2 Σεπτεμβρίου 2012

10:50
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το όργιο σπατάλης και την αδιαφορία των εκάστοτε πρυτανικών αρχών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη «χρυσή» τουαλέτα της Πρυτανείας, τα υπέρογκα έξοδα των σχολών και το πάρτι που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», ξεπηδούν νέες υποθέσεις για το διαχρονικό σκάνδαλο στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και φύλαξη των σχολών, με τις αρχές του Ιδρύματος να κωφεύουν και να επιλαμβάνονται του ελέγχου των παρανομιών με αρκετή καθυστέρηση.

Για γέλια και για κλάματα


Ανύπαρκτος ήταν ο έλεγχος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου, καθώς σύμφωνα με έγγραφα-ντοκουμέντα που παρουσιάζει η zougla.gr μερίδα εργαζομένων στην εταιρεία φύλαξης (Security) που είχε αναλάβει το ΑΠΘ, αντιμετώπιζε ως «τσιφλίκι» το ίδρυμα. Μέσω εγγράφων αποκαλύπτεται ότι ένας νυχτοφύλακας περιπολούσε τρεις και περισσότερες σχολές, την ίδια ώρα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εργάζονταν από το… σπίτι τους δίνοντας την παρουσία τους... τηλεφωνικά. Επίσης, τον Απρίλιο εμφανίζονται στο σύστημα καταγραφής της εργολαβίας 242 άτομα, τον Μάιο 235, δίχως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Μετά από καταγγελίες το πρυτανικό συμβούλιο στις 9-7-2012 συνεδρίασε και αποφάσισε-κατόπιν εορτής- να καταθέτονται μηνιαίως ονομαστικές καταστάσεις και οι θέσεις εργασίες.

Επίσης, διαπιστώνει ότι εδώ και χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή εισόδου και εξόδου των φυλάκων, ενώ καταγράφηκαν περιστατικά, όπου αναγράφεται στο ειδικό βιβλίο μόνο η είσοδος ή η έξοδος…

Ως μέτρο αποφάσισε την παρακράτηση του εργολαβικού ανταλλάγματος από τον ανάδοχο για όσους:

  • Δεν καταγράφονται στο σύστημα
  • Για όσους απουσιάζουν χωρίς λόγο


Οι εργαζόμενοι φαντάσματα

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται σταθερά στην καθαριότητα του κτιρίου του ΑΠΘ αλλά δεν ανήκουν στο προσωπικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Συγκεκριμένα, 315 άτομα εργάζονται σε διαφορετικούς εργολάβους, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού ο εκάστοτε εργοδότης τους ήταν αυτός που αναλάμβανε την καθαριότητα.

Το κόστος για τα 315 άτομα, όπως αποκαλύπτεται, στοιχίζει στο πανεπιστήμιο 800.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 2.600 ευρώ το άτομο μεικτά. Στις 17 Μαρτίου 2011 ο εργολάβος κοινοποίησε στη Δ/νση Διοικητικού του ΑΠΘ τη λίστα των εργαζομένων στην καθαριότητα του Ιδρύματος για να βγουν οι καταστάσεις μισθοδοσίας. Όμως τα στελέχη της Δ/νσης είχαν ήδη κάνει έρευνα, παίρνοντας παρουσίες των εργαζομένων. Όπως προέκυψε 29 από τα συνολικά 315 δεν είχαν πατήσει το πόδι τους…

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.