5 Οκτωβρίου 2010

11:30
1
Στην τελική ευθεία περνά η νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση της κυβέρνησης, με τη μεταβίβαση ενός σημαντικού – κατ’ αρχάς- ποσοστού του ΟΣΕ στα χέρια ιδιωτών.

Το σχέδιο νόμου, που ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, το οποίο ωστόσο οι συνδικαλιστές του κλάδου χαρακτηρίζουν ξεπούλημα του οργανισμού, παίρνει την Πέμπτη τον δρόμο προς τη Βουλή, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου να ψηφιστεί, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτη του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ταυτόχρονες κρατικές δεσμεύσεις, αφενός για τα υπέρογκα χρέη του οργανισμού, και αφετέρου για το στελεχιακό δυναμικό που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί στη δούλευσή του.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ρητή δέσμευση ως προς την τρόικα να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΟΣΕ έως τον ερχόμενο Μάρτιο και γι' αυτό «τρέχει» το ζήτημα, ώστε να προλάβει ακόμη και τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις, που απειλούν να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το σχέδιο θίγει στο έπακρο τα κεκτημένα χιλιάδων εργαζομένων.

Το σχέδιο για τον ΟΣΕ

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα χρέη του Οργανισμού θα αναλάβει το κράτος και το επιπλέον προσωπικό θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, με ταυτόχρονη περικοπή δρομολογίων.

Τα χρέη του ΟΣΕ φθάνουν τα 10 δισεκατομμύρια 710 εκατομμύρια και η επιβάρυνση του Δημοσίου απ' αυτά αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού χρέους κατά 4,4%.

Οι εργαζόμενοι είτε θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες είτε θα συνταξιοδοτηθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους που θα θελήσουν μόνοι τους να μετακινηθούν. Αν ο αριθμός των εργαζομένων που θα μετακινηθούν δεν είναι επαρκής, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες θα στηριχθούν και σε κοινωνικά κριτήρια.

Οι τακτικές αποδοχές των περίπου 3.500 εργαζομένων που θα στελεχώσουν τη νέα εταιρεία θα παραμείνουν ως έχουν, ωστόσο θα μειωθούν οι δευτερεύουσες αποδοχές που δεν θα υπερβαίνουν το 10% των βασικών απολαβών.

Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό των εργαζομένων, όσοι θα μεταταγούν δεν θα συνταξιοδοτούνται από το φορέα στον οποίο θα μεταταγούν αλλά από το ΙΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ΟΣΕ

Η έλευση της Cosco στην Ελλάδα άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για σημαντικές επενδυτικές κινήσεις του κινεζικού γίγαντα στην ελληνική αγορά.

Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις των Κινέζων, πολύ πριν από το καλοκαίρι του 2010 και φυσικά πολύ πριν από τον ερχομό του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, είχε «παίξει» δυνατά η αγορά ενός σημαντικού ποσοστού του ΟΣΕ από την Cosco.

Οι Κινέζοι είναι σαφές ότι θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αλλά προβληματίζονται από το χαμηλό επίπεδο των υποδομών στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα ενδιαφερθούν για το σύνολο του ΟΣΕ ή όχι, επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στα ελληνικά τρένα, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο ο σιδηρόδρομος είναι ο φθηνός τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων.

Και ο ΟΣΕ φαίνεται ότι εξυπηρετεί τα φιλόδοξα σχέδιά τους για μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι, προφανώς, επιθυμούν να αποκτήσουν το «φιλέτο» που είναι ο άξονας Λιμάνι Πειραιά - Θριάσιο Πεδίο, όπου θα δημιουργηθεί ο μεγάλος εμπορευματικός σταθμός για τα χιλιάδες κοντέινερ των κινεζικών προϊόντων προς εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο παιχνίδι φαίνεται ότι είναι και οι Γάλλοι, οι οποίοι θα ήθελαν υπό προϋποθέσεις να έχουν στην κατοχή τους το μάνατζμεντ του οργανισμού. Εξάλλου, είναι γνωστή η δυναμική που έχει ο γαλλικός σιδηρόδρομος, ο οποίος χρόνια τώρα αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς προϊόντων και επιβατών

Προς ιδιωτικοποίηση και οι ρουμανικοί σιδηρόδρομοι

Δύο διεθνείς εταιρείες μεταφορών, η γαλλική Alstom και η καναδική Bombardier, σχεδιάζουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη ρουμανική αγορά, δίνοντας έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων, αλλά και στη διακίνηση επιβατών.

Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν προσφορές για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση τοπικών σιδηροδρομικών δικτύων, σε επίπεδο τόσο πόλεων όσο και περιφερειών στη Ρουμανία.

Επίσης, και οι δύο εταιρείες έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση συγκοινωνιών που διεξάγονται με τραμ.

Ο ΟΣΕ από τη μια και οι ρουμανικοί σιδηρόδρομοι από την άλλη είναι το ένα από τα πολλά κοινά σημεία της λειτουργίας των δημοσιονομικών σε Ελλάδα και Ρουμανία, δύο χώρες που βρίσκονται υπό την αυστηρή κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


1 σχόλια:

  1. ΄τους κινεζους δεν θα τους πεταγε στη θαλασα το πασοκ μαζι με την κοσκο? κοιτα ρε κατι πλακες. οι κινεζοι ηταν αποικιοκρατες επι ΝΔ και τωρα με το πασοκ ειναι αριστοκρατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.