16 Οκτωβρίου 2012

07:44
«Η διαφθορά στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Πολιτικοί και πλούσιοι συνεχίζουν το πάρτι», γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

 «Πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, να εμβάζει στο εξωτερικό 52 εκατ. ευρώ; Τι επιπλέον εισοδήματα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση ολόκληρο το 2010 κέρδισε 5.588 ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά έστειλε 19,8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό; Και πώς γίνεται ένας πολίτης να ασφαλίζει στο εξωτερικό 9,7 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν κερδίζει δήθεν ούτε ένα ευρώ;», διερωτάται το περιοδικό.

 Σύμφωνα με το Spiegel, τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να τεθούν από φορολογικούς ελεγκτές σε εκείνους, για τους οποίους μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά τους.

«Παραδείγματος χάρη, ένα "Γ.Δ." βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα 54.000 ονόματα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το 2009 μέχρι το 2011 έβγαλαν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό», σημειώνει το Spiegel.

 Το Spiegel αναφέρθηκε και στις λίστες οι οποίες αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα και περιλαμβάνουν τα ονόματα ανθρώπων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία - καταθέσεις στην τράπεζα και ιδιόκτητα ακίνητα - δεν συμφωνούν καθόλου με εκείνα που δήλωσαν.

Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι».

Παράλληλα, το περιοδικό σημειώνει ότι «η ελληνική πραγματικότητα είναι ορισμένες φορές παράδοξη: Οι κυβερνώντες στην Αθήνα ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές για το κατά πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων ή των νοσοκόμων. Και ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι πλούσιοι της Ελλάδας βγάζουν ανεμπόδιστα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr