7 Σεπτεμβρίου 2012

09:21
Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)

Τον Απρίλιο του 2013 πρόκειται να δοθεί στο επιβατικό κοινό η πρώτη από τις τρεις σχεδόν έτοιμες αλλά... ατυχήσασες λόγω Siemens, επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα, αυτή προς Περιστέρι και Ανθούπολη.

Θα ακολουθήσει η επέκταση προς Ελληνικό τον Ιούλιο και προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας μετά από χρόνια καθυστερήσεων μια σημαντική εκκρεμότητα για τη ζωή της πρωτεύουσας. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο η Ε.Ε. θα ανεχτεί την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση των τριών επεκτάσεων, ή θα απαιτήσει την επιστροφή των 463 εκατ. ευρώ που συνεισέφερε στα τρία έργα.

Θα ακολουθήσει η επέκταση του μετρό προς Ελληνικό τον Ιούλιο και προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε χθες τους τέσσερις σταθμούς της επέκτασης προς Ελληνικό (Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αλιμο και Ελληνικό). Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αναφερθεί στη γνωστή εμπλοκή με τη Siemens και τον τρόπο που τη χειρίστηκαν οι προκάτοχοί του, μια επιλογή που «κόστισε» μια διετή καθυστέρηση στο έργο, παρατηρώντας μόνο ότι «μετά από διάφορες καθυστερήσεις λόγω γνωστών προβλημάτων, είναι βέβαιο ότι η επέκταση θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2013». Οπως ανέφερε, με τη λειτουργία της επέκτασης η διαδρομή Σύνταγμα - Ελληνικό θα γίνεται σε 14 λεπτά και θα εξυπηρετούνται κάθε μέρα 80.000 επιβάτες.

Με τη λειτουργία των τριών επεκτάσεων του Μετρό προς νότο θα κλείσει ένα σίριαλ που κρατά από το 2009-2010 (οπότε και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων), με «θύματα» τους πολίτες των περιοχών που θα εξυπηρετήσουν οι επεκτάσεις, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο. Κι αυτό γιατί τα τρία έργα κινδυνεύουν -μέχρι την ολοκλήρωσή τους- με απένταξη από τα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. τη συνεισφορά της στο έργο: 265 εκατ. ευρώ για την επέκταση προς Ελληνικό, 70 εκατ. για την επέκταση προς Ανθούπολη και 128 εκατ. για την επέκταση προς Χαϊδάρι (συνολικά, 463 εκατ. ευρώ). Στο περιθώριο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θα δείξουν κατανόηση και το ζήτημα θα θεωρηθεί λήξαν.

Από το 2004

Οσον αφορά την ιστορία της επέκτασης προς Ελληνικό, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή της όχι υπογείως, αλλά επάνω σε γέφυρα (μέχρι τον Αλιμο), κατόπιν επίγεια (Αργυρούπολη) και στο τέλος υπόγεια (Ελληνικό). Ο πρώτος διαγωνισμός, με αυτά τα δεδομένα, είχε προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2004, ακυρώθηκε και επαναδημοπρατήθηκε το 2005 (με τον σχεδιασμό του έργου να είναι πλέον εξ ολοκλήρου υπόγειος). Η σύμβαση υπεγράφη το 2006 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2009.

Το έργο πήρε ένα έτος παράταση και κατόπιν, ολοκληρωμένο κατά 95%, ανέμενε την απεμπλοκή της υπόθεσης της Siemens, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία και να τοποθετηθεί το σύστημα ηλεκτροσηματοδότησης. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν τρεις υπουργοί (Γ. Σουφλιάς, Δ. Ρέππας, Γ. Ραγκούσης) προτού η σύμβαση τελικά υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, από τον κ. Μ. Βορίδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.