14 Φεβρουαρίου 2009

03:28
Λιγα λογια για το οχημα σειρας 7000:

Τα αμαξωματα κατασκευαζονται στο Βελγιο από την VANHOOL και τα ηλεκτρονικα συστηματα είναι Αγγλο-Γαλλικης συνεργασιας από την ALSTOM, η οποια χρησιμοποιει και τα ιδια συστηματα στο μετρο. Εχουν σχεδον τα ιδια στοιχεια,από πλευρας εξοπλισμου με τα οχηματα της σειρας 6000 της Νεοπλαν. Το μονο τους πλεονεκτημα συγκριτικα είναι το συστημα ψυξης καμπινας οδηγου-σαλας επιβατων. Κατα τα’αλλα είναι σχεδον ιδια με τα νεοπλαν,τα οποια όμως υπερεχουν ως προς την οδηγηση και την ψυξη των ηλεκτρονικων κυκλωματων.

Τα (7000) είναι ευπαθη στις υψηλες θερμοκρασιες το καλοκαιρι και όχι μονο, δυστηχως δεν καταφεραν με τη διαταξη των συστηματων στην οροφη, να εχουν και την απαιτουμενη ψυξη των κυκλωματων, μαλλον θα ελεγα το αντιθετο μαλιστα. Γι’αυτό δυστηχως εχουμε πολλα προβληματα με τα συγκεκριμενα οχηματα.

Τα προβληματα που συνηθως παρουσιαζουν, εχουν να κανουν με την πτωση χαμηλης τασης, το η/φ, τον αερα και τις πορτες. Η χαμηλη ταση είναι το αλφα και το ωμεγα σε ολους τους τυπους οχηματων. Αν οι συσσωρευτες δεν είναι σε καλη κατασταση, μας δημιουργουν πολλα προβληματα και αυτό γιατι για να οπλισουν οι αυτοματοι διακοπτες της υψηλης τασης χρησιμοποιουν ρελαι 24βολτα. Ειναι μια περιεργη αλυσιδα, θα ελεγα. Πρωτα οπλιζουν με τη βοηθεια της χ.τασης οι διακοπτες υψ.τασης και μετα επιτρεπουν να λειτουργησουν τα υπολοιπα συστηματα, μαζι κι αυτό που φορτιζει τους συσσωρευτες. Το Η/Φ εχει κι αυτό 3 σκαλες, στην πρωτη εχουμε 33% επιβραδυνση στροφων κινητηρα, στη δευτερη 66% και στην τριτη πιανουμε το απολυτο 100%. Τα προβληματα που παρουσιαζονται στο Η/Φ, εχουν να κανουν περισσοτερο θα ελεγα με τη θερμοκρασια, κι αυτό γιατι στο σημειο που βρισκονται οι αντιστασεις του Η/Φ, δεν εχουν καλη ψυξη. Βρισκονται πισω ουσιαστικα από τις βασεις των κεραιων και σα να μην εφτανε αυτό, μπροστα από τις βασεις των κεραιων υπαρχει το κομπρεσερ του κλιματιστικου, γι’αυτό κοβονται συνεχεια. Θα εχετε παρατηρησει φανταζομαι παρακολουθοντας στη βαση των κεραιων τη λαβρα που ανεβαινει προς τα πανω. Βεβαια για την ψυξη των αντιστασεων, όπως και των υπολοιπων κυκλωματων, πιστευω ότι με δυο χοανες με φιλτρο για τις σκονες και 2 σωληνες (2-3μετρων) θα μπορουσε να λυθει το προβλημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Όταν για καποιο λογο χρειαστει να βγαλουμε τις κεραιες από το δικτυο, καλο θα ηταν πριν τις βγαλουμε να θεσουμε το οχημα εκτος λειτουργιας κανοντας μπλακ αουτ και να βγαλουμε τις κεραιες με τα χερια.

Τωρα θα σας περιγραψω τι μπορειτε να κανετε αν καποια στιγμη παρουσιαστει πτωση χαμηλης τασης και εχει μεινει το οχημα σε δυσκολο σημειο. Πρωτα απ’όλα βαζετε τις κεραιες στο γαντζο και οσο μπορειτε μετακινητε το οχημα στην ακρη,για να διευκολυνετε την διελευση των οχηματων, μετα ειδοποιητε τον τεχνιτη και οσο περιμενετε να ερθει, μπορειτε να κανετε μερικα απλα πραγματα.

Θετετε το οχημα εκτος λειτουργιας, κανοντας μπλακ-αουτ από τον πρασινο διακοπτη επανω δεξια.Προσοχη ολες μα ολες οι καταναλωσεις θα πρεπει να είναι σβηστες ακομα και τα αλαρμ, ανοιγοντας τα πισω καπακια (κουβαριστρες) για να γνωστοποιησετε στους υπολοιπους διερχομενους ότι εχετε προβλημα. Αφου το αφησετε 10-15λεπτα σε μπλακ αουτ, τοποθετηστε κεραιες στο δικτυο και εν συνεχεια κανετε επαναφορα από το μπλακ-αουτ και παρακολουθητε τα οργανα,μετα από 30¨ θα πρεπει να εχουμε φυσιολογικες τιμες στο βολτομετρο και στο αμπερομετρο. Αν όλα αυτά συμβαινουν σημαινει ότι μετα από περιπου 3 λεπτα, θα εχουν σβησει ολες οι ενδειξεις σφαλματος στο ταμπλο και το οχημα θα ξεκινησει κανονικα, αν όλα πανε καλα και φυγουμε, δεν πρεπει να ξεχασουμε, να ειδοποιησουμε τον τεχνιτη, να μην ερθει.

Σε περιπτωση που ολες οι ενδειξεις στο ταμπλο είναι φυσιολογικες,αλλα το οχημα δεν ξεκιναει, ελεγχουμε δυο-τρια πραγματα. α)Αν η επιλογη κινησης είναι πατημενη (εχει παρατηρηθει ότι ξεκουμπωνει από μονη της), β)αν ο διακοπτης του κομπρεσερ είναι πατημενο το μαυρο μπροστα (εχει παρατηρηθει μερικες φορες, όταν οι οδηγοι ακολουθουν το τυφλο συστημα, νομιζουν ότι σπανε το ψαλιδι, αλλα στην ουσια κλεινουν το κομπρεσερ) γ)και πιο σημαντικο, αν παρατηρησαμε πριν ακινητοποιηθουμε, αν ειχαμε η/φ. Αν το ειχε χασει σημαινει, ότι για καποιο λογο δε λειτουργει ο FAN (ανεμιστηρας κυκλωματων οροφης). Σ’αυτή την περιπτωση κανουμε για δεκα λεπτα μπλακ αουτ, ειδοποιωντας παραλληλα τον τεχνιτη και όταν κρυωσει, το μετακινουμε απλως σε σημειο, που δεν εμποδιζουμε και περιμενουμε τον τεχνιτη.

Αν για καποιο λογο δεν εχουμε αερα, τσεκαρουμε,μηπως εχει πτωση χαμηλης τασης, μηπως εχουμε κλεισει κατά λαθος το διακοπτη του κομπρεσερ, ή για καποιο λογο είναι ανοιχτο το καπακι του κομπρεσερ (αριστερη κουβαριστρα).

Αν για καποιο λογο, καποια από τις πορτες δεν κλεινει από το μπουτον, εχουμε την δυνατοτητα, πατωντας τον κοκκινο διακοπτη ασφαλειας (μανιταρι) να κλεισουμε την πορτα και να οδηγησουμε το οχημα για επισκευη.

Σε περιπτωση διαρροης υψ.τασης, εχουμε δυο λυχνιες που μας προειδοποιουν, η μια είναι χρωματος πορτοκαλι και αναγραφει FASE 1 και η δευτερη είναι χρωματος κοκκινου και αναγραφει FASE 2.

Όταν αναψει η φαση 1, κανουμε επαναφορα οργανου διαρροης, αν σβησει και δεν ξαναναψει, εχει καλως. Αν ξαναναψει, τοτε υπαρχει προβλημα και πρεπει να ειδοποιησουμε τον τεχνιτη. Σε περιπτωση που αναψει η φαση 2, τοτε κατεβαζουμε τις κεραιες στους γαντζους και μετακινουμε το οχημα μονο με τον ντηζελοκινητηρα.

Και σε αυτά τα οχηματα,όπως και τα νεοπλαν,όλα καταγραφονται από υπολογιστη που υπαρχει. Βεβαια δεν εχει τις δυνατοτητες που εχει το νεοπλαν, αλλα μας δινει επαρκη στοιχεια για την κατασταση λειτουργιας του οχηματος. Και τωρα κατι που πολλοι οδηγοι δεν ξερετε, το συγκεκριμενο οχημα είναι το μονο που εχει μπουτον που απεμπλεκει το χειροφρενο και τα φρενα, κι αν είναι λιγο κατηφορικο το εδαφος μπορει να μετακινηθει στην ακρη, ή αν βρεθουν 10 χειροδυναμοι αντρες να το σπρωξουν στην ακρη. Όπως και το 8000,ετσι κι αυτό εχει διακοπτη ασφαλειας που απομονωνει τις πορτες και το φρενο στασης, αλλα δεν εχουν προσβαση οι οδηγοι.

Το (7000) εχει έναν εγκεφαλο πανω από την μπροστινη πορτα (μεσα στο καπακι) και ο οποιος εγκεφαλος ελεγχει τη λειτουργια και των 3 πορτων και με μια σειρα από ενδ. λυχνιες σου δινει να καταλαβεις καποιες λειτουργιες των πορτων, όπως αν είναι ανοιχτες ή κλειστες, αν εχει ενεργοποιηθει το φρενο στασης, η επιγονατιση,αν εχει πατησει ο οδηγος φρενο, ή γκαζι. Καποτε όταν πρωτο-ηρθαν ειχαν και φωτοκυταρα στις πορτες,αλλα σιγα-σιγα απενεργοποιηθηκαν ή αφαιρεθηκαν,γιατι δημιουργουσαν προβλημα σε ωρες αιχμης._

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.