Στρατηγικό επενδυτή σχεδιάζει να αναζητήσει η κυβέρνηση για το Ελευθέριος Βενιζέλος με την σύμφωνη γνώμη των Γερμανών.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις οδικές μεταφορές και το υπό ανακοίνωση σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ στην ατζέντα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα μπαίνει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχει συμφωνηθεί με την γερμανική εταιρεία Hochtief η είσοδος στρατηγικού επενδυτή παράλληλα με την επέκταση της σύμβασης που λήγει το 2025.
Στο αεροδρόμιο το Δημόσιο ελέγχει το 55% και εδώ και χρόνια η Hochtief έχει ζητήσει τη χρονική επέκταση της σύμβασης. Το πρόβλημα που υπήρχε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις ήταν ότι η εταιρεία δεν επιθυμούσε τη μείωση του ποσοστού της για παράδειγμα από πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο, για να μην προκληθεί ανακατάταξη στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Δημοσίου και Εταιρείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η λύση που βρέθηκε είναι η από κοινού παραχώρηση μετοχών στον στρατηγικό επενδυτή, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχων status quo. Επίσης αναζητούνται διασφαλίσεις για να μην υπάρξει εκ των υστέρων συνέργεια του επενδυτή με κάποιο από τα άλλα δύο μέρη.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος θα αποτελέσουν το πρότυπο για την αξιοποίηση των 40 περιφερειακών αεροδρομίων. Θα προηγηθεί μελέτη για συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης επιμέρους ή ομάδων αεροδρομίων, όπου κριθεί απαραίτητο. Στόχος θα είναι να συνδεθεί η αξιοποίηση αεροδρομίων με υψηλή τουριστική κίνηση με γειτονικά, τα οποία έχουν χαμηλότερη οικονομική απόδοση αλλά εξυπηρετούν τη διασύνδεση κυρίως νησιωτικών περιοχών.
Ο στόχος άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις είναι 1 δισ. ευρώ τουλάχιστο από το 2011 και μετά. Τα χρήματα θα βοηθήσουν στην συγκράτηση του χρέους.
Στα κρατικά ταμεία θα φτάσει όμως και μέρος από τις επενδύσεις αξίας 5 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Κατάρ με το ελληνικό δημόσιο για την αξιοποίηση «φιλέτων», όπως το πρώην αεροδρόμιο στην περιοχή του Ελληνικού. Σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί, επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενα δημοσιεύματα του Capital.gr και της εφημερίδας «Κεφάλαιο».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί με τον κρατικό φορέα επενδύσεων του κράτους, την Qatar Investment Authority. Η εταιρεία που αγόρασε πρόσφατα το Harrods από τον Mohammed Al Fayed, σύμφωνα με όσα λένε αρμόδια στελέχη ενδιαφέρεται για την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού τμήματος κυρίως του αεροδρομίου και την ανάπλαση του υπολοίπου ως χώρο αναψυχής.
23 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
τίποτα άλλο για πούλημα;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα που εφυγε η ΔΕΞΙΑ που θα τα ξεπουλαγε ολα!!!! ΒΙΒΑ ΘΑΤΣΕΡ αφησες αξιους απογονους
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλαξτε το τιτλο του δημοσιευματος. δε λεγεται επενδυτης αλλα επεγδυτης
ΑπάντησηΔιαγραφή