Καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις σε περιοχές ή επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση. Ναι μεν... αλλά, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ
Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μέσα στον Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας απ’ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές και η ΕΓΣΣΕ.
«Οταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας... Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», δήλωσε η Λ. Κατσέλη στο Ράδιο 9, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».
ΓΣΕΕ
«Δεν είναι οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα... Προηγούνται οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις, οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, ο ρόλος των τραπεζών και βεβαίως δεν έχουν δείξει οι εργαζόμενοι όπου κινδυνεύει μια επιχείρηση ένα πνεύμα που να λέει ας χάσω τη δουλειά μου δεν με νοιάζει», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος χαρακτηρίζοντας ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη σχετική ρύθμιση που, όπως είπε, «προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας, σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού» και δεν πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα.
«Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει, γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις, τότε, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα εργαλεία για να διασωθεί και η επιχείρηση και η απασχόληση... σε μια δομή απασχόλησης, όπως αυτή που έχει η Ελλάδα, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας για να παίξουν παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες», κατέληξε.
ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
30 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
αντε και καλά σαράντα στις συλλογικές συμβάσεις. ολοι θα δηλώνουν αδυναμία, με δικαιολογία την κρίση, και αφού τους δίνει η κυβέρνηση και το νομοθετικό εργαλείο καμμιά συμβαση δέν θα τηρείται. αλλά ευτυχώς που υπάρχει και η γσεε που θα προτάξει τα στήθια της. σκοινί κορδόνι θα το πάρουν ολοι τώρα. κατά τα άλλα ο Παναγόπουλος τόπαιζε μάγκας που υπέγραψε την τριετή σύμβαση της δεκάρας και έσωσε τον θεσμό των συμβάσεων. και επίσης κατά τα άλλα ο ιδιωτικός τομέας γλύτωσε το 13ο και 14ο μισθό μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των καρεκλάκηδων και του μέγα λοβέρδου. ούτε δέκατος δέν θα μείνει με το νέο αυτό κόλπο. α ρε κατακαημένε εργαζόμενε, σκλαβάκι της μισθωτης δουλείας. κυνήγα τους εγκάθετους οσο ειναι ακόμα καιρός για να σωθείς. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήεννοείται οτι θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί των 500 και 700 με το νέο αυτό νομοθέτημα εκτός από τις φάπες και τις βενζίνες κλπ. σοσιαλιστικά χαράτσια που έχουνε φάει .κι άμα έρθει και το πετρέλαιο τότε να δείς χαρές. εσκιμώοι στη μεσόγειο θα κατοικούν σε λίγο. ειναι κι αυτό μιά εξέλιξη, μιά αλλαγή να μην μένουμε διαρκώς στο τέλμα. να προοδεύουμε οπως όλες οι πολιτισμένες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης με τα 80 εκατομμύρια ανέργους, αλλά και να προοδεύσουμε σάν τις ΗΠΑ με τους άστεγους κάτω από τις γέφυρες. Η ΘΑΤΣΕΡ ΩΧΡΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή