24 Οκτωβρίου 2010

10:55
8

Σκέψεις για το Δημόσιο διάλογο που αφορά στις επιχειρήσεις παραγωγής έργου Αστικών Μεταφορών στην χώρα μας.


Του Κώστα Xλωμούδη : Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και προέδρου των ΗΛΠΑΠ Α.Ε. από τον Απρίλιο του 2010.

Με βάση το γεγονός ότι οι περισσότερες ΔΕΚΟ έχουν έσοδα μικρότερα από τη μισθοδοσία τους και γενικότερα από τα λειτουργικά τους έξοδα, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη διαχείρισή τους, στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Μαζί με τ’ απόνερα και το παιδί!

Μέσα σε μια ισοπεδωτική λογική το πλήθος απαιτεί : Να κλείσουν οι μη κερδοφόρες ΔΕΚΟ!..

Το κόστος μισθοδοσίας υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδά τους!.. Ο μέσος μισθός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου κλπ. κλπ. Δεν είναι, όμως, όλες οι εταιρείες αυτές ίδιες. Η δε ενιαία, ισοπεδωτική αντιμετώπισή τους, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, δεν είναι παρά ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και κόντρα στο ρεύμα του συρμού, θα επιχειρήσω κάποια σχόλια, λόγω θέσης αλλά και γνώσης , σε αναφορές για τις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών και ιδιαιτέρως σε αυτήν των ΗΛΠΑΠ.

- Σε όλο σχεδόν τον ανεπτυγμένο κόσμο οι αστικές μεταφορές λειτουργούν με επιδότηση από το κράτος.

- Εφ’ όσον είναι δημόσιας ιδιοκτησίας, στοχεύουν στην παραγωγή υπηρεσιών ποιότητας, ελέγχοντας όσο είναι δυνατόν το κόστος, δεν στοχεύουν, όμως, στο κέρδος, άρα δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες.

- Πουθενά δεν καταγράφεται πως, a priori, το κόστος των ιδιωτικών επιδοτούμενων εταιρειών αστικών συγκοινωνιών, είναι πάντοτε μικρότερο από τις αντίστοιχες δημόσιας ιδιοκτησίας ούτε και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υποχρεωτικά καλύτερη. Η βιβλιογραφία και η εμπειρική μελέτη έχει ανατρέψει αυτή τη δογματική ιδεολογικοπολιτική θέση.

- Εργαλείο συγκρισιμότητας αποτελεί το κόστος ανά παραγόμενη μονάδα έργου (επιβατοχιλιόμετρο ή οχηματοχιλιόμετρο). H συγκρισιμότητα με μέσο κόστος ανά εργαζόμενο θα αποτελούσε αιτία απόρριψης πρωτοετούς φοιτητή μου στο πανεπιστήμιο για λόγους που θα εξηγήσουμε.

- Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: το φθηνότερο εισιτήριο στην Ευρώπη ή λιγότερο ζημιογόνες εταιρείες αστικών συγκοινωνιών.

Ιδιαίτερα για την εταιρεία των ΗΛΠΑΠ, τα τρόλεϊ, των οποίων τα δεδομένα έχω σε ικανό βαθμό υπόψη μου, μπορώ να υποστηρίξω με βεβαιότητα τα ακόλουθα:

Τα δεδουλευμένα, οι υπερωρίες και η λοιπή υπερεργασία είναι απολύτως δικαιολογημένα και υπέρ του οργανισμού, αλλά και υπέρ της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Αν π.χ. οι οδηγοί (αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και για τεχνικούς συντήρησης οχημάτων και δικτύου) εργάζονται μόνο 5 ημέρες την εβδομάδα, τότε από τα 366 οχήματα που διαθέτει ο οργανισμός θα κυκλοφορούσαν μόνο τα 215, γιατί ο αριθμός των οδηγών για τόσα αρκεί.
Καλώντας όσους το επιθυμούν από αυτούς για υπερεργασία (6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα) την οποία βεβαίως και θα πληρωθούν, ο οργανισμός κυκλοφορεί περίπου 240 οχήματα ημερησίως χωρίς πρόσθετες εργοδοτικές εισφορές.
Έτσι ανεβαίνει ο μέσος γενικός μισθός των οδηγών, ωφελείται ο οργανισμός και ταυτοχρόνως μειώνεται το μέσο κόστος ανά επιβατοχιλιόμετρο ή οχηματοχιλιόμετρο, που είναι και το ουσιαστικό συγκρίσιμο μέγεθος.
Διαφορετικά πρέπει να προσληφθούν άλλοι 40 οδηγοί για να κυκλοφορήσει ο ίδιος αριθμός οχημάτων.
Eτσι θα δούμε πόσο μειώνεται το μέσο εισόδημα ανά οδηγό, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο ή επιβατοχιλιόμετρο…

Θα επαναλάβω: ανορθολογικότητες υπάρχουν πολλές.
Κεφάλαιο σημαντικό αυτών των εταιρειών είναι οι εργαζόμενοι.
Δεν μπορεί να ενοχοποιείται το σύνολό τους εν πολλοίς αδίκως, για λαθεμένες επιλογές στη διαχείρισή τους κατά το παρελθόν. Σε μια εποχή που οι πολίτες επιστρέφουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβάλλεται η ανάπτυξή τους και η ορθολογικοποίηση των λειτουργιών τους για ποιοτικότερες αστικές συγκοινωνίες.

Όχι πολιτικές συρρίκνωσής τους.

Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να επενδύει η κυβέρνηση μέσω της ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ και θα κριθεί σύντομα εκ του αποτελέσματος.

8 σχόλια:

  1. Απλά, τεκμηριωμένα και κατανοητά πράγματα... Μπράβο σας Κύριε Καθηγητά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ειναι το θεμα οπως το αναφερεται κ. καθηγητα.Αλλα φανταζωμαι αυτη την εποχη λειπη κατα πολυ το πολιτικο θαρρος των κυβερνωντων να πουν τα πραγματα με το ονομα τους και οχι να κατασυκοφαντουν μονο τους εργαζομενους για ολα τα στραβα και αναποδα που υπαρχουν στις ΔΕΚΟ,και με αυτη την λογικη τα αποτελεσματα για αυτες(ΔΕΚΟ)και εργαζομενους δεν θα ειναι καλα.Ευχωμαι το καλλιτερο για ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστευω κ.καθηγητα να τα εχετε μεταφερει και στον υπουργο.
    Γιατι μεχρι τωρα η κυβερνηση μας βαζει στο ιδιο καζανι ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι πολίτες επιθυμούν να δουν από πρώτο χέρι τί έχουν στην Αθήνα και τί κινδυνεύουν να χάσουν με τις ισοπεδωτικές λογικές ας κάνουν μια βόλτα μέχρι την Πάτρα που είναι και κοντά: 1,40 ευρώ το εισιτήριο για γελοίας απόστασης διαδρομές, βρόμικα οχήματα, ασταθές ωράριο, αγένεια σε εξευτελιστικό βαθμό και μια λογική του "είμαι μονοπώλιο, ότι θέλω κάνω. Διαφορετικά πήγαινε με τα πόδια".
    Το κέρδος των δημοσίων μεταφορών είναι κοινωνικό. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τί επιθυμούμε, κέρδος κοινωνικό ή κέρδος σε αριθμούς...

    Φιλικά,
    Φοιτητής από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μακαρι φιλε φοιτητη να το καταλαβουν πριν ειναι αργα γιατι ολοι πετανε λασπη με πρωτους και καλυτερους τα μεσα μαζικης ενημερωσης οι οποιοι μας παρουσιαζουν σαν υψηλομισθους κτλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ εύστοχη η ανάλυσή σας κ. Πρόεδρε. Το θέμα είναι και η κυβέρνηση να αντιληφθεί το συντομότερο δυνατόν την πραγματικότητα και να πράξει το αυτονόητο με γνώμονα Δημόσιες Κοινωνικές Ποιοτικές Μεταφορές. Διαφορετικά η «ζοφερή» πραγματικότητα που καταγράφει ο φίλος Φοιτητή περιμένει και τους Αθηναίους πολίτες .

    Κακούρος Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ...ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΠΟΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Χλομούδη το ξέρετε ότι στον K.μύλο υπάρχει μόνο ένας οδηγός-τεχνίτης που έχει δίπλωμα για Κλαρκ???? Όλοι αυτοί οι οδηγοί - τεχνίτες που ήρθαν από την ολυμπιακή που είναι???? Όλους στην Π. Αττικής τους πήγες???? Αφού από ότι λένε και συνάδελφοι από την πλατεία Αττικής η μισή που πήγαν εκεί από την ολυμπιακή δεν χρειάζονται είναι περίσσευμα …. Γιατί δεν τους φέρνεις στον Κ.Μύλο????
    Στην εναέριο λένε ποιο πολύ είναι η οδηγοί από από το υπόλοιπο προσωπικό…
    Μήπως ξέρεται πόσους οδηγούς έχει ο κ. κριθιμος ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.