31 Μαΐου 2010

01:36
1
Φαντάζεστε το ξάφνιασμά μου στο άκουσμα των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για συγχωνεύσεις οργανισμών και κατάργηση ορισμένων εξ αυτών στο πλαίσιο της γενικής κρίσης και της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα (ανάμεσα στους πρώτους ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του), όταν πριν μερικούς μήνες φιλοξενώντας την οικογένεια ενός φίλου από την Θράκη, σε μια κοινή μας βόλτα στο κέντρο της πόλης κλήθηκα να απαντήσω στην κάθε άλλο παρά αφελή ερώτηση του εφτάχρονου γιου του: «τι διαφορά έχει το τρόλεϊ από το τραμ». Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του μεγαλείου της ακόρεστης παρατηρητικότητας μιας ηλικίας η οποία, αν και δεν τις αναγνωρίζεται η κριτική, συνδυαστική δεινότητα, εν τούτοις συχνά μας εκπλήσσει με την αθώα αμεσότητά της επαναφέροντάς μας στην ουσία ορισμένων ζητημάτων.
Πράγματι παρατηρώντας κανείς το τραμ και το τρόλεϊ με την πρώτη ακόμη ματιά αντιλαμβάνεται ότι παρουσιάζουν μεγάλες και πολλές ομοιότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα επίγεια μέσα μεταφοράς της Πρωτεύουσας. Η ίδια η ιστορία εξ άλλου συνηγορεί σε αυτό. Όταν ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος ως υπουργός συγκοινωνιών σε μια νύχτα ξήλωσε τις γραμμές του τραμ δεν αποφάσισε με την ενέργεια αυτή την κατάργηση του μέσου αλλά μάλλον την τροποποίηση του. Έτσι το νέας μορφής «τραμ» φορώντας λάστιχα στους τροχούς του βγήκε με τις περήφανες κεραίες του στους δρόμους της πόλης για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους κατοίκους της. Όταν μερικά χρόνια πριν η «ΤΡΑΜ Α.Ε.» έβγαζε το νέο τραμ στην Αθήνα πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν πως το τραμ επέστρεψε. Μα το τραμ δεν έφυγε ποτέ∙ ήταν πάντα εδώ σαν τρόλεϊ. Μάλιστα την πλειοψηφία των γραμμών που εξυπηρετεί σήμερα το νέο τραμ (πριν την κατασκευή του), την εξυπηρετούσε το τρόλεϊ.
Αυτά σε ότι αφορά την ιστορία και τα όσα έχει να μας διδάξει. Πέραν όμως αυτών, πέρα και από τις προφανείς εξωτερικές ομοιότητες των δύο μέσων, (κεραίες, κινητήρες, ηλεκτρική ενέργεια κλπ), υπάρχει ακόμα μία πολύ σημαντική παρατήρηση που συνηγορεί υπέρ της ενοποίησης τους. Αυτή αφορά στη συμπληρωματικότητα των δύο μέσων. Ο βαθμός συμπληρωματικότητάς τους μάλιστα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί που προκύπτουν από τις εταιρίες του ΟΑΣΑ.
Συγκρινόμενα με το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ, τα αναφερόμενα μέσα, αν και χρησιμοποιούν την ίδια κινητήριο δύναμη (το τραμ μάλιστα κινείται σε σταθερή τροχιά) έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Τούτο, γιατί κινούνται σε επίγεια δρομολόγια, διέρχονται ανάμεσα από τις γειτονιές μέσα στην κίνηση Ι.Χ. οχημάτων, προσφέροντας κίνητρο για τον περιορισμό της χρήσης των τελευταίων, ενώ υποβοηθούν το έργο των ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ μεταφέροντας τους επιβάτες στους σταθμούς τους. Ασφαλώς το τελευταίο είναι κάτι που το πραγματοποιούν και τα οχήματα της ΕΘΕΛ. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν ωστόσο, το τραμ και το τρόλεϊ ως προς την ΕΘΕΛ αφορά στην ηλεκτροκίνησή τους. Πρόκειται για ουσιαστική διαφορά νοοτροπίας η οποία τα καθιστά τα πλέον φιλικά επίγεια μέσα με δυνατότητα κίνησης ακόμη και στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης, δίχως να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Συγκρινόμενα μεταξύ τους τα δύο μέσα (τραμ - τρόλεϊ) δίνουν μια σειρά πρόσθετων επιχειρημάτων υπέρ της ενοποίησή τους με σημαντικότερο τη λειτουργική και τεχνολογική συνάφειά τους. Το γεγονός ότι περιλαμβάνουν εναέριο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτουν ηλεκτροκινητήρες για την κίνηση των οχημάτων τους, καθώς και συναφή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ του έμπειρου ΗΛΠΑΠ και του νέου τραμ. Η ανταλλαγή αυτή πέρα από τα λειτουργικά οφέλη και για τις δύο εταιρίες τα οποία θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικότερες μετά την ενοποίησή τους, ενέχει επιπλέον την δυνατότητα ενοποίησης γραμμών (δρομολογίων) μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας και ομορφαίνοντας την πόλη με ενδεχόμενο συνδυασμό των εναερίων γραμμών τους.
Αναμφισβήτητα, βιώνουμε μία περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι όμως δυνατόν ακόμη και αυτήν την κρίση να την δούμε σαν ευκαιρία πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας μας, σαν μια ευκαιρία αλλαγής των κακώς κείμενων. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ας ελπίσουμε ότι επιτροπές, εμπειρογνώμονες και υπουργείο θα συνηγορήσουν υπέρ του προφανούς. Δεν υπάρχει λόγος Τραμ και ΗΛΠΑΠ να συγχωνευτούν με άλλες εταιρίες. Τουναντίον πρέπει να γίνουν μία.
Πηγή

1 σχόλια:

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.