29 Νοεμβρίου 2015

02:36
του Γιώργου Κόκουβα
Δείτε τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα μέσα σταθερής τροχιάς που κινούνται μετά τα μεσάνυχτα ή σε 24ωρη βάση και εξυπηρετούν τους… ξενύχτηδες της Αθήνας.

Για όσους δεν κινούνται με αυτοκίνητο, η νυχτερινή μετακίνηση είναι περίεργη υπόθεση: Μετά από ένα ξενύχτι ή από μια δουλειά που μας κράτησε έξω ως αργά, το ταξί είναι συχνά η πρώτη – και τσουχτερή – λύση, γιατί τα μαζικά μέσα μεταφοράς είναι… είδος προς εξαφάνιση μετά τα μεσάνυχτα. Εκτός κι αν ξέρεις καλά ποια Μέσα κινούνται και από πού περνούν.

Αυτό ακριβώς επιχειρούμε παρακάτω: Να φτιάξουμε ένα χρήσιμο οδηγό όλων των Μέσων (λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και ΗΣΑΠ) που λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε με παρατεταμένα μεταμεσονύχτια δρομολόγια τις Παρασκευές και τα Σάββατα, τότε δηλαδή που τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Δείτε συγκεντρωμένες τις «σωτήριες» γραμμές και πατήστε πάνω στην ονομασία της καθεμίας για να δείτε αναλυτικά τα δρομολόγιά τους και τις στάσεις που πραγματοποιούν.

Λεωφορείο 040: Πειραιάς-Σύνταγμα
Συνδέει το λιμάνι με το κέντρο 24 ώρες το 24ωρο, εκτελώντας δρομολόγια ανά 10-20 λεπτά την ημέρα και ανά 20-30 λεπτά από τα Μεσάνυχτα ως το πρωί.

Λεωφορείο 500: Πειραιάς-Κηφισιά
Κινείται κατά μήκος της γραμμής του ΗΣΑΠ από Δευτέρα ως Κυριακή 0.30 ως 4.30 ανά μία περίπου ώρα, τις ώρες δηλαδή που δεν κινείται ο Ηλεκτρικός.

Λεωφορείο 790: Γλυφάδα-Περιστέρι
Συνδέει Νότια με Δυτικά προάστια, κινούμενο μέσω λεωφ. Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Ηλιουπόλεως και Βασιλίσσης Αμαλίας, εξυπηρετώντας περίπου την διαδρομή της Γραμμής 2 του μετρό, όλη την εβδομάδα ανά μία ώρα από τις 0.30 ως τις 4.30.

Λεωφορείο Χ14: Σύνταγμα-Κηφισιά
Συνδέει το κέντρο με τα βόρεια προάστια μέσω λεωφόρου Κηφισίας και κινείται όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 0.30 ως τις 5.20, ανά 45 λεπτά (τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, λειτουργεί η «πρωινή» γραμμή Ε14).

Τρόλεϊ 11: Άνω Πατήσια-Παγκράτι-Ν. Ελβετία
Το μοναδικό τρόλεϊ που κινείται μετά τα μεσάνυχτα, συνδέει Πατήσια με Παγκράτι/Βύρωνα και κινείται σε 24ωρη βάση: Ανά 45 λεπτά από τα μεσάνυχτα ως τις 5.00 το πρωί και ανά 10-15 λεπτά την ημέρα.

Λεωφορείο 608: Γαλάτσι-Ακαδημία-Νεκρ. Ζωγράφου
Η τελευταία προσθήκη στις γραμμές που εξυπηρετούν «πιο νυχτερινές» ώρες, είναι αυτή του λεωφορείου που βολεύει εξαιρετικά τους φοιτητές του Ζωγράφου. Για μια περιοχή που δεν εξυπηρετείται από το μετρό, χρειαζόταν ένα Μέσο για την επιστροφή μετά τα σαββατιάτικα ξενύχτια και ο ΟΑΣΑ φρόντισε γι’ αυτό: Κάθε Σάββατο, το τελευταίο δρομολόγιο ξεκινά από το Γαλάτσι στις 2.00 και από Ζωγράφου στη 1.35 αντίστοιχα. Η διαδρομή του προς Ζωγράφου κινείται μέσω Πατησίων, Συντάγματος και Χίλτον.

Λεωφορεία Express Αεροδρομίου:  
-Χ93 (ΚΤΕΛ Κηφισού-Αεροδρόμιο)
-Χ95 (Σύνταγμα-Αεροδρόμιο)
-Χ96 (Πειραιάς-Αεροδρόμιο)
-Χ97 (Σταθμός Ελληνικού-Αεροδρόμιο)
Οι παραπάνω γραμμές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, με συχνότατα δρομολόγια και εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο. Προσοχή: Σε αυτές τις γραμμές το εισιτήριο στοιχίζει 5€ και δεν προορίζονται για αποβίβαση σε ενδιάμεσους σταθμούς (με άλλα λόγια σας είναι χρήσιμα μόνο αν θέλετε να πάτε στο Αεροδρόμιο).
Τραμ: Τ3 (Νέο Φάληρο-Βούλα), Τ4 (Σύνταγμα-Νέο Φάληρο), Τ5 (Σύνταγμα-Βούλα)
Από Κυριακή ως Πέμπτη, τα τελευταία δρομολόγια, ανάλογα με την γραμμή, αναχωρούν από τα μεσάνυχτα ως και τη 1.30. Παρασκευή και Σάββατο όμως, τα τελευταία δρομολόγια αναχωρούν από 1.20 ως 3.14, ανάλογα τη γραμμή. Δείτε αναλυτικά τις ώρες αναχώρησης και τις παρατάσεις του παρασκευοσάββατου ανά γραμμή εδώ.

Μετρό και ΗΣΑΠ
-Γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά): Τις καθημερινές, το τελευταίο δρομολόγιο ξεκινά στις 0.15 από Πειραιά και Κηφισιά αντίστοιχα και φτάνει στη 1.06 στο ανάλογο τέρμα του, αλλά υπάρχει και ένα (ακόμη πιο) τελευταίο δρομολόγιο στις 0.30 που όμως τερματίζει στην Ομόνοια.
-Γραμμή 2 (Ανθούπολη-Ελληνικό) και Γραμμή 3 (Τμήμα Αγία Μαρίνα-Δουκίσσης Πλακεντίας): Τις καθημερινές, τα τελευταία δρομολόγια ξεκινούν από τις αφετηρίες τα Μεσάνυχτα, αλλά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, παίρνουν βολικότατη παράταση, αφού τα τελευταία δρομολόγια αναχωρούν από τις αντίστοιχες αφετηρίες περίπου στις 2.00-2.07 τα ξημερώματα.
Δείτε αναλυτικά τα πρώτα και τελευταία δρομολόγια του μετρό και του Ηλεκτρικού, καθώς και τι ώρα ακριβώς περνούν από κάθε ενδιάμεσο σταθμό εδώ.
http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/507070/oasa-poia-mesa-kinoyntai-meta-ta-mesanyhta.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.