24 Μαρτίου 2011

09:28
της Μάρως Τσαντήλα

Ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με αυτούς που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση του ΟΣΕ, επιχειρεί να υιοθετήσει το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών τη πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό έως τις 4 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία των συγχωνεύσεων των συγκοινωνιακών φορέων και από πέντε εταιρείες που είναι σήμερα θα παραμείνουν δύο.

Ειδικότερα θα δημιουργηθεί ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) στον οποίο η ΕΘΕΛ θα έχει τον κύριο ρόλο απορροφώντας τον ΗΛΠΑΠ και ένας για Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) όπου το Μετρό θα είναι ο νέος ηγετικός φορέας με την απορρόφηση της Τραμ και του ΗΣΑΠ. Στους νέους φορείς, που θα είναι ΔΕΚΟ, μοναδικός μέτοχος, σε πρώτη φάση, θα είναι το ελληνικό δημόσιο.

Ο ΟΑΣΑ θα έχει θέση μητροπολιτικού φορέα και θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση, συντονισμό και έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου. Η περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ θα είναι ολόκληρη η Καλλικρατική Περιφέρεια Αττικής.

Open government παντού

Στις νέες εταιρείες θα τοποθετηθούν νέες διοικήσεις οι οποίες θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας ανοικτής διακυβέρνησης. Η προθεσμία εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ έληξε στις 21 Μαρτίου.

Στην σχετική πρόσκληση αναφέρονταν ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να κληθούν να συμβάλουν αποφασιστικά στον στόχο της εξυγίανσης των εν λόγω εταιρειών και στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την μακροχρόνια αναπτυξιακή τους πορεία, με διασφάλιση της οικονομικής τους ευμάρειας, της διαφάνειας στη λειτουργία τους και της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό της Περιφέρειας Αττικής.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα υπογράψουν συμβόλαια τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης τους, τα, δε, αποτελέσματα της διοίκησης τους θα αξιολογούνται συστηματικά, βάσει Συμφώνων Ευθύνης που προβλέπονται από το ν.3920 / 2011 για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Μετατάξεις – εξπρές

Εν τω μεταξύ προσπάθεια καταβάλλεται για να προωθηθούν με ταχύτητα και οι μετατάξεις του προσωπικού που κρίνεται πλεονάζον. Την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι θέσεις υποδοχής για τους εργαζόμενους που πρόκειται να μεταταχθούν από όλους τους φορείς αστικών συγκοινωνιών σε άλλους φορείς του δημοσίου που κατέθεσαν το ενδιαφέρον όπως είχε ζητήσει πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διατιθέμενες θέσεις θα είναι οκταπλάσιες σε σχέση τα 1.567 άτομα που πρόκειται να μεταταχθούν. Ο κάθε υπάλληλος θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει εως πέντε θέσεις και ανάλογα με την ζήτηση και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τοποθετηθεί στον νέο φορέα.

Στις νέες θέσεις θα μεταφερθεί με την ίδια σχέση εργασίας το εν λόγω τακτικό προσωπικό και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που εργάζεται σε ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, ΑΜΕΛ-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ.

Οι εργαζόμενοι που θα μεταταχθούν θα αμείβονται με τις αποδοχές που ισχύουν για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία που θα τοποθετηθούν και θα θεωρούνται ως νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα όπως επιτάσσει η Τρόικα.

Πάντως οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες κάνουν λόγο για υποχρεωτικές μετατάξεις και όχι εθελοντικές όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ενώ τονίζουν ότι οι λίστες των μετατάξεων είναι «φωτογραφικές» και αφορούν συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Έλεγχος κομίστρου – ηλεκτρονικό εισιτήριο

Παράλληλα από τις 4 Απριλίου αναμένεται να βγει «παγανιά» και το νέο σώμα των ελεγκτών κομίστρου οι οποίοι θα αναλάβουν, με την συνδρομή της Αστυνομίας, τον έλεγχο της λαθρεπιβίβασης.

Από την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου σώματος το υπουργείο και ο ΟΑΣΑ προσδοκούν ότι θα υπάρξει μείωση σε σημαντικό ποσοστό της λαθρεπιβίβασης αλλά και της χρήσης πλαστών εισιτηρίων που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για όλους στους συγκοινωνιακούς φορείς.
Βέβαια την οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο για το οποίο ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ανατεθεί σε ιδιώτη, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, που θα αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα επιτρέψει να χρεώνονται οι χρήστες των αστικών συγκοινωνιών με δικαιότερο τρόπο με βάση τις διαδρομές που πραγματοποιούν.

http://www.euro2day.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.