29 Νοεμβρίου 2012

00:25


"Οι επίορκοι δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα αλλά στην παράταξη των απατεώνων" 
Η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου. Όλοι οι ομιλητές που πήραν το λόγο τόνισαν την ανάγκη ενός συλλογικού στρατηγικού σχεδίου για την εδραίωση της διαφάνειας, επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις που είχαν για τη χώρα τα φαινόμενα της διαφθοράς, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας την ημερίδα έκανε λόγο για δύσκολη μάχη, στην οποία πρέπει όλοι να σταθούν όρθιοι, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τόνισε ότι «κινδυνεύουμε να πνιγούμε από τη διαφθορά» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πιο επικίνδυνο είναι οι πολίτες -αναζητώντας στη μεγάλη κρίση που βιώνουν κάπου να ακουμπήσουν- να πιστέψουν το κόμμα που υπόσχεται να δώσει λύσεις καταλύοντας τους νόμους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας κάλεσε όλον τον πολιτικό κόσμο να αποβάλει μικροκομματικές σκοπιμότητες και να αντιμετωπίσει τους επίορκους που είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλες τις παρατάξεις γιατί «δεν ανήκουν σε ιδεολογικό κόμμα», αλλά στην «παράταξη των απατεώνων». «Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup μια νέα σελίδα ευκαιριών ανοίγεται για την Ελλάδα.

Είναι στο χέρι όλων μας να βάλουμε τέλος στο κακό παρελθόν. Η Βουλή, όλοι εμείς, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν την χώρα. Στη δύσκολη αυτή μάχη πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. Και προσέθεσε: «Πρέπει οι αλλαγές να γίνουν σύντομα, κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού. Τώρα που ανέπνευσε η χώρα είναι ώρα να ανοίξουμε τη βεντάλια της ατζέντας και στα θεσμικά ζητήματα.

Το 2013 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος και να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο το πώς θα θωρακίσουμε καλύτερα τους θεσμούς, ώστε να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε οι ταγοί». Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, που υπάρχει», σημειώνοντας ότι «η τρικομματική κυβέρνηση το έδειξε αυτό έμπρακτα και αυτό το αποδεικνύει και η αλλαγή του κλίματος για τη χώρα».

«Έχουμε πολλά ακόμα βήματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε. Η παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι η εγγύηση ότι μπορούν να προχωρήσουν», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης. «Τα δέντρα και τα φυτά προσβάλλονται από μικρόβια διαχρονικά. Αντίστοιχα και οι κοινωνίες προσβάλλονται διαχρονικά από τη διαφθορά. Δεν επαναπαυόμαστε. Όπως ο καλλιεργητής φροντίζει να περιορίσει τη βλάβη των καλλιεργειών του τόσο και το κράτος είναι υποχρεωμένο να λάβει αντίστοιχα μέτρα».

Με αυτό το παράδειγμα επέλεξε να ξεκινήσει τη σύντομη ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για διαχρονική διαφθορά. «Όσο υπάρχουν φυτά υπάρχουν και τα μικρόβια. Όσο υπάρχουν κοινωνίες υπάρχει και διαφθορά», ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης και συμπλήρωσε: «Από τα σπάργανά του, το ελληνικό κράτος δανειζόταν είτε σε χρήμα, είτε σε τρόφιμα, είτε σε εξοπλιστικά. Είναι επισφαλές να εντοπίσω ποια ήταν τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, λόγω διαφθοράς. ΄Αλλοι λένε με το σχέδιο Μάρσαλ. ΄Αλλοι για τη δικτατορία, άλλοι μετά την μεταπολίτευση. Το βέβαιο είναι ότι ως σήμερα κινδυνεύουμε να πνιγούμε από τη διαφθορά. Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Γιατί η μεγάλη και η μικρή διαφθορά καταλαμβάνει το σύμπαν της ελληνικής κοινωνίας. Κάνουμε νόμους, έχουμε νόμους. Θα σώσουν την κοινωνία από τη διαφθορά; Δεν μπορώ να το πω. Πρέπει όμως να συμπληρώσουμε τα κενά που υπάρχουν στους νόμους».

Κλείνοντας την σύντομη παρέμβαση του, ο κ. Ρουπακιώτης επέστησε την προσοχή τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου στο πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που υπάρχουν οι συνέπειες της διαφθοράς, χάθηκε η πίστη του πολίτη στη θεσμική οργάνωση της κοινωνίας. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, γιατί οι πολίτες στη μεγάλη κρίση αναζητούν να ακουμπήσουν κάπου. Ένα κόμμα έρχεται και υπόσχεται να δίνει λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους. Λέει, θα πάρει στα χέρια του το νόμο και καταλύει το νόμο. Αν οι πολίτες δεν πιστεύουν στη θεσμική οργάνωση και αναζητούν τέτοιες λύσεις, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. ΄Αλλος δρόμος από την θεσμική οργάνωση δεν υπάρχει και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν». «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ορατές οι δραματικές επιπτώσεις στη ζωή του τόπου. Τα φαινόμενα διαφθοράς οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και ταπείνωση και στην κατάταξή της στις τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά τη διαφάνεια.

Η διαφθορά κατέστησε απειλή του δημοκρατικού πολιτεύματος μας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας και προσέθεσε: «Είναι εθνικό, πολιτικό κοινωνικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συντονισμένα, συλλογικά με αποφασιστικότητα. Η διαφάνεια είναι παράγοντας εγγύησης της δημοκρατίας. Με τη διαφάνεια μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα νομότυπης απάτης και υπάρχουν σειρά διατάξεων, 12, που την προστατεύουν και πρέπει να καταργηθούν».

Και ο κ. Σούρλας κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στην αθέατη απάτη, γιατί ο λαός βαρέθηκε. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα στρατηγικής. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση χωρίς διακρίσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί οι επίορκοι δεν ανήκουν σε κανένα ιδεολογικό κόμμα αλλά είναι σε μια παράταξη, τη παράταξη των απατεώνων. Αυτό ας το αντιληφθούν τα κόμματα και να αποβάλουν όλα αυτά τα υποκείμενα. Μπορούμε να τους εντοπίσουμε, τους γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να καθόμαστε δίπλα τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ