13 Δεκεμβρίου 2012

10:32
Χαμένες πάνε οι θυσίες του ελληνικού λαού, σύμφωνα με μελέτη 33 ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Γιατί η συνταγή που ακολουθείται είναι λάθος.

Την ίδια ώρα ο Σαμαράς εξακολουθεί και πιπιλάει την ίδια καραμέλα: "Να είμαστε αξιόπιστοι στους εταίρους μας."! Αξιόπιστοι σε ποιους ρε; Στους καταστροφείς της οικονομίας και του λαού; Εσύ τι σπούδασες ρε στο Χάρβαρντ; Πώς να παίζεις ντραμς; Και τώρα διαλύεις τον λαό! Τα 33 ευρωπαϊκά ινστιτούτα τα είδες τι λένε;

 Ιδού:

Προειδοποίηση, πως στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου, δεν πρόκειται να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, μια στρατηγική χαμηλών μισθών, έγινε κατά τη παρουσίαση στη Βιέννη, της μελέτης τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Τη μελέτη συνέταξαν, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 33 ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, με συντονιστή τον γνωστό Αυστριακό οικονομολόγο και διευθυντή του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ.

Οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης, εξαιτίας της στασιμότητας στην παραγωγικότητά τους, δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν τα τελευταία χρόνια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεπεράστηκαν από τις αναδυόμενες χώρες, τόνισε κατά την παρουσίαση ο κ. Άιγκινγκερ.

Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης έχει απόλυτη προτεραιότητα και προς τούτο, όπως είπε, απαιτούνται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, υποστήριξη καινοτομιών καθώς και μια βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού ή Κινέζων, για επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θα πρέπει επίσης να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των προθεσμιών υλοποίησης των οικονομικών προγραμμάτων, ενώ στις χώρες με υψηλά εισοδήματα δεν θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι μικρότερες από τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας

Το βάρος στην ανάπτυξη

 Στην έκθεση ζητείται, εκτός από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, να υπάρξει μια ενεργός αναπτυξιακή πολιτική, διότι, όπως ανέφερε ο κ. Άιγκινγκερ, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, οι χώρες δεν έχουν εξέλθει από την κρίση και θα πρέπει να παρουσιάσουν οι ίδιες ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με μελλοντικό προσανατολισμό και όχι μόνο να επικρίνουν τους όρους που τίθενται από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι είναι σωστοί μεν στην κατεύθυνση, αλλά λάθος στη δομή τους.

Ο ίδιος, επισημαίνοντας πως στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή των δαπανών του προϋπολογισμού σε τομείς του μέλλοντος, όπως στην Παιδεία, άσκησε κριτική στο γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες που στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ, όπως σημείωσε, θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι που επιβάλλονται στην εργασία και γενικά θα πρέπει να εισπράττονται συστηματικά φόροι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στις περιουσίες που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Νότια Ευρώπη αποτελεί "βασικό κομμάτι" της Ένωσης, ως γέφυρα προς τις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του Εύξεινου Πόντου.

Πηγή