηγή

1 σχόλια:

  1. Αν θυμαμαι καλα, πριν ενα χρονο περιπου βαλαμε το ΔΝΤ στη ζωη μας.
    Για ποια κυβερνηση μιλαμε;
    Θα επρεπε να λεμε για τους αχυρανθρωπους που εχουν βαλει για να ξεπουλησουν την οποια εταιρια, θα μπορουσε να μας φερει κερδη.
    Τις υγιεις εταιριες θελουν, τα φιλετα δηλαδη. Σιγα μην τους νοιαζουν τα αλλα. (ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ και ΟΣΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.