15 Νοεμβρίου 2012

10:05
Με αφορμή την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε χθες η Διεύθυνση του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την πληρωμή των 30 νεοπροσληφθέντων εργατών με αμοιβές ισάξιες με αυτές που αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας.

Αμοιβές δίκαιες βάση του Συντάγματος της Χώρας μας, που αναφέρει ρητά την ισονομία των εργαζομένων. Αμοιβές δίκαιες ηθικά, μιας και κανείς εργαζόμενος στο Μετρό δεν μπορεί να δεχτεί, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων να αμείβεται με τις μισές αποδοχές και να παράγει την ίδια εργασία. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να δεχτεί να γίνει μάρτυρας και συνένοχος της κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης των συναδέλφων του.

Θέλουμε να ενημερώσουμε την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ότι θα ήμασταν ευτυχείς αν απολαμβάναμε τις αποδοχές που αναφέρουν, εκτός αν εννοούσαν ότι θα μας αυξήσουν τους μισθούς μας σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως οι αμοιβές μας είναι πολύ μικρότερες.

Σας αποστέλλουμε και σκαναρισμένη την τελευταία μισθοδοσία του Προέδρου του Σωματείου Κυπριανίδη Χάρη, όπου είναι υπογραμμισμένο και φαίνεται καθαρά το ποσό των 951,62€ για το μήνα Σεπτέμβριο και να μην ξεχνάμε ότι οι οικοδόμοι λαμβάνουν 12 μισθούς ετησίως κι όχι 14.

Βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους κυρίους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ότι σημείο αναφοράς είναι τα 460€ που έχουν σκοπό να αμείβουν τους 30 νεοπροσληφθέντες εργάτες και αίτημα μας νόμιμο, να αμείβονται βάση της κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων που ισχύει για όλους τους άλλους εργάτες.

Το αίτημα μας αυτό και το δικαίωμα μας να απεργήσουμε για να το διεκδικήσουμε, θα προτιμούσαμε να το κρίνει το Δικαστήριο την Τρίτη κι όχι η ίδια η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η οποία προκαταβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου και χαρακτηρίζει καταχρηστική την κινητοποίηση μας.

Θα θέλαμε πάντως να επαινέσουμε την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. για την άμεση έκδοση ανακοίνωσης μετά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήσαμε, ώστε να απαντήσει και να παρασύρει την κοινή γνώμη εναντίον των εργαζομένων. Θα προτιμούσαμε βέβαια την ίδια αμεσότητα να επιδείκνυε και στην επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν το έργο. Προβλήματα που δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και στις αμοιβές τους.

Θα προτιμούσαμε έστω η ανακοίνωση τους να μας ενημέρωνε γιατί, ενώ δήλωναν ότι θα παραδοθούν στον ανάδοχο 5 εργοτάξια μέχρι τέλη Οκτωβρίου, τελικά παραδόθηκε μόνο ένα; Φταίνε οι εργαζόμενοι; Αμείβονται πλουσιοπάροχα οι εργάτες και γι’ αυτό δεν προχωρούν οι παραδόσεις των εργοταξίων στην Κοινοπραξία;

Ας μας πουν για το λάθος σχεδιασμό του Σταθμού Ανάληψης και τον αποκλεισμό των εμπόρων εκεί για πάνω από ένα χρόνο, την ανάγκη για την αποσυναρμολόγηση και επανατοποθέτηση των ΤΒΜ σε αντίθετη φορά, από τη Νέα Ελβετία, τη μη μετεγκατάσταση του ΣΜΑ από το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, τη μη έγκριση μελέτης των εκτελεσθέντων εργασιών στο Σταθμό Συντριβάνι, με αποτέλεσμα σταθμός που έχει παραδοθεί στο κατασκευαστικό τμήμα εδώ και ένα χρόνο να μην κατασκευάζεται και πολλά άλλα…

Φταίνε οι εργαζόμενοι και οι «πλουσιοπάροχοι» μισθοί τους γι αυτά; Για το τέλος έχουμε κι εμείς μια ερώτηση για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε..

 Εκτός από μειώσεις μισθών, έχει στο σκεπτικό της την τήρηση της νομοθεσίας και στις πληρωμές μας; ή έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την μη καταβολή της μισθοδοσίας μας ως όπλο εναντίον των κινητοποιήσεων μας;

Πηγή