31 Ιανουαρίου 2011

21:15
1
«Είναι σαφές ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση. Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, αλλά δεν θα νομοθετήσουν αυτοί. Πρέπει να αφήσουν το συντεχνιακό κλαδικό όφελος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τίποτα δεν θα πάει καλά αν οι εργαζόμενοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες ευθύνης και δεν αντιληφθούν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι για να επιβραβεύουν τον πολίτη που τα επιλέγει».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Δημήτρης Ρέππας στους συνδικαλιστές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση αφού ακούσει και τις απόψεις των αρμόδιων φορέων, αντίθετα από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

«Βάζοντας κόκκινες γραμμές στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και στις θέσεις των εργαζομένων, δείχνουμε πως είμαστε συνεπείς στις πράξεις και όχι στα λόγια», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα μετατάξεων του ΟΣΕ προχωρεί χωρίς προβλήματα και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν βάση, για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Οι νέοι, πλέον, φορείς θα κάνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ότι είναι ακραίο θα το απορρίψουμε, ότι είναι καλό θα κρατηθεί. Οι αλλαγές είναι επίπονες, καμιά φορά και δυσάρεστες, αλλά είναι για το καλό όλων».

Ο υπουργός μίλησε ακόμα με αυστηρό ύφος για την «αντίληψη κάποιων τζαμπαζήδων», τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν να πριονίζουν το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και να υπονομεύουν τις θέσεις των ίδιων των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς».

«Πρέπει, να συναισθανθούν οι τζαμπαζήδες ότι καλούν άλλους να πληρώσουν για αυτούς», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την αύξηση των εισιτηρίων, υποστήριξε ότι παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο το κόμιστρο στην Αθήνα. «Είναι δημαγωγικό να λέμε μείωση του κόστους των εισιτηρίων και αύξηση της επιδότησης» σημείωσε ο κ. Ρέππας. Τόνισε ακόμα ότι θα γίνουν προγραμματικές συμφωνίες του ΟΑΣΑ με ιδιώτες, συλλόγους και ομάδες εργαζομένων για χαμηλότερο κόμιστρο με ομαδικά εισιτήρια.

Αμφιβολίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο, ανεφάρμοστο, χωρίς καμία επιστημονική μελέτη ως προς το θέμα της επιχορήγησης, τόνισε ότι είναι αδιευκρίνιστο πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα ενώ εκτίμησε ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αδιέξοδη πολιτική ενώ ταυτόχρονα είναι αμφίβολη η εξυγίανση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς», συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι καταψηφίζει και επί της αρχής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά αντίθετα, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των επιβατών, από τους οποίους το 80% είναι εργαζόμενοι και ληστεύει το οικογενειακό εισόδημα. «Τροχιοδρομείτε μετατάξεις και απολύσεις, αύξηση εισιτηρίων και μείωση δρομολογίων, το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί συλλογικά, απαιτούμε να το αποσύρετε και καλούμε το σύνολο των επιβατών να αντιδράσουν συντονισμένα και οργανωμένα», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, έκανε λόγο για πρόχειρο νομοσχέδιο και μετέωρο εγχείρημα καθώς, όπως είπε, δεν εγγυάται την προοπτική εξυγίανσης των συγκοινωνιών της Αττικής και δεν λέει την αλήθεια για το μέλλον των νέων φορέων συγκοινωνιών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εφαρμόζει επικίνδυνη και αντεργατική πολιτική.

«Οι ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το στοίχημα όμως της κυβέρνησης είναι αν θα εφαρμόσει αυτά που υπάρχουν στα χαρτιά», υπογράμμισε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ακόμα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προχωρά με το ζόρι σε αυτή την νομοθετική αλλαγή υπό την πίεση της τρόικα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο».

Απαντώντας στις επικρίσεις και αιτιάσεις των κομμάτων, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αντέτεινε ότι πρώτη φορά γίνεται μια μεταρρυθμιστική τομή που αντιμετωπίζει τις συγκοινωνίες της Αττικής με σωστό σχεδιασμό, βάσει κόστους και οφέλους, και συμπλήρωσε:

«Είναι μία πρόταση σωστή γιατί καλύπτει το έλλειμμα στο σχεδιασμό και τον συντονισμό τους, διασφαλίζει τη λειτουργικότητά τους, αποσαφηνίζει τις σχέσεις των εταιριών μεταξύ τους καθώς και με οποιοδήποτε άλλον, εξορθολογίζει την οικονομική λειτουργία τους για να μην οδηγηθούν σε νέα ελλείμματα, δημιουργείται ένα σύγχρονο πλαίσιο εργασίας με νέες συλλογικές συμβάσεις και αποκαθίσταται το αίσθημα δικαίου».

Τέλος, ο κ. Ρέππας απέρριψε τις προτάσεις του ΛΑΟΣ και της κ. Μπακογιάννη για πλήρη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, με το μοντέλο ΣΕΠΕ, σημειώνοντας ότι «το εγχείρημα του 90-93 απέτυχε παταγωδώς».

Πηγή

1 σχόλια:

  1. μολις λοιπων οι βολευτες κοψουν απο τους παχυλους μισθους τους το 50% τοτε θα εχουν καθε δικαιωμα να μου κοψουν κι εμενα που ιδρωνω καθε μερα ενα 10% για να βοηθησω να μαζεψουν αυτα που αυτοι εκλεψαν εφαγαν και χαρισαν στους ημετερους τους και στους παρατρεχαμενους τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.