6 Δεκεμβρίου 2012

08:49
Το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προχωρεί στην αντικατάσταση ορισμένων διοικητών ΔΕΚΟ που από καιρό είχε αποφασιστεί να αποχωρήσουν, αλλά παρέμεναν εν αναμονή του ανασχηματισμού.

 Οι αλλαγές που έχουν «μαγειρευτεί» θα είναι σαρωτικές, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν, καθώς όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση, έλαβαν εντολή να παραμείνει η λίστα με τα ονόματα για λίγα ακόμα εικοσιτετράωρα στο συρτάρι τους.

Για πρώτη φορά πάντως μετά από χρόνια, οι υπουργοί δεν έχουν το πάνω χέρι στις επιλογές. Η επιλογή των προσώπων έγινε σε μεγάλο βαθμό από το Μαξίμου που ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Τα πρώτα πρόσωπα ανακοινώθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου ο Γιάννης Οικονόμου (είχε φύγει από τη ΝΔ πήγε με την Ντόρα Μπακογιάννη και επέστρεψε) ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ).

Ο Νίκος Παπαθανάσης που ήταν πρόεδρος του κέντρου ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων (2008-2010) θα αναλάβει τις σταθερές Συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ).

Στον ΟΑΣΑ κουμάντο θα κάνει ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αλέξανδρος Δελούκας, μέχρι πρότινος προϊστάμενος Έρευνας και Τεχνολογίας της «Αττικό Μετρό».

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πάει ο δικηγόρος Δημήτρης Κούκης που επί Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ στην «Αττικό Μετρό» θα τοποθετηθεί ο Αντώνης Σελιανάκης (πρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας επί κυβερνήσεως ΝΔ).

Στα ΚΕΚ-ΕΛ.ΤΑ. θα τοποθετηθεί ο πολιτευτής Μάκης Γάκης, ενώ ο Αγγελος Τόλκας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει τον ΕΛΟΤ-ΕΣΥΔ.

 Ένας ακόμα πολιτευτής, ο Γιώργος Βερναδάκης (επί Καραμανλή διοικητής ΟΑΕΔ) πηγαίνει στη θέση του προέδρου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο ΕΤΕΑΜ θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Γεροντούκος και στον Οργανισμό Αντισεισμικού ο Κώστας Σαββίδης, ενώ στις Ταχυμεταφορές θα έχει κεντρικό ρόλο ο Ορέστης Μεσοχωρίτης.

Αλλαγές θα έχουμε και στα κρίσιμα πόστα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πολιτευτή και πρώην βουλευτή Λακωνίας Γρηγόρη Αποστολάκο να τίθεται επικεφαλής στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τα ΕΛΓΑ προορίζεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος – τον ήθελε ο συντοπίτης του αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος-και στον ΕΦΕΤ θα τοποθετηθεί ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκος Τσιάλτας.

 Στον οργανισμό ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα τοποθετηθεί ο πολιτευτής Θεσπρωτίας Κώστας Μπέσης, ενώ διοικητής του ΟΓΑ θα είναι ο Κώστας Ζωντανός, γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα οριστεί ο Στέφανος Αγιάσογλου, πολιτευτής στην Περιφέρεια Αττικής.

 Στο ΙΚΑ δεν θα έχουμε αλλαγές, αφού συμφωνήθηκε να παραμείνει διοικητής ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ υποδιοικητής θα αναλάβει ο πολιτευτής Φωκίδας με τη ΝΔ, Κώστας Παπαθανασίου.

Τις τελευταίες μέρες, αν και είχε προβάδισμα, απορρίφθηκε ο Δημήτρης Κοντός, πρώην γραμματέας υπουργείου Εργασίας, κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη και στενός συνεργάτης μέχρι πρότινος του Νίκου Νικολόπουλου, για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ.

 Ένας ακόμα υποστηρικτής του Σαμαρά, ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος και υποψήφιος στην Αʼ Θεσσαλονίκης πηγαίνει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που βαίνει προς αποκρατικοποίηση, ενώ ο συνεταίρος του (σε λογιστική εταιρεία) Κώστας Ταγγίρης, έχει προβάδισμα για εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στέλιος Αγγελούδης, συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Μάρκος Αυρήλιος

Πηγή