Το Νεοπλαν 6000,ηταν ότι καλυτερο υπηρχε από πλευρας τεχνολογιας,όταν πρωτοηρθε στην Ελλαδα.Ουσιαστικα κατασκευαζετε σε δυο χωρες (Ελλαδα-
Γερμανια) αλλα συναρμολογηται στην Ελλαδα,στο εργοστασιο της ΕΛΒΟ στη
Θεσσαλονικη.Τα αμαξωματα είναι της ΕΛΒΟ, μαζι με καποια κυκλωματα της
Χαμηλης Τασης και τα ηλεκτρονικα κυκλωματα,ερχονται από το εργοστασιο της
KIEPE στη Γερμανια.
Η φιλοσοφια που κινει αυτά τα οχηματα,είναι πιο απλη,σε συγκριση με τον προηγουμενο τυπο οχηματων(Ρωσικα).Τα ρωσικα χρησιμοποιουσαν 600 βολτ
συνεχες,πραγμα που σημαινε ότι όλα τα κυριως εξαρτηματα επιαναν περισσοτερο
χωρο και ηταν πιο δυσχρηστα.Τα Νεοπλαν παιρνουν ταση δικτυου 600 βολτ,αλλα το
μετατρεπουν σε εναλλασομενο 380-420 βολτ,ετσι εξοικονομουμε χωρους και
ξεπερναμε καποια προβληματα που ειχαμε με τα ρωσικα όπως:αποτομη επιταχυνση
και αποτομο φρεναρισμα και αρκετο θορυβο.Η τεχνολογια ΚΙΕΡΕ λεει ότι όλα τα κυκλωματα συνδεονται μεταξυ τους με μικρους εγκεφαλους,που ανα τακτα χρονικα διαστηματα,ανταλλασουν σηματα και επεξεργαζονται ανα δευτερολεπτα τα στοιχεια.
Γι’αυτό θα πρεπει να ξερουν οι συναδελφοι οδηγοι,ότι από τις πληροφοριες,που μπορουμε να παρουμε από τους εγκεφαλους,μπορουμε να δουμε ποτε υπηρξε λαθος
χειρισμος ή μια τυχαια βλαβη.Βεβαια ανθρωποι ειμαστε και σφαλματα κανουμε,υπαρχει και η πιεση του επιβατικου κοινου.Ολα αυτά είναι κατανοητα και αν καμια φορα,επικοινωνησει κανεις από την Τεχν.Υπηρ.του αμαξοστασιου (σπανια γινεται),δεν είναι για να τους παρει το κεφαλι,αλλα για να συλλεξει πληροφοριες από τον οδηγο. ,σχετικα με την κατασταση του οχηματος τη στιγμη που παρουσιαστηκε η βλαβη.
Τα συγκεκριμενα οχηματα εχουν νεα τεχνολογια,οσο αφορα τα φρενα και την αναρτηση.
Ενοτητα φρενων:Εχουν δισκοφρενα μπρος-πισω και ταυτοχρονα εχουν ένα σωρο
καινοτομιες.Διαθετει 3 σκαλες Ηλεκτροφρενου,η οποια συνδιαζεται με τη μοναδα ελεγχου του ΑΒS και του ASR.Το Η/Φ κοβει τις στροφες του ηλεκτροκινητηρα και
τα φρενα(μηχανικα)ακινητοποιουν το οχημα.
ABS-ASR
Βιβλιογραφια Ομαδαρχη Τεχνικης Υπηρεσιας ΦΛΩΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜ 8166.
Υπαρχουν στους τροχους του οχηματος αισθητηρες προσεγγισης,που μας διαβαζουν αναλυτικα,την κινηση των τροχων με τη βοηθεια οδοντωτου στεφανιου.
Οι πληροφοριες των αισθητηρων συνδεονται με τον ηλεκτρονικο εγκεφαλο,με διαταξη δυο χιαστων,δηλαδη δυο καναλιων.
Από τον εγκεφαλοεξερχονται εντολες προς τα πηνια των ηλεκτρικων βαλβιδων αερα για την σωστη λειτουργια του ABS.
Κατά την διαρκεια του φρεναρισματος,επιτυγχανουμε να μη γινει μπλοκαρισμα των τροχων σε ολισθηρο οδοστρωμα,οποτε θα επεμβει η λειτουργια ABS.
Αντιθετα στην εκκινηση σε ολισθηρο οδοστρωμα,επεμβαινει η λειτουργια ASR και μοιραζεται η ισχυς στους κινητηριους τροχους,με αποτελεσμα να μην εχουμε διολισθηση του οχηματος.Υπαρχουν ενδεικτικες λυχνιες λειτουργιες των συστηματων,όπως και μπουτον διαγνωσης,που σε συνδιασμο των αναλαμπων υποδεικνυει τη βλαβη,η οποια μενει στη μνημη του εγκεφαλου.
Με το ιδιο μπουτον σε συνδιασμο με το κλειδι,μπορουμε να μηδενισουμε τη βλαβη.
Κατά τη διαρκεια λειτουργιας του φρεναρισματος,αν χρειαστει να λειτουργησει το ABS,με ένα σημα προς ΚΙΕΡΕ αποσυνδεεται το Η/Φ και η συνεχεια του φρεναρισματος γινεται με τον αερα και τη λειτουργια του ABS στους τεσσερις τροχους.(Γι’αυτό δημιουργητε η εντυπωση στους οδηγους,ότι κατά διαστηματα χανει το Η/Φ).Επισης σε περιπττωση βλαβης του ABS ,αποσυνδεεται το ABS και το Η/Φ παλι με σημα προς την ΚΙΕΡΕ.
ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ABS
Παταμε και το κραταμε πατημενο για 4-5 δευτερολεπτα το κουμπι 9(βλεπε πινακα οργανων),θα αρχισει να αναβοσβηνει η κιτρινη λυχνια ECAS 22(βλ.πινακα οργανων)
Μετραμε ποσες φορες αναβοσβηνει,πρεπει σε φυσιολογικη λειτουργια να αναβοσβησει 4+1+1,αν αναψει παραπανω,τοτε υπαρχει προβλημα.
ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗ ΒΛΑΒΗ
Δενουμε χειροφρενο,παταμε για 4-5 δευτερολεπτα το κουμπι 9(βλ.πιν.οργ.),μετα και χωρις ν’αφησουμε το κουμπι 9,τραβαμε το κλειδι για 8-10 δευτερολεπτα,εν συνεχεια επανατοποθετουμε το κλειδι χωρις ν’αφησουμε το κουμπι,το κραταμε ετσι για4-5 δευτερολεπτα και μετα το αφηνουμε κανουμε στιγμιαιο μπλακ-αουτ και ξανατεσταρουμε,αν λυθηκε το προβλημα εχει καλως,αλλιως ενημερωνουμε την τεχνικη υπηρεσια.
Εχει παρατηρηθει σε περιπτωσεις εντονης βροχοπτωσης,να πιανουν νερα οι αισθητηρες,μ’αποτελεσμα να δινουν λανθασμενες πληροφοριες στον εγκεφαλο του ABS.
ΜΟΝΑΔΑ ECAS
Σκοπος του συστηματος είναι με τη σωστη διαχειριση αερα,να κρατας το οχημα με τη βοηθεια των αεροσουστων στη σωστη αποσταση από το εδαφος,ανεξαρτητα του βαρους του οχηματος που αυξομειωνεται από τον αριθμο τω επιβατων.
Το συστημα εχει επισης την δυνατοτητα,μεσω ενός μπουτον 43(βλ.πιν.οργ.) να κανει ανυψωση στο οχημα για να ξεπερασει καποια ανωμαλια του οδοστρωματος.
Επισης εχει τη δυνατοτητα, μεσω του μπουτον 44 (βλ.πιν.οργ.) με ανοιχτη πορτα,να κανει επιγονατιση,μειωνοντας την αποσταση από το εδαφος,για την εξυπηρετηση ανημπορων ανθρωπων.Με το κλεισιμο των θυρων,λαμβανει γνωση ο εγκεφαλος και επαναφερει το οχημα στη σωστη του θεση.
Υπαρχουν 3 αισθητηρες,ενας στον εμπροσθιο δεξιο τροχο και δυο στους πισω.
Ο εγκεφαλος διαχειριζεται τις πληροφοριες από τους αισθητηρες τροχων,τον ταχογραφο και από το φρενο στασης,δινοντας εντολη στα πηνια των βαλβιδων αερα
ωστε να γινουν οι λειτουργιες που αναφεραμε παραπανω
Αγγελε δυστηχως τα συστηματα ΑΒS-ASR δεν λειτουργουν ετσι οπως θα επρεπε ΜΠΟΚΑΡΟΥΝ οι τροχοι στο βρεγμενο ειδικα στα 7000 "πιανει" το φρενο στασης και κανει τετακε που θα ζηλευαν και οδηγοι αγωνων! παντως σιγουρα θα ζηλευαν τα slik ελαστικα μας
ΑπάντησηΔιαγραφή