17 Νοεμβρίου 2010

06:46
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές συμβάσεις. Οι επιθεωρητές, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, επέμειναν κατ' αρχήν στη θέση τους ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίχτηκε ότι δεν ευθύνονται οι κλαδικές συμβάσεις για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις, το νομικό περιβάλλον, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το υπουργείο δεν είναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις εφόσον αυτές γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Η ηγεσία του υπουργείου επεσήμανε μάλιστα ότι σε οικονομίες με ιδιαιτερότητες όπως η ελληνική, όπου σε κάθε κλάδο υπάρχουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές μικρές, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη. Αντίθετα, οι πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αυξήσουν, αντί να μειώσουν το κόστος εργασίας, και να επιδράσουν έτσι αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα. Επικαλέστηκαν μάλιστα τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι επιθεωρητές της τρόικας επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία του υπουργείου και θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.