11 Δεκεμβρίου 2013

22:51
Το διάγραμμα παρουσιάζει συνοπτικά τους κυριότερους τύπους του τραμ. Παρακάτω θα τους δούμε αναλυτικόττερα.



1.1. τραμ-τραίνο (tram-train)
Το 1.1. είναι το γνωστό μας απαρχαιωμένο δεντροκτόνο και σπάταλο τραμ-τραίνο (tram-train). 
1.2.τραμ πάνω σε λάστιχα (tram sur pneus)
Η βασική ιδέα αυτού του τραμ είναι ότι αντικαθιστά τις σιδερένιες ρόδες με ρόδες ελαστικών, παρόμοιες του αυτοκινήτου. τι γίνεται όμως με τον περιβόητη «σταθερή τροχιά»; πως θα είμαστε συνεπείς με το ιδεολόγημα; εδώ χοντρικά υπάρχουν δύο λύσεις, στο διάγραμμα είναι η 1.2.1. και η 1.2.2. 
1.2.1. πάνω σε σιδηροτροχιά
Εδώ το τραμ κινείται πάνω σε λάστιχα (όπως το τρόλεϋ) αλλά υπάρχει μια μικρή σιδερένια ράγα στη μέση του δρόμου στην οποία ακουμπούν μικρές ρόδες του τραμ μην τυχόν και (;) φύγει από την «σταθερή τροχιά». Βέβαια η «σταθερή τροχιά» εξασφαλίζεται και από το γεγονός ότι το τραμ δεν μπορεί να φύγει από το διαδρομή που του προδιαγράφουν τα εναέρια καλώδια (όπως στο τρόλεϋ άλλωστε).






1.2.2. με άλλο σύστημα εκτός της σιδηροτροχιάς
Εδώ η «σταθερή τροχιά» εξασφαλίζεται με άλλους τρόπους όπως με ένα σύστημα μαγνητών στο δρόμο. 


1.3. auto-tram
Κρατάει τα χαρακτηριστικά tram sur pneus (τραμ πάνω σε λάστιχα) αλλά δεν είναι σαφές αν επιμένει να κρατάει με εξαναγκαστικό τρόπο την «σταθερή τροχιά», μάλλον η «σταθερή τροχιά» όπως την γνωρίζουμε στους προηγούμενους τύπους τραμ εξαφανίζεται.


Επίλογος
Από την παρουσίαση των τύπων του τραμ μπορούμε να κατανοήσουμε:
  • Η περιβόητη «σταθερή τροχιά», τουλάχιστον στην υπέργεια κυκλοφορία, είναι ιδεολόγημα με σκοπό να συντηρήσει ένα προϊόν (το τραμ) που από την δεκαετία του 1980 θα είχε καταλήξει στα σκουπίδια. Τον ίδιο ρόλο, στήριξης αυτού του άχρηστου προϊόντος, παίζουν οι «Μ»ΚΟ και η ιδεολογία-οικολογία – πιθανόν «με το αζημίωτο». Το ότι η οικολογία από κίνημα πολιτών έχει εκφυλιστεί στον πιο αποδοτικό τρόπο μάρκετινγκ είναι γενικά γνωστό (δες σε αυτό το μπλογκ το άρθρο: Το Μακρύ Χέρι της Οικολογίας)
  • Η «εξέλιξη» αυτού του προϊόντος (του τραμ) αποδεικνύει αφενός την αχρηστία του και αφετέρου ότι τελικά προσπαθεί να απαλλαγεί από τον εαυτό του. Οι νεότεροι τύποι «τραμ» δεν είναι τραμ, είναι τρόλεϋ, ο δε τελευταίος είναι υβριδικό λεωφορείο.
  • Για τον παραπάνω λόγο οι νεότεροι τύποι «τραμ» δεν έχουν τις περισσότερες επιπτώσεις του καθαυτό τραμ, δηλαδή του τραμ-τραίνου. Όμως, όπου οι «εργολάβοι» ασκούν εξουσία, προτιμούν το απαρχαιωμένο τραμ-τραίνο γιατί προσπορίζουν εύκολο χρήμα με σπασίματα πεζοδρομίων και αποψιλώσεις δέντρων – στα πλαίσια της οικολογίας πάντα…  
  • http://amynakatatoytram.blogspot.gr/