16 Οκτωβρίου 2012

08:43
του Φώτη Κόλλια 

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους βαλτωμένους οδικούς άξονες καθώς οι διαρροές του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών περί πιθανής ματαίωσης του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) προκάλεσε την αντίδραση του ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, που μαζί με τους ισπανικούς κολοσσούς ACS και Ferrovial έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο εμφανίζεται πρόθυμο να πληρώσει αποζημιώσεις μέχρι και ένα δισ. (τόσα θα διεκδικήσουν οι εργολήπτες και οι τράπεζες) με τη ματαίωση του Ε65, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο, προκάλεσαν αμηχανία στον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη. 

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τον κ. Χατζηδάκη καθώς εκτός από τον άξονα Κεντρικής Ελλάδος θα κριθεί και η τύχη των υπολοίπων τριών οδικών αξόνων που έχουν βαλτώσει από το Νοέμβριο του 2010: της Ιονίας Οδού, του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί και του άξονα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα («Ολυμπια Οδός»).

Ο Ευθ. Βιδάλης, ειδικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης με τους εργολάβους και τις τράπεζες που συμμετέχουν στους τέσσερις οδικούς άξονες φαίνεται πως συμφωνεί με τη «θυσία» του Ε65 προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστικό το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει κοινοπραξία με επικεφαλής τη γερμανική Hochtief και τη συμμετοχή της γαλλικής Vinci και των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ και ΑΕΓΕΚ.

 Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις διαρροές των τελευταίων ημερών, οι οποίες όχι μόνο εμφανίζουν ως επίφοβο τον άξονα Ε65, αλλά και ως εξασφαλισμένο το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, εμφανίζονται έτοιμοι να περικόψουν το φυσικό αντικείμενο της «Ολυμπία Οδός», ώστε η νέα σύμβαση παραχώρησης να περιλαμβάνει μόνο το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα. Το υπόλοιπο, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, θα κατασκευαστεί "κάποτε" ως δημόσιο έργο. Στην «Ολυμπία Οδός» συμμετέχουν οι ίδιοι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το Μαλιακός – Κλειδί, με την προσθήκη της ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ. Προς το παρόν, τίποτα δεν έχει κλείσει.

Η τύχη των οδικών αξόνων θα κριθεί από το συνολικό μοντέλο για τις προβλέψεις κυκλοφορίας (αισθητά περιορισμένες σε σχέση με τις προβλέψεις του 2008 όταν ανατέθηκαν οι οδικοί άξονες). Είναι σίγουρο πως χωρίς τον Αξονα Κεντρικής Ελλάδας επωφελείται το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί γι' αυτό και αρκετοί αναρωτιούνται για τη βιασύνη των υπευθύνων και τις απανωτές διαρροές.

 Η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ υποστηρίζει πως ο άξονας Ε65, που ξεκινά από τον ΠΑΘΕ στο ύψος της Λαμίας και φτάνει μέχρι την Εγνατία Οδό, αφού διασχίσει μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, είναι ένα καθαρά αναπτυξιακό έργο (γι’ αυτό και είχε προβλεφθεί επιδότησή του) και πέραν των υπολοίπων προσφέρει πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς (Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, κ.λπ.).

«Αντί να προτάσσονται επενδύσεις που θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να εγκριθούν και να παρκάρονται χρήματα του ΕΣΠΑ ως προκαταβολές χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα σε ήδη υλοποιημένες επιδοτούμενες επενδύσεις», είπε χθες ο Γ. Περιστέρης.

Πηγή