20 Σεπτεμβρίου 2014

09:21
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNCH8ti3e49Tf1mKXM5HM7995KVjK4foD7FTXZUYEtB3VAODjku_eBvZNWLM97eKuMdzweMuewKNZHEBDQMuJvzKF4goCCxCx8aMMJcKyyTJRtZJMvnVrBHO1xLKKVLYqQTECvmtVlsHQ/s640/NK+2.pngΣπεύδει να προλάβει το συνεχώς αυξημένο κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο, επίορκων ή εργαζομένων που προσλήφθηκαν ή μονιμοποιήθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, με αφορμή το περιστατικό με τον σύζυγό της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, αναμένεται την Παρασκευή να καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται να γίνεται δεκτή αίτηση παραίτησης ή συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία, οιουδήποτε εργαζομένου στο Δημόσιο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φακέλου του.
Πιθανότατα η διάταξη αυτή θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τα λεγόμενα "ανοιχτά δεδομένα" που έχει ετοιμάσει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, οπότε σε αυτή την περίπτωση επισπεύδεται η κατάθεσή του στη Βουλή.
Το θέμα που προέκυψε με την πρόωρη συνταξιοδότηση του συζύγου της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος κατέθεσε σχετική αίτηση λίγες μόλις μέρες πριν φανερώσει ο έλεγχος των πιστοποιητικών του, ότι προσελήφθη με πλαστό πτυχίο της London School of Economics στο δήμο Κορυδαλλού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ήδη από την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που είχαν κάνει τον περασμένο Απρίλιο, οι ελεγκτές του Δημοσίου στις Οδικές Συγκοινωνίες, διαπιστώθηκε ότι 12 από τους συνολικά 89 εργαζόμενους που συνελήφθησαν με πλαστά πτυχία, πρόλαβαν να αποχωρήσουν εθελούσια ή παίρνοντας σύνταξη οι 12, για να γλυτώσουν τυχόν συνέπειες!
Έκτοτε, παρατηρείται ότι όσο εξελίσσεται ο έλεγχος σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που υποβάλει παραίτηση ή καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την πράξη του αυτή, θέλει να αποτρέψει αυτό το κύμα φυγής, ώστε όσοι παρανομούν να υφίστανται τις συνέπειες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μέσα στο φετινό καλοκαίρι, όσοι αμείβονται σήμερα από την ενιαία αρχή πληρωμών, σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας που έχει στη διάθεσή του το STAR, μειώθηκαν κατά 6500, παρότι, λόγω των ειδικών συνθηκών της εποχής, προσλαμβάνονται ως έκτακτοι με συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου πολλοί εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο μισθοδοτήθηκαν 583.338, έναντι 589.841 τον Ιούνιο και 597.259 τον περασμένο Μάρτιο.
Μεγάλο μέρος από τους εργαζόμενους που αποχώρησαν, αποδίδεται σε επίορκους που θέλησαν να προλάβουν τις δυσάρεστες για τους ίδιους εξελίξεις...
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου
http://www.star.gr/