19 Ιουνίου 2012

18:25
Προ ημερών, προκειμένου να αγοραστούν ανταλλακτικά και να μην κυκλοφορούν λεωφορεία χωρίς κλιματιστικά, ο υπηρεσιακός υπουργός Σίμος Σιμόπουλος διέθεσε στη διοίκηση της ΟΣΥ ποσό ύψους 300.000 ευρώ
30% έχουν μειωθεί τα δρομολόγια και ο χρόνος αναμονής στις στάσεις έχει αυξηθεί πάνω από μισή ώρα
30% έχουν μειωθεί τα δρομολόγια και ο χρόνος αναμονής στις στάσεις έχει αυξηθεί πάνω από μισή ώρα
Στεγνά ταμεία από ρευστό και μειωμένο προσωπικό λόγω μετατάξεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για την αποφυγή της εργασιακής εφεδρείας, έχουν καθηλώσει το 1/3 του στόλου της ΟΣΥ (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ) στα αμαξοστάσια, με αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό έργο του φορέα να έχει συρρικνωθεί κατά 30% και ο μέσος χρόνος αναμονής στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ να έχει αυξηθεί σε πάνω από μισή ώρα.

Πάνω από 700 οχήματα σε σύνολο 2.500 λεωφορείων και τρόλεϊ βρίσκονται καθηλωμένα στα αμαξοστάσια είτε επειδή χρήζουν επισκευών αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για την αγορά ανταλλακτικών, είτε γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα κινήσουν. Ελλείψει χρημάτων, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς ανταλλακτικών ακόμα και για τα κλιματιστικά μηχανήματα με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του στόλου να μένει σε ακινησία στα αμαξοστάσια. Μάλιστα, προ ημερών, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος της διακίνησης των λεωφορείων χωρίς κλιματιστικά και της προμήθειας ανταλλακτικών, ο υπηρεσιακός υπουργός Σίμος Σιμόπουλος διέθεσε στη διοίκηση της ΟΣΥ ποσό ύψους 300.000 ευρώ.

11,8 εκατ.
Χαρακτηριστικό της δραματικής μείωσης του συγκοινωνιακού έργου στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είναι ότι ενώ σε σχέση με πέρυσι το κόστος των καυσίμων έχει εκτοξευθεί λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, τα έξοδα κίνησης φέτος εκτιμάται ότι θα μειωθούν 12% σε σχέση με πέρυσι.
Τις καθημερινές, σε ώρα αιχμής, κυκλοφορούν 27% λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Τις καθημερινές, σε ώρα αιχμής, κυκλοφορούν 27% λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Στα 11,8 εκ. ευρώ υπολογίζονται φέτος τα κόστη κίνησης, όταν πέρυσι με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, τα έξοδα κίνησης υπερέβησαν τα 13 εκ. ευρώ.

Ετσι, ενώ το 2011 τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που βρίσκονταν σε κίνηση σε ώρα αιχμής το Σάββατο ανέρχονταν σε 1.330, φέτος μειώνονται σε 963, καταγράφοντας μείωση 27%. Αντίστοιχα τις Κυριακές σε ώρες αιχμής πέρυσι βρίσκονταν σε κίνηση 900 οχήματα, ενώ φέτος κυκλοφορούν μόλις 619, σημειώνοντας μείωση πάνω από 27%. Τις δε καθημερινές, ενώ πέρυσι σε ώρες αιχμής κυκλοφορούσαν 1.832 οχήματα, φέτος κυκλοφορούν 1.436, μειωμένα κατά 21,6%. Πλέον, κάποιες μέρες της εβδομάδας τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κινούνται με τον προγραμματισμό δρομολογίων που ίσχυε παλιότερα για το Σαββατοκύριακο.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής που επικρατεί στην ΟΣΥ είναι ότι ο μέσος χρόνος αναμονής του επιβατικού κοινού στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ από δέκα λεπτά που ήταν μέχρι πρότινος, πλέον υπερβαίνει τη μισή ώρα.

Την ίδια ώρα το προσωπικό, οι αμοιβές των οποίων μειώθηκαν φέτος κατά 23,48% σε σχέση με το 2011, ανέρχεται σε 6.369 άτομα από 7.503 πέρυσι.

Τουν Μάρτιο
24,8% κάτω τα έσοδα από εισιτήρια

Μπορεί στο όνομα της παρουσίασης θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων χωρίς ζημίες, η διοίκηση να έχει επιλέξει τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου, ωστόσο η πολιτική αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά έσοδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα έσοδα προβλέπεται να υποστούν μείωση της τάξης του 33,6% σε σχέση με πέρυσι. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων καταγράφουν μείωση, με τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι στιγμής να έχει καταγραφεί τον Μάρτιο, όπου τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 24,88%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και τα έσοδα από τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών, με την εκτίμηση για το σύνολο της χρονιάς σε σχέση με πέρυσι να κάνει λόγο για απώλειες της τάξης του 13,5%. Συγκεκριμένα, το 2011, τα έσοδα από τις κάρτες ανήλθαν σε 18,06 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος η πρόβλεψη είναι πως θα φθάσουν τα 15,6 εκατ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εσόδων από κάρτες καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο, όπου υπέστησαν ραγδαία μείωση της τάξης του 191,51%.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.