23 Ιουλίου 2010

00:20
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, στο οποίο εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους των εταιρείων Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value και μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, στο νομοσχέδιο προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία.

Μετά, μάλιστα, από την υπόδειξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να μην βρεθεί ανάδοχος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προχώρησε σε διόρθωση, βάσει της οποίας, οι αξιώσεις των ασφαλισμένων ικανοποιούνται κατά 70% από το «εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», το αργότερο μετά από μία τριετία.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαθανάση, το νομοσχέδιο καταργεί την Επιτροπή Ελέγχου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς απεδείχθη ανίκανη να ελέγξει ουσιαστικά τον χώρο. Έτσι, ο έλεγχος εναποτίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αποτροπή δημιουργίας αντίστοιχης «μαύρης τρύπας» στο μέλλον, επιδιώκεται δια της συγκρότησης ενός «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» υπό μορφή ΝΠΙΔ, ίσο με το 100% της κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ποσόν των 30.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, με εξαίρεση τις απατήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και με το ποσόν των 60.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας.

Μάλιστα, για την εκπλήρωση του σκοπού του εγγυητικού κεφαλαίου, επιβάλλεται τακτική εισφορά, που βαραίνει κατά 0,75% τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά 0,75% τους ασφαλιζόμενους και απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το βασικό, πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, καθώς και σειρά από δευτερεύουσας σημασίας άρθρα, υπό τον όρο ότι θα ασκείται έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εποπτεία που θα ασκεί στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Τις δυνατότητες της ΤτΕ να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία αμφισβήτησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, σημειώνοντας την αδυναμία που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Τράπεζα, να ελέγξει την τραπεζική αγορά (δομημένα ομόλογα κλπ.).

«Η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν είναι για μας, ζήτημα που πρέπει να ενδιαφέρει τον εργαζόμενο λαό. Το ζήτημα για το ΚΚΕ είναι γιατί να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Άγγελος Τζέκης.

Τέλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε τη συμφωνία του με την ικανοποίηση του 70% των απαιτήσεων των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών, επεσήμανε, ωστόσο, «το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Τώρα ιδρύεται. Πού θα τα βρει τα λεφτά; Λέτε ότι θα πάει σε δανεισμό. Ποιος δανείζει ένα εγγυητικό κεφάλαιο χωρίς ένα ευρώ; Θα δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει τόκους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.