19 Οκτωβρίου 2012

08:09
Πεζοδρόμηση Αγ.Σοφίας, ποδηλατόδρομος στη Λεωφ.Νίκης, στην Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου, μονοδρόμηση Μπότσαρη & Συνδίκα 

Με στοιχεία και παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας έδωσε την απάντηση του στο  δήμο Θεσσαλονίκης ο Τζιτζικώστας από το βήμα της Μητροπολιτικής Επιτροπής για το θέμα των ποδηλατοδρόμων. Ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε σε έντονο τόνο ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν απαντήσει αρνητικά στις προτάσεις του δήμου για το ποδηλατόδρομο της παραλίας καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των ποδηλατών και η ελλιπής αστυνόμευση θα οδηγήσει στη δημιουργία ουσιαστικά μίας λωρίδας για τα ΙΧ, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

 Οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των ρυθμίσεων που υποβάλλονται προς έγκριση και τόνισαν ότι η ΠΚΜ και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση όχι μεμονωμένων δήμων, αλλά του συνόλου του νομού Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα του πολεοδομικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες που απορρέουν από τον Καλλικράτη.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην απουσία μιας επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης, για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή εικόνα της πόλης και τόνισαν επίσης το γεγονός ότι πολλές αιτήσεις για έγκριση περιβαλλοντικών όρων που καταθέτονται από δήμους και οι οποίες δεν προκαλούν σοβαρές αλλαγές και δυσκολίες στη λειτουργία των εμπλεκόμενων περιοχών, εγκρίνονται με γρήγορους ρυθμούς, διευκολύνοντας τις υπηρεσίες των δήμων.

Η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας 

Σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας οι υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι έχει δοθεί μια προσωρινή άδεια πιλοτικής εφαρμογής και έχει ζητηθεί από το δήμο, σύμφωνα και με την έκθεση της Τροχαίας, να δημιουργηθεί μια λωρίδα διέλευσης έκτακτων περιστατικών και τόνισαν ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη επιβάρυνση στην κυκλοφορία των οδών Π. Μελά και Τσιμισκή, καθώς δυσχεραίνει κατά πολύ τη διαμπερή κάθετη διέλευση της κυκλοφορίας.

Η μεταφορά του ποδηλατοδρόμου της Λεωφόρου Νίκης 

Για το αίτημα μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου της Λεωφόρου Νίκης από το πλακόστρωτο στο οδόστρωμα που έχει υποβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν ότι η αρνητική απάντηση που έχουν δώσει υπαγορεύεται από το γεγονός ότι :
1) Υπάρχει θέμα ασφάλειας για τους ποδηλάτες οι οποίοι από το υπερυψωμένο πλακόστρωτο θα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο οδόστρωμα και να είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην κοινή κυκλοφορία των οχημάτων
2) Εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας του Δήμου να αστυνομεύσει την παράνομη στάθμευση στη μία λωρίδα της Λ. Νίκης, η προτεινόμενη μεταφορά του ποδηλατοδρόμου θα οδηγούσε στην απώλεια μιας λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα και ουσιαστικά θα άφηνε τη Λ. Νίκης με μία λωρίδα κυκλοφορίας, αυξάνοντας την ήδη πολύ μεγάλη επιβάρυνση της κυκλοφορίας, καθώς αποτελεί τον κύριο άξονα διέλευσης από τη δυτική, στην ανατολική Θεσσαλονίκη

 Για τον ποδηλατόδρομο στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου 

Για το αίτημα δημιουργίας ποδηλατοδρόμου στη Μ. Αλεξάνδρου και την αρνητική απάντηση που έχει δοθεί, ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας για τους ποδηλάτες καθώς θα κινούνται δίπλα σε οχήματα τα οποία αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την ασφάλειά τους, ενώ επίσης δημιουργείται πρόβλημα στα σημεία των στάσεων λεωφορείων

 Για τη μονοδρόμηση Μ.Μπότσαρη - Π.Συνδίκα 

 Τέλος, για το θέμα των μονοδρομήσεων στις οδούς Μ. Μπότσαρη και Π. Συνδίκα, τονίστηκε ότι το θέμα δεν τέθηκε ευθέως από το δήμο αλλά μέσω το Μετρό και εκφράστηκε η αρνητική εισήγηση της ΠΚΜ στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για αύξηση της παράνομης στάθμευσης και γιατί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αδρανοποιούνται κρίσιμες οδικές αρτηρίες.

Η τοποθέτηση Τζιτζικώστα 

Κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε : «Ουσιαστικά τα θέματα πεζοδρομήσεων, μονοδρομήσεων, επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων εντάσσονται σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιώσιμη κινητικότητα. Και πράγματι, πέρα από ζητούμενο, η βιώσιμη κινητικότητα, είναι ζωτική για τους κατοίκους, για τη συνολική λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης.

Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας είμαστε σαφώς υπέρ της προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, αρκεί οι προτάσεις που αποσκοπούν σε αυτό τον στόχο, να μην οδηγούν τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σε μια αβίωτη καθημερινότητα.

Οι αλλαγές στον αστικό ιστό δεν πρέπει να προετοιμάζονται για προεκλογικούς σκοπούς ή για λόγους εντυπώσεων, αλλά πρέπει να πραγματοποιούνται στη βάση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, στη βάση της θωράκισης της εύρυθμης λειτουργίας μιας πόλης συνολικά.

Παρά και την προσωπική μου, ισχυρή πολιτική βούληση, να πραγματοποιηθούν αλλαγές ευρείας κλίμακας στον αστικό ιστό και την πόλη, που κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, οι χτυπητές αδυναμίες σε επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης, σε επίπεδο προσβασιμότητας, καθώς και η μεγάλη προχειρότητα που παρουσιάζουν οι αποσπασματικές μελέτες του δήμου Θεσσαλονίκης που φτάνουν στις υπηρεσίες, δεν επιτρέπουν πρακτικά, να προχωρήσουν.

Είναι πραγματικά αδιανόητο και αδιέξοδο σε μια πόλη που εξαιτίας της κατασκευής του μετρό έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, που δε διαθέτει και δεν έχει ούτε καν προετοιμάσει η δημοτική της αρχή, ένα σχέδιο για δημοτική συγκοινωνία ή περιαστικά παρκινγκ που θα συνδέονται με τα μέσα μεταφοράς, που εξαιτίας αδυναμίας ελέγχου και αστυνόμευσης των παράνομα παρκαρισμένων ή και διπλοπαρακαρισμένων αυτοκινήτων έχει μείνει με μιάμιση λωρίδα η κεντρική αρτηρία, η Λεωφόρος Νίκης, σε αυτή την μιάμιση λωρίδα κάποιοι θέλουν να βάλουν μαζί, σε απόσταση λίγων εκατοστών, ποδήλατα, μηχανές, αυτοκίνητα χωρίς να υπολογίζουν καθόλου δυστυχήματα που μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

 Τι απαντά στις κατηγορίες του Γ.Μπουτάρη 

Σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες που εισπράττουμε από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, για καθυστερήσεις και αρνήσεις στις προτάσεις που μας καταθέτουν απαντώ πολύ συγκεκριμένα.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι για μια ακόμα φορά ελλιπώς ενημερωμένη και εκτίθεται. Οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης έχουν απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για μεταφορά του ποδηλατοδρόμου της Λεωφόρου Νίκης στις 18 Απριλίου του 2012 και για τον ποδηλατόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, για όλους τους λόγους που ανέφεραν στις εισηγήσεις τους οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες. Ούτε καθυστερούμε, ούτε δεν απαντάμε.

Αν η διοίκηση του δήμου θέλει να επιμένει στην γνωστή πια τακτική της μετάθεσης ευθυνών, για να καλύψει τη δική της ανικανότητα και να κοκκορομαχεί σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για όλους μας, ας συνεχίσει μόνη της.

Εμείς θα προχωρήσουμε, κάνοντας τη δουλειά μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να δημιουργούμε με τις αποφάσεις μας περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς».

Πηγή