27 Μαρτίου 2011

15:23



.............. εκδηλώνονται τουλάχιστον δύο φωτιές σε γαλλικά λεωφορεία φυσικού αερίου τα οποία έχει προμηθευτεί η ΕΘΕΛ από το 2000 και μετά, και διαπιστώνεται από τους ελέγχους ότι υπάρχει κατασκευαστικό ελάττωμα στην περιοχή που βρίσκεται ο καταλύτης. Ζητείται από την εταιρεία να αποκαταστήσει το πρόβλημα όπως και τελικά γίνεται. Στη συνέχεια αναφλέξεις και τεχνικά προβλήματα προκύπτουν όμως και σε ντιζελοκίνητα λεωφορεία τύπου Μercedes Βenz.

Σύμφωνα με στοιχεία της νέας διοίκησης της ΕΘΕΛ και του υπουργείου Μεταφορών προκύπτει ότι από το 2001 ως σήμερα έχουν σημειωθεί 20 αναφλέξεις, εκ των οποίων 11 ως τις αρχές του 2004 και 9 από το 2004 ως σήμερα. Ομως ως πριν από λίγες εβδομάδες και πριν αντικατασταθεί η τότε διοίκηση της ΕΘΕΛ τα στοιχεία αυτά δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=218479

Με πρόβλημα παρελήφθησαν μία χρονιά αργότερα, τον Ιούλιο του 2005 και τα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου, στα οποία ο κατασκευαστής είχε ξεχάσει να μονώσει τον καταλύτη, με αποτέλεσμα να παίρνουν φωτιά. Μάλιστα δύο από αυτά κάηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα η ΕΘΕΛ να χάσει σημαντικά έσοδα. Για την επισκευή αυτού του λάθους στα λεωφορεία φυσικού αερίου η Εταιρεία είχε διαφυγόντα κέρδη πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ μια και χρειάστηκε κάθε ένα από αυτά να αποσυρθεί από την κυκλοφορία για περίπου 3 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 7 Ιανουαρίου 2006 έγινα πανηγυρικά τα εγκαίνια του Σταθμού Ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, αν και μπορούσε να ανεφοδιάζει 500 λεωφορεία την ημέρα, τελικά έμεινε χωρίς έργο για μεγάλο διάστημα.

http://etheldrivers.blogspot.com/2010/11/300.html

Σήμερα κάηκε το 6ο κατά σειρά Mercedes-ΕΛΒΟ κατασκευής 1998-2000 της ΕΘΕΛ. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ και οι αυτόπτες μάρτυρες το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Αεροδρόμιο- Σύνταγμα στο ύψος της ανισόπεδου του σταθμού «Άλφα», όταν επιβάτες εντόπισαν καπνό να βγαίνει από τις θυρίδες επίσκεψης του χώρου της μηχανής. Η οδηγός αντέδρασε ψύχραιμα, ακινητοποιόντας το όχημα και κατεβάζοντας τους επιβάτες οι οποίοι στην συνέχεια προσπάθησαν, με τους πυροσβεστήρες του οχήματος, να σβήσουν την φωτιά που είχε είδη εκδηλωθεί.

Το κακό δεν σταμάτησε εδώ, λίγη ώρα αργότερα ένα «τρελό» λεωφορείο του ίδιου τύπου, πάλι της ΕΘΕΛ έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, και αυτό στην σειρά παρόμοιων ατυχημάτων.
Επι τέλους, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αποφασίσουν οι κάθε λογής αρμόδιοι με πρώτους την ΕΘΕΛ και το υπουργείο Μεταφορών να σκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα λεωφορεία που ένα μετά το άλλο αναφλέγονται η «τρελένονται»;

http://epivatis.gr/e/article.php?story=20071104114045335

Σημαντικά προβλήματα σε 40 περίπου λεωφορεία της ΕΘΕΛ, έφεραν στην επιφάνεια οι έκτακτοι τεχνικοί έλεγχοι του υπουργείου Μεταφορών με αποτέλεσμα να αποσυρθούν. Από το 2001 έχουν παραδοθεί στις φλόγες 20 οχήματα της ΕΘΕΛ ενώ και τώρα διαπιστώθηκαν βλάβες που δεν επιδέχονται επισκευή.Τραγική και άκρως επικίνδυνη για το επιβατικό κοινό αποδεικνύεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του στόλου των κυκλοφορούντων λεωφορείων της ΕΘΕΛ σύμφωνα με τα πορίσματα των πρόσφατων εκτάκτων ελέγχων που διενήργησε το υπουργείο Μεταφορών. Παρά το γεγονός ότι τα οχήματα της ΕΘΕΛ εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 1,7 εκ. επιβάτες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μόλις το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε –εν κινήσει- στις φλόγες το 20ο λεωφορείο της ΕΘΕΛ (βάσει των στοιχείων της εταιρείας) από το 2001 και 10ο μέσα στην τελευταία 3τία.

Πρόκειται βάσει των λεγομένων των ειδικών για ένα ακόμα από τα οχήματα της παραγγελίας των 206 λεωφορείων που αποκτήθηκαν με προγραμματικές συμβάσεις του 1997 από το 2000 και μετά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία των ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών αρκετά από αυτά τα οχήματα (10 συνολικά) κρίθηκαν ως ακατάλληλα για την εκτέλεση δρομολογίων και μάλιστα εκτιμάται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι καν επισκευάσιμα με αποτέλεσμα να προορίζονται για οριστική απόσυρση από την κυκλοφορία. Επιπλέον αποσύρθηκαν προληπτικά και 30 ακόμα λεωφορεία (εξετάστηκαν και 140 αρθρωτά λεωφορεία της ΕΘΕΛ) που εμφάνιζαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, τα οποία οφείλουν να επανεξεταστούν πριν τεθούν ξανά σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου, τα κυριότερα προβλήματα που εμφάνισαν όσα οχήματα κρίθηκαν ως ακατάλληλα προς χρήση, εστιάζονται σε διαρροές καυσίμων και λιπαντικών. Η αυτανάφλεξη που προκλήθηκε στο αστικό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το περασμένο Σάββατο προκλήθηκε εξαιτίας διαρροής λαδιών παρά το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες πριν είχε περάσει από πλήρη τεχνικό έλεγχο!

Οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ μέσω των εκπροσώπων τους επισημαίνουν πως ειδικά τα οχήματα που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτουν το απαιτούμενο σύστημα αυτόματου καθαρισμού των λιπαντικών, πρόβλημα το οποίο έχει επιλυθεί με «πατέντα» η οποία όμως παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην συνδεσμολογία με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πηγές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) αλλά και της ΕΘΕΛ επιρρίπτουν σημαντικές ευθύνες στην διοίκηση της ΕΘΕΛ καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα προαναφερθέντα προβλήματα ενώ επήλθε και σύγκρουση με τους τεχνικούς της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, κίνδυνος δεν υπάρχει μόνο στια 206 οχήματα που παρελήφθησαν από το 2000 αλλά και στα περίπου 120 λεωφορεία φυσικού αερίου καθώς ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στη μόνωση του καταλύτη τους.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ ωστόσο έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα για την σοβαρή έλλειψη ανταλλακτικών που αποτελεί τροχοπέδη στη σωστή συντήρηση των οχημάτων ενώ –όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν- η τελευταία μαζική παραγγελία ανταλλακτικών πραγματοποιήθηκε το 2004. Παράλληλα ουδέποτε αντικαταστάθηκε το διαγνωστικό μηχάνημα βλαβών που διαθέτει η ΕΘΕΛ.

Οι εργαζόμενοι πάντως θεωρούν θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε –για πρώτη φορά όπως υποστηρίζουν- να εξετάσει εις βάθος το πρόβλημα, ενώ υποστηρίζουν πως σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό δυναμικό. Πληροφοριακά αναφέρουμε πως στην ΕΘΕΛ απασχολούνται περίπου 500 τεχνικοί ενώ ο αριθμός τους όφειλε να είναι διπλάσιος. Μάλιστα το προσωπικό της ΕΘΕΛ απείλησε ακόμα και με κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι την Τρίτη δόθηκε το «πράσινο φως» από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 250 τεχνικών και 350 οδηγών.
http://www.autotritipro.gr/data/news/preview_news/65756.asp


Η κατάσταση των λεωφορείων της ΕΘΕΛ είναι απελπιστική, όποιος έχει καθίσει στο πίσω μέρος του λεωφορείου θα έχει παρατηρήσει την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του από τα καυσαέρια που προφανώς διαρρέονται . Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η συντήρηση που κάνουν είναι επιδερμική και μόνο για τους τύπους.Η μόνη συντήρηση στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ είναι να τα «ντύσουν» με διαφημίσεις εξωτερικά αλλά ακόμα και εσωτερικά στις χειρολαβές. Η δε εξωτερικές διαφημίσεις δημιουργούν μια θολότητα στο να δεις που βρίσκεσαι ώστε να επιλέξεις την στάση που θα κατέβεις. http://greekvox.blogspot.com/2010/03/blog-post_5140.html

Σε βραχυκύκλωμα καλωδίων αποδίδουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΘΕΛ τη φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Σπάτα - Λούτσα, με 60 επιβάτες. Με την εκδήλωση της φωτιάς ο οδηγός άνοιξε αμέσως τις πόρτες, όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν σώοι, ενώ το λεωφορείο παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς, παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής.

Το νέο αυτό περιστατικό με λεωφορείο της ΕΘΕΛ, που είναι το 16ο τα τελευταία δύο χρόνια, εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τις προδιαγραφές των λεωφορείων, ποιος και με ποια κριτήρια τις ορίζει, ποιος και με πιο τρόπο παρακολουθε

ί την τήρηση των προδιαγραφών κατά το στάδιο της κατασκευής και τέλος ποιος κάνει έλεγχο και με ποιες γνώσεις, πριν παραληφθούν τα λεωφορεία.

Πρόκειται βέβαια για πολιτικά ερωτήματα, που απαιτούν πολιτικές απαντήσεις. Και με την έννοια αυτή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για το χτεσινό συμβάν, αλλά και όσα άλλα παρόμοια έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της ΕΘΕΛ.

Σημειώνεται ότι συχνές είναι οι αναφλέξεις που έχουν εκδηλωθεί σε λεωφορεία που παραγγέλθηκαν με «προγραμματικές συμφωνίες» και παραλήφθηκαν το 1996. Τα λεωφορεία αυτά έχουν υποστεί «πατέντες», προκειμένου να αντιμετωπιστούν «κατασκευαστικές ατέλειες»!
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4249603&publDat e=13/10/2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ .
ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.
ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.