16 Νοεμβρίου 2012

07:29
Στην πορεία της ιστορίας και ανά την υφήλιο εμφανίζονται διάφοροι τύποι που τρομοκρατούν τους πολίτες για τον ερχομό της συντέλειας του κόσμου και τη «Δευτέρα Παρουσία».

Κάθε φορά διαψεύδονται, αφού δεν διστάζουν να δώσουν συγκεκριμένες, κοντινές ημερομηνίες, αλλά η αποτυχία τους, δεν πτοεί άλλους να ακολουθήσουν το έργο τους και να διατυπώνουν προβλέψεις για το τέλος του κόσμου.

Σε μια παραλλαγή, την ίδια αίσθηση, αναδύουν και οι προβλέψεις για το τέλος των ταμιακών διαθεσίμων και τη χρεοκοπία της Ελλάδας, που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Σύμφωνα με την τελευταία προειδοποίηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Πριν ψηφιστούν μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμός, διαμήνυσαν ότι, αν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου δεν ψηφιστούν τα μέτρα και η Ελλάδα δεν λάβει τη δόση, θα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορεί να εισάγει φάρμακα, τρόφιμα και οι ξένοι δανειστές θα κατάσχουν τα ελληνικά πλοία στα λιμάνια του εξωτερικού!

Αυτά ειπώθηκαν στη Βουλή και όχι σε χαλαρή κουβέντα ή σε κάποιο καφέ. Η ώρα της κρίσης έφτασε. Τα μέτρα ψηφίστηκαν, από μία μερίδα βουλευτών, ο προϋπολογισμός που περιέχει τα ίδια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, ψηφίστηκε και από βουλευτές που καταψήφισαν το μεσοπρόθεσμο (ακατανόητο αντάρτικο) και σε κάθε περίπτωση νομοθετήθηκαν.

Όμως η πολυπόθητη δόση δεν ήρθε μέχρι και χθες, (ούτε και σήμερα θα έρθει) γιατί ακόμη καβγαδίζουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. (βασικά οι Γερμανοί) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει η πολιτική ηγεσία της χώρας, σήμερα η Ελλάδα θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση και οι μηχανές του Χολαργού να ξεκινήσουν να «κόβουν» δραχμές. Τίποτα εξ αυτών δεν θα συμβεί.

Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, το οποίο χάνει την αποτελεσματικότητά του όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, από τον περασμένο Μάιο, κάθε φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ένα σκληρό πακέτο μέτρων.

Με την επανάληψη της ίδιας φάρσας δεν χάνεται μόνο η αξιοπιστία επί του συγκεκριμένου ζητήματος, δηλαδή του χρόνου της χρεοκοπίας, αλλά και γενικότερα για όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Πώς θα πιστέψει ο πολίτης, που υποβάλλεται σε απίστευτες θυσίες, τις εξαγγελίες για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Ή πώς θα πιστέψει πως τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, ύψους 14,2 δισ. ευρώ, είναι τα τελευταία, αφού το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει επιπλέον μέτρα, ύψους 4,7 δισ. ευρώ και το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν κάνει λόγο για νέα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr